Ölçümlenmeyen hiçbir şey iyileştirilemez!
Ekonomimizin temel taşı sanayii, sanayinin lokomotifi ise yıllardır otomotiv sektörü. O zaman sektörü değerlendirmeli ve kafamızı kumdan çıkarmalıyız. Ekonomi iyi değil, halk hissediyor… Yöneten ve yönlendiren kurumlar da elbette bu konular ile ilgili çalışmalar yapıyor. Bunlardan biri Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) bir diğeri ise Otomotiv Sanayii Derneği(OSD). TİM ve OSD çıktıları çok sıkı takip ediyor, değerli analizler yapıyor ve bulgularla çözümler geliştiriliyor. Otomotivde ÖTV vergilerinin indirilmesi, hurda araç indirimleri ve son olarak yerli üretim araçlara 1 Ekim'den itibaren başlamış olan devlet bankalarından (Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank) faiz indirimi bu çıktılar sonucunda ortaya koyulmuş teşviklerdir.
TİM Kasım ayı için ihracat değerlerini yayınladı!
Kasım ayında otomotiv endüstrisinden 2.69 milyar USD tutarında ihracat gerçekleşti. Bu değer Türkiye’nin Kasım ayı ihracatında sektörlere göre sınıflandırıldığında 1. Sırada yer aldı!
Tekil değerden bakıldığında sevindirici olan bu veri gidişata bakıldığında nasıl gözüküyor?
1 Ocak – 31 Ekim aralığındaki 2018-2019 yılı arasındaki değişime baktığımızda 2018 yılında 26.3 milyar USD, 2019 yılında 25.4 milyar USD görüyoruz. Yani geçtiğimiz sene aynı döneme göre bu sene aynı dönemde ihracatta düşüş gözlemlenmektedir. Ayrıca, gözden kaçmaması gereken önemli bir nokta ise, otomotiv sektörünün 2019 ihracatındaki payı 13 yıldır %20’li değerlerde koruduğu oranından %17’ye kadar gerilemiştir.
OSD verilerine göre otomotiv sanayiinin durumuna (Ocak - Ekim 2019) baktığımızda ise 3 önemli noktayı görüyoruz. OSD’den alıntı yapılmış tablolar ile yıllara göre değişim görselleştirilmiştir.
- Üretim adetleri geçen seneki aynı döneme göre %8 azaldı.
- Toplam pazar geçen senenin aynı dönemine göre %32 ve otomobil pazarı ise %29 oranında azaldı.
- İhracat geçen seneye göre adet bazında toplam otomotivde %6 ve otomobilde %8 azaldı.


Ekonominin iyileşmesi için lokomotif konumda olan otomotiv sektörünün anka kuşu misali güçlenerek yeniden doğması gerekiyor. Peki bunun için ne yapmalı?
Öncelikle 2011 yılından beri gündemde olan ve önümüzdeki günlerde prototipinin görücüye çıkacağı haberleri dolaşan(umuyorum tarih tekerrür etmez) yerli arabaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Sürecin başındaki CEO Mehmet Gürcan Karakaş, mühendisler, yöneten kurumlar, tüm siyasi partiler, ilgili dernekler, vakıflar ve sanayiciler bu konuda iş birliği ile çalışmalılar.
İkinci ve kesinlikle daha az önemli olmayan ise, Volkswagen Türkiye yatırımı gerçekleşmelidir. Bu yatırımı sadece bir OEM gelmesi olarak değerlendirmemeliyiz. Bu aracın üretilebilmesi için onlarca yerli tedarikçi fabrikası da kurulacak ve binlerce kişi istihdamı sağlanacaktır. Gerçekleşmesi için yukarda belirtmiş olduğum birliktelik ile yakıcı bir arzuyla çalışma gereklidir.
Üçüncü ve son yapılması gereken ise, özel teşebbüs yapmak isteyen sanayicilere destek verilmelidir. İki kişilik küçük ve elektirkli şehir içi arabaların üretilmesi gerekiyor. Kişiye özel projeler dahi olabilir bu araçlar. Bu konu da Çin’de çalışmalar başladı. Türkiye bu alanda öncülerden olabilir. Tabi treni yine kaçırmaz isek…
Kaynaklar: http://www.osd.org.tr/ , https://www.tim.org.tr/tr/default.html
Erişim Tarihi: 11.12.2019
Kerim KARADAL, MBA
Her şey ekonomiyle idare ediliyor, otomotiv sektörüde ekonomik çeşitlere yönelmeli. Yıllarca hep merak ettim 4 kişilik büyük hacimli otomobillere tek sürücünün kullandığı araçların tükettiği yakıt büyük kayıptır.
Emeģine sağlik başarı emektir. Hiçbir başari tesatüf deyildir.
Tespitler önemli. Dikkate alınması gerekir.
Tebrikler
Tebrikler
Otomotivde bir çalışan olarak bu sayısal verilerin gerekliliği geleceğimizi görmek adına çok önemli. Her hafta takip etmek isteriz.
Önemli konular ön plana çıkarılmış, gerekli adımların en kısa zamanda atılması için devlet yöneticileri ve sektördekilerin kapsamlı ve ivedi bir program hazırlayıp uygulamaya alması en birincil hareket olmalıdır
Otomotiv için sayisal veriler... Tebrikler
Otomotiv için sayisal veriler... Tebrikler
Otomotiv için sayisal veriler... Tebrikler