Bugün

Bursa'nın ilkleri ve değerleri

30 Nisan 2021 - 16:53
TAKİP ETTAKİP ET

Bursa birçok ilklerin yaşandığı tarih kokan şehir olmuştur. Türkiye’de ve Osmanlıda ilk kez kurulan birçok işletmeye kucak açmıştır. Peki bizler Şehrimizin bu değerlerini biliyormuyuz? Sizler için bu değerlerden bir kısmını derledik


İlk kestana şekeri imalatı ve ihracatı Bursa'dan

Dünyada ilk kestane şekeri imalatı Bursa'da  yapıldı. Osmanlı döneminde daha 1300'lü yıllarda evlerde imal edilen kestane şekerini Bursa'nın ilk şekercisi olarak bilinen  İsmail Hakkı bey Osmanlı Sarayına göndermeyi başardı. Bursa'nın köylerinde imal edilen kestane şekeri ilk kez Altınşeker pastanesinde satışa sunuldu, (1880) İsmail Hakkı beyin dükkanında çırak olarak çalışan Rasim Öztat ise Cumhuriyetin ilk yıllarında kurduğu Öztat Pastanesi'nde kestane şekerini kendi imal etmeye başladı. Rasim Öztat ambalajlı olarak satışa sunduğu kestane şekerlerini Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e de göndermeyi başardı.
Kaynak Ali Rıza beyin 3. kuşak torunu Mesut Ertürkan.

Türkiye'nin ilk kestane şekeri ihracatı yine Bursa'dan Kardelen Kestane Şekeri markası ile yapıldı.  Mümin Akgün tarafından Hürriyet'te kurulan ve bugün modern tesislerinde imalat yapan İlka Şekerleme, Kardelen, Cardelion ve Yaylacık markaları ile Türkiye'nin yanı sıra 5 kıtaya kestane şekeri satışı yapıyor.