TBMM'ye 27 Bin 530 Dilekçe: Çalışma Saatleri ve Sosyal Haklar Odakta
TBMM Dilekçe Komisyonu’nun 28. Dönem 3. Yasama Yılı verilerine göre, vatandaşlar yasal düzenleme bekledikleri pek çok kritik konuyu Meclis gündemine taşıdı. Toplam 27 bin 530 başvurunun incelendiği karar cetvelinde, özellikle askerlik, engelli hakları ve modern çalışma modellerine dair talepler dikkat çekiyor.
Askerlikte "Evlilik" ve "İkamet" Kolaylığı Talebi Askerlik hizmetine yönelik dilekçelerde, askerliğini yapmamış evli bireyler için dikkat çekici öneriler sunuldu:
Yerinde Askerlik: Evli kişilerin ikamet ettikleri ilçede veya en yakın kışlada görev yapması.
Maaş Desteği: Askerlik süresince en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması.
Bedelli İndirimi: Evli ve çalışan vatandaşlar için bedelli askerlik ücretinde indirim ve erteleme kolaylığı.
Çalışma Hayatında Devrim Talepleri: 4 Gün Çalışma ve Uzaktan Mesai Çalışanların yaşam kalitesini artırmaya yönelik talepler arasında en çok ses getirenler şunlar oldu:
Haftada 4 Gün: Mesai sisteminin haftada 4 gün olarak yeniden düzenlenmesi.
Doğum İzni: Annelik izninin 24 haftaya çıkarılması.
Ebeveynlere Uzaktan Çalışma: Çocuk 5 yaşına gelene kadar ebeveynlerden birine uzaktan çalışma hakkı verilmesi.
Engelli Hakları ve ÖTV Muafiyeti Genişletilsin Anayasa'daki "özürlüler" ibaresinin "engelliler" olarak güncellenmesi istenirken, işitme engelli bireylerin de motorlu taşıt alımlarında ÖTV muafiyeti kapsamına alınması talep edildi. Ayrıca engelli memurların rızası dışında yer değişikliği yapılmaması için kanuni güvence istendi.
Kamusal Alanlarda Sigara Yasağı ve 112 Mesajlaşma Hattı Toplum sağlığını ilgilendiren başvurularda, kafe ve restoranların açık alanlarında sigara içilmesinin kısıtlanması veya tamamen yasaklanması istendi. Teknoloji odaklı bir diğer talep ise, 112 Acil Servis hattına ait anlık mesajlaşma uygulamaları (WhatsApp vb.) üzerinden hesap tahsis edilmesi oldu.
Sıkça Sorulan Sorular (FAQ)
TBMM Dilekçe Komisyonu bu talepleri yasalaştırabilir mi? Hayır. Komisyon, taleplerin çoğunun yeni bir kanun veya değişiklik gerektirdiğini belirterek; anayasa gereği kanun teklif etme yetkisinin milletvekillerine ait olduğunu vurguladı.
Başvuruların profili nasıl? Toplam 27 bin 530 başvurunun %85'i e-dilekçe üzerinden yapıldı. Başvuranların %75'ini erkekler, %25'ini kadınlar oluşturdu.
Bedelli askerlik ücretinde bir değişiklik olacak mı? Bu bir vatandaş talebidir. Mevcut durumda bir yasal düzenleme bulunmamakla birlikte, süreç TBMM internet sitesindeki kanun teklifleri bölümünden takip edilebilir.















