BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, düşük maliyetli yemeklerin içeriğinde tağşişli ürün olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtti. Özellikle merdiven altı işletmelerin, uygun olmayan koşullarda ürettikleri yemeklerle çalışan sağlığını tehlikeye attığına dikkat çeken Dönmez, “4 kaplık bir endüstriyel yemeğin fiyatı olması gerekenden çok düşükse içeriği mutlaka sorgulanmalı” dedi.
Başkan Dönmez ayrıca, tereyağı ve zeytinyağı gibi temel gıda ürünlerinde de tağşiş yapıldığını belirterek, ucuz tereyağına bitkisel yağ, ucuz zeytinyağına ise soya veya ayçiçek yağı karıştırıldığını ifade etti. Sebze ve meyvelerdeki ilaç kalıntısının da ayrı bir sorun olduğunu vurgulayan Dönmez, "Endüstriyel yemek sektöründeki ucuz satış yapan merdiven altı işletmeler, tağşişli ürün kullanmaya daha meyilli. Firmalar, çalışanları için aldıkları yemeklerde aşırı düşük fiyatlara dikkat etmeli ve şüpheli durumlarda ürünleri laboratuvar testine göndermeliler" dedi.
Tağşişli Ürünler Artıyor
Gıda fiyatlarındaki artışa bağlı olarak, ucuz gıda arayışı tağşiş sorununu gündeme getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenli olarak açıklanan tağşişli ürün listelerinin giderek uzadığına vurgu yapan Dönmez, en çok tağşişe kırmızı ette rastlandığını söyledi. Başkan Dönmez, "Kırmızı etten yapıldığı iddia edilen sucuk, salam ve sosislerde kanatlı etine rastlanabiliyor. Kanatlı et kullanımı sorun değil, ancak bunun etikette açıkça belirtilmesi şart. Aksi halde bu, tağşişli ürün sayılır." Dedi.Başkan Dönmez ayrıca, tereyağı ve zeytinyağı gibi temel gıda ürünlerinde de tağşiş yapıldığını belirterek, ucuz tereyağına bitkisel yağ, ucuz zeytinyağına ise soya veya ayçiçek yağı karıştırıldığını ifade etti. Sebze ve meyvelerdeki ilaç kalıntısının da ayrı bir sorun olduğunu vurgulayan Dönmez, "Endüstriyel yemek sektöründeki ucuz satış yapan merdiven altı işletmeler, tağşişli ürün kullanmaya daha meyilli. Firmalar, çalışanları için aldıkları yemeklerde aşırı düşük fiyatlara dikkat etmeli ve şüpheli durumlarda ürünleri laboratuvar testine göndermeliler" dedi.