Gezek kültürü nedir?
Gezek, haftanın belirli bir gününde üyelerin bir araya geldiği, Türk Sanat Müziği eserlerinin icra edildiği geleneksel bir müzik faaliyeti olarak biliniyor. Aynı zamanda bu kültür, müzik adamları yetiştirmek ve sosyal dayanışmayı artırmak amacıyla kurulan bir yapıyı temsil ediyor. Osmangazi Belediyesi’nin bu projeyle hedefi, Gezek kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak ve Türk Sanat Müziği’ni diri tutmak.
Gezek Evi Bursa Dostluk Musiki Derneği’nin hizmetinde
Osmangazi Belediyesi, Tarihi Merinos Tren İstasyonu’nun bir bölümünü Gezek Evi’ne dönüştürerek Bursa Dostluk Gezek Musiki Derneği’nin kullanımına sundu. Dernek üyeleri, burada Türk Sanat Müziği’nin unutulmaz eserlerini icra ederek hem geçmişin izlerini günümüze taşıyor hem de gelecek için önemli bir kültürel mirası koruyor. Her ayın sonunda Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenecek Bursa Dostluk Gezeği programına hazırlık yapan müzik üstatları, saz ve sözle keyifli anlara imza atıyor.
“Gezek Evi Bursa için önemli bir kazanç”
Bursa Dostluk Gezek Musiki Derneği Başkanı Ali Piliçer, Gezek geleneğinin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi’nde yer aldığını belirterek, “Böylesine kadim bir kültürün icra edileceği bir mekanın olmayışı Bursa için büyük bir eksiklikti. Osmangazi Belediye Başkanımız Erkan Aydın, bu eksikliği gidererek yıllardır özlemini çektiğimiz Gezek Evi hayalimizi gerçeğe dönüştürdü” dedi.Bursa Gezek Evi, bu eşsiz geleneği yaşatmaya devam ederek, kültürel mirasın korunmasında önemli bir rol üstlenecek.