Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) ve Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) işbirliğinde düzenlenen 23. Uluslararası Ev Eşyaları Zirvesi, Antalya'da sektörün güçlü konumunu bir kez daha gözler önüne serdi.
ZÜCDER Başkanı Burak Önder, küresel ekonomideki durgunluk ve savaş gibi zorluklara rağmen Türkiye'nin bu alandaki ihracatını korumasının ve artırmasının son derece önemli olduğunu belirtti.
Katma Değerde Türkiye Ortalamasının İki Katı
Önder, Türk ev ve mutfak eşyaları sektörünün, Türkiye ortalamasının yaklaşık 2 katından fazla kilogram başı ihracat değeriyle, yüksek katma değerli ürünler ürettiğine dikkat çekti.
İhracat Fazlası: Sektörün en önemli özelliği, ihracatının ithalatından fazla olması ve böylece Türkiye'ye sürekli dış ticaret fazlası sağlaması.
Yıllık Hedef: Ev tipi mutfak sektöründe bu yılın 3,3 milyar dolar civarında bir ihracatla kapatılması hedefleniyor.
Küresel Sıralama: Türkiye, dünya pazarında ihracatta 6. ve 7. sıra arasında yer alıyor.
EVSİD Başkanı Talha Özger ise sektörün güçlü markaları sayesinde 150'den fazla ülkede Türk bayrağının dalgalandığını ifade etti. Özger, 2026 yılından daha umutlu olduklarını ve bu yılı 3,5 milyar dolarlık bir ihracatla tamamlamayı planladıklarını aktardı.
Önder, önümüzdeki süreçte kilogram başı ihracat değerini daha da yükselterek Türk mutfak eşyaları sektörünün dünyada ilk 5'e giren sektörlerden biri olmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.















