BTSO’da düzenlenen toplantıda makine sektörünün stratejik rolü ve küresel dönüşüm süreci ele alındı. Başkan İbrahim Burkay, üretim gücünü korumanın ve yeni iş modellerine odaklanmanın Bursa’nın geleceği açısından kritik olduğunu ifade etti.
Makine Sektöründen BTSO’da Güçlü Katılım
Bursa’da makine sektörü temsilcileri, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen 8. ve 35. Meslek Komiteleri Genişletilmiş Sektörel Analiz Toplantısı’nda buluştu. BTSO Ana Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıya 700’ü aşkın sektör temsilcisi katıldı.
Toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, makine sektörünün üretim ve ihracat odaklı kalkınma modelinin temel taşlarından biri olduğunu belirterek, yerli ve milli teknolojiye sahip olmanın küresel rekabet açısından kritik önem taşıdığını vurguladı.
“Makine Sektörü Stratejik Konuma Sahip”
Makine sektörünün savunma sanayinden havacılığa, enerjiden otomotive kadar pek çok alana doğrudan etki ettiğini dile getiren Burkay, dünyadaki toplam makine ihracatının yüzde 60’ının yalnızca beş ülke tarafından gerçekleştirildiğini hatırlattı. Bu ülkelerin dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturduğunu ifade eden Burkay, üretim için makinenin vazgeçilmez olduğunu kaydetti.
BTSO olarak sektörün yurt dışına açılmasına yönelik projeler geliştirdiklerini belirten Burkay, makine sektörünü stratejik planlarda öncelikli alanlar arasında konumlandırdıklarını söyledi.
“Pandemi Üretimin Gücünü Gösterdi”
Pandemi sürecinin üretimin stratejik önemini açık şekilde ortaya koyduğunu ifade eden Burkay, Türkiye’nin güçlü sanayi altyapısı sayesinde kısa sürede birçok ürünü kendi imkânlarıyla üretebildiğini dile getirdi. Bu dönemin, paradan çok üretim gücünün belirleyici olduğunu gösterdiğini belirten Burkay, makine sektörünün bu nedenle stratejik bir nitelik taşıdığını ifade etti.
“Sanayi Devriminin Ötesinde Bir Dönüşüm Yaşanıyor”
Küresel ölçekte büyük bir değişimin yaşandığını söyleyen Burkay, yapay zekâ ve dijitalleşmenin sermaye yapısını ve ekonomik dengeleri yeniden şekillendirdiğini belirtti. BTSO’nun hedefinin bu yıkıcı dönüşümü en az hasarla atlatmak ve Bursa ile Türkiye’nin önümüzdeki 50 yılda da küresel gücünü sürdürmesini sağlamak olduğunu kaydetti.
Lojistik ve Yeni İş Modelleri Vurgusu
Sürecin zorluklar kadar fırsatlar da barındırdığını dile getiren Burkay, Lojistik Teknopark Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun Türkiye’de bir sivil toplum kuruluşu tarafından kurulan ilk fon olma özelliği taşıdığını hatırlattı. Yeni iş modellerine odaklanmanın önemine dikkat çeken Burkay, üretimi ve lojistiği güçlendirecek projelerin hayata geçirilmeye devam edeceğini ifade etti.
“Makine Sektörünün Sesi Daha Gür Çıkıyor”
Bursa OSB Başkanı ve BTSO Meclis Üyesi Hüseyin Durmaz da makine sektörünün son yıllarda daha güçlü bir temsil kabiliyeti kazandığını belirterek, sektörün birlik ve beraberliğinin önemli bir avantaj olduğunu söyledi. Durmaz, BTSO’nun desteğiyle önümüzdeki dönemde daha vizyoner projelere imza atılacağına inandığını dile getirdi.
Bursa’nın Makine İhracatı Türkiye Ortalamasının Üzerinde
Toplantıda BTSO’nun makine sektörüne yönelik çalışmalarına ilişkin sunum yapan BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Bursa’nın makine ihracatının Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı seviyesinde olduğunu açıkladı. Bursa’nın Türkiye makine ihracatının yaklaşık yüzde 12’sini tek başına gerçekleştirdiğini belirten Şener, son 12 yılda üye sayısının yüzde 121, ihracatçı firma sayısının ise yüzde 350 arttığını ifade etti.
Şener ayrıca 18 ülkede 25 şehirde gerçekleştirilen 38 B2B programı ve fuar ziyaretinin sektöre önemli iş fırsatları sunduğunu belirtti.
Toplantı, komite üyelerinin sorun ve çözüm önerilerinin paylaşılmasıyla sona erdi. Programa BTSO 8. Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Topak, 35. Meslek Komitesi Başkanı Meral Ertürk ile meclis üyeleri Cem Bozdağ ve Bülent Şener de katıldı.















