Çocuklar, toprak altındaki yüzyıllık objelerin kopyalarını arkeolojik yöntemlerle çıkararak tarih bilinci kazanıyor.
Bursa’da çocuklara tarih bilincini uygulamalı olarak aşılamak amacıyla düzenlenen "Minik Eller Arkeoloji Atölyesi", miniklere gerçek bir kazı deneyimi sunuyor. Osmangazi ilçesinde gerçekleştirilen proje, 8-12 yaş grubundaki öğrencileri hem müze kültürüyle tanıştırıyor hem de sahadaki arkeolojik süreçlerle buluşturuyor. Program kapsamında çocuklar, tarihsel teoriyi pratiğe dökme imkanı buluyor.
Keşif süreci, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde rehberler eşliğinde yapılan bir geziyle başlıyor. Şehrin fethine tanıklık eden atmosferde Bursa'nın 1326 yılındaki halini öğrenen öğrenciler, müze gezisinin ardından kendileri için hazırlanan özel kum havuzlarına geçiyor. Burada fırçalar ve kazı aletleriyle profesyonel teknikleri uygulayan minik arkeologlar; sikke, bardak ve çanak gibi objelerin replikalarını titizlikle toprak altından çıkarıyor.
Proje koordinatörü Arkeolog Tolga Şevik, eğitimin temel amacının çocuklara doğru tarih bilincini deneyimleyerek öğretmek olduğunu belirtti. Kazı sürecinin ardından düzenlenen kil atölyesinde ise çocuklar hayal güçlerini kullanarak kendi objelerini tasarlıyor. Bu disiplinlerarası yaklaşım, çocukların hem bilimsel meraklarını hem de sanatsal becerilerini geliştirmeyi hedefliyor.
Bursa’nın zengin tarihi mirasını genç nesillere aktarmayı amaçlayan atölye çalışmaları, bölgedeki okullardan ve ailelerden yoğun ilgi görüyor. Etkinliğe katılan minikler, bir günlüğüne de olsa arkeolog olmanın heyecanını yaşarken, tarihle kurdukları bu canlı temasın unutulmaz bir deneyim olduğunu ifade ediyor.
















