Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Hisar Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile 3 bin yıllık tarihi mirasın korunacağını ve Hisar’dan Tahtakale’ye uzanan yeni bir kültür rotasının Bursa turizmine kazandırılacağını açıkladı.
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Bursa’nın tarihi ve kültürel belleğinde önemli bir yere sahip olan Hisar Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Başkan Aydın, projenin yalnızca fiziki bir yenileme olmadığını, aynı zamanda tarihi mirası koruyan ve Bursa turizmine yeni bir soluk kazandıracak bütüncül bir dönüşüm modeli olduğunu ifade etti.
Hisar’da geçmişle gelecek buluşuyor
Osmangazi Belediyesi’nin vizyon projeleri arasında yer alan Hisar Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi, kademeli olarak hayata geçirilirken; tarihi yapılar, sokak dokusu ve kamusal alanlarıyla Bursa’nın köklü geçmişini günümüzle buluşturmayı hedefliyor. Projenin, bölge sakinlerinin yaşam kalitesini artırmasının yanı sıra yerli ve yabancı turistler için de önemli bir çekim merkezi oluşturması amaçlanıyor.
“3 bin yıllık mirası titizlikle koruyacağız”
Kavaklı Mahallesi Temiz Caddesi üzerinde yer alan proje alanında akademisyenlerle birlikte incelemelerde bulunan Başkan Erkan Aydın, maket üzerinden süreçle ilgili detaylı bilgi aldı. Hisar’ın birinci derece sit alanı olduğuna dikkat çeken Aydın, alanın yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı.
Başkan Aydın, sur restorasyonu, ziyaretçi karşılama merkezi, seyir terası ve asansör sistemiyle Üftade Hazretleri’nin bulunduğu noktadan Hisarönü, çarşı, heykel ve Tahtakale’yi birbirine bağlayan bütüncül bir düzenleme hayata geçirileceğini belirtti. Kamulaştırma ve yıkım süreçlerinin tamamlandığını ifade eden Aydın, projenin kurul onayının ardından ilk etap çalışmalarına başlanacağını söyledi.
Turizme yeni kültür rotası
Hisar’dan Tahtakale’ye uzanacak yeni kültür rotasının Bursa turizmi açısından önemli bir kazanım olacağını belirten Başkan Aydın, akademisyenlerin, belediyenin teknik ekiplerinin ve Anıtlar Kurulu’nun katkılarıyla Bursa’ya tarihiyle uyumlu, nitelikli bir alan kazandıracaklarını ifade etti.
“Hisar, kentin vitrini konumunda”
Projenin müellifi Prof. Dr. Nevzat Oğuz Özer ise Hisar Bölgesi’nin Bursa tarihi açısından en kritik alanlardan biri olduğunu belirterek, Hanlar Bölgesi’nin karşısında yer alması nedeniyle kentin vitrini konumunda bulunduğunu söyledi. Özer, güçlü bir peyzaj anlayışıyla hazırlanan projede yapıların doğal ve tarihi dokuya zarar vermeyecek şekilde ele alındığını ve Bursa’ya yakışan bir alan hedeflediklerini dile getirdi.

















