Haydar Aliyev ve Azerbaycan Edebiyatı

TAKİP ET

Azerbaycan milli lideri, ünlü politikacı Haydar Aliyev edebiyatı çok önemserdi. O edebiyatın her dalını güzel bilen bir devlet adamı idi.

Azerbaycan milli lideri, ünlü politikacı Haydar Aliyev edebiyatı çok önemserdi. O edebiyatın her dalını güzel bilen bir devlet adamı idi. Daha gençken analitik yorum yeteneği ile seçilen, hatta lise yıllarında tiyatroda uzman oyuncularla aynı sahneyi paylaşan Haydar Aliyev’in manevi gelişminde edebiyatın önemli bir işlevi olmuştur. Edebiyatın onun özel hayatına kattığı öneminden kendisi bahsetmektedir. Haydar Aliyev 1997’de 10. Azerbaycan Yazarları Toplantısında şunları söyledi: “Ben edebiyatı çok seven birisiyim, genç yaşlarından, hatta çocuk iken, lisede ilk edebiyat örneklerini okuduğum zamanlardan edebiyatı sevmekteyim...”

Bu büyük devlet adamının ilgi duyduğu yazar ve şairler, üstün bildiği eserler var. O konuşmalarında Celil Memmedkuluzade’nin “Ölüler”, Samet Vurgun’un “Azerbaycan”, Hüseyn Cavid’in “İblis”ve başka edebi örnekler hakkında derin fikirler söylemiştir. 

Haydar Aliyev tarih konusunda kaliteli eser yazmağı yazarların vatan ve millet karşısındaki en önemli görevlerden birisi olarak addediyordu. O bu tür eserlerde tarihsellikle sanatsallığın bir bütün olması gerektiğini özellikle vurgulamaktaydı: “Tarihsel kişiliklerin ve tarihimizin çok önemli dönemlerinin tasvir edildiği eserlerin kaliteli olması gerekiyor. Bunlar çok önemli ve gerçekten yapılması çok zor konulardır. Bu tür meseleleri bir tek yüksek yetenekli yazarlar çözebilirler”.

Haydar Aliyev’in kültür politikasında çağdaşlığın özel bir yeri vardır. O her zaman “yaşadığı dönemi kapsamlı olarak tasvir etmenin, toplumsal gelişimdualizmini sanatsal boyuta taşımanın, onun en püf noktalarının, metodoloji serüveninin anlaşılmasının ne denli önemli bir görev olduğunu” vurgulamaktadır.Ona göre çağdaş hayatı tasvir eden yazar geçici nüansları değil, “toplumsal hayatın dinamiklerini tasvir etmelidir”.

Haydar Aliyev’in ister sovyet yönetimi, ister özgürlük dönemlerinde Azerbaycan yazarlar toplantılarındaki konuşmaları, dönemin yasaklarına rağmen millet, vatan konulu meselelerde cesur yorumları yazarları ruhlandırmış ve bunun yanı sıra çağdaş edebiyatın, edebiyatta çağdaşlık meselesinin sanatsal çözümüne rehber olmuş ve kalem insanlarına yeni ufuklar açmıştır. 

Edebiyatla birlikte, edebiyatbilim, güzel sanatlar, dilbilim gibi bilimler Haydar Aliyev’in politikası sayesinde gelişti. 

Haydar Aliyev’in halkımızın önemli meselelerindeyaptığı eşsiz hizmeti, hayırlı işleri birçok edebi esere yansımıştır. 

Haydar Aliyev ulusal tarihimizle beraber edebi, sanatsal eserlerde de ebedi yaşayacaktır.

haydar aliyev