Bursa'da Müzelerimizi biliyor muyuz?

TAKİP ET

Bursadaki Müzelerimizi biliyormuyuz? Tarihimize ışık tutan müzelerimizi sizler için araştırdık.

Bursa Kent Müzesi

Bursa Kent Müzesi'nde, kentin tarihi, coğrafi, kültürel, sosyal, ekonomik, ticari ve turistik yapısına ilişkin bilgi ve belgeler; görsel sunum, obje ve animasyonlarla tanıtılmaktadır. Müzede Bursa'da yaşamış altı Osmanlı padişahının balmumu heykelleri bulunur. Kentin topografik maketi sayesinde ziyaretçiler; Bursa surları, külliyeler, hanlar, hamamlar, camiler gibi anıt eserler hakkında bilgi sahibi olabilmektedirler. Müzenin bodrum katında yer alan Tarihi Esnaf Sokağı'nda, Bursa'nın geleneksel ticaret hayatı tasvir edilmektedir.


"Arabacı, nalbant, saraç, semerci, yemenici, bıçakçı, bakırcı-kalaycı, tenekeci, marangoz, keçeci, sepetçi, şekerci, kebapçı, havlucu" özgün dekor ve canlandırmalar ile tanıtılmaktadır. Tüm katlardaki koridorlar geçici segi mekanı olarak kullanılmakta, değişen temalar müzeyi süreli izlenilir kılmaktadır. Müzenin zemin katında ziyaretçilerin dinlenebileceği bir kafeterya, hediyelik eşya ve satış birimi bulunmaktadır. Birinci katta araştırmacıların yaralanabileceği Bursa belgeliği, küçük ölçekli bir kütüphane, periyodik okuma salonu, dia ve multivizyon gösterileri ile küçük toplantıların yapılabileceği çok amaçlı bir salon ve yönetim birimleri yer almaktadır. Müzenin giriş avlusunda bulunan anfi tiyatro, konser, dinleti gibi etkinlikler yapılmasına olanak sağlamakta, dış mekanda sergi düzenlemeleri yapılmaktadır.


Bursa Panorama 1326  Fetih Müzesi

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde yer alan, 1 Kasım 2018'de ziyarete açılmış tam panoramik bir müzedir. Müze, ana tema canlandırma salonu, sergi salonları, toplantı salonları, kafeterya ve idari bölümlerden oluşmaktadır. Ekolojik mimarlık anlayışına göre yapılan müze, enerji verimliliği ilkesine göre Yeşil Bina formunda inşa edilmiştir.


Panoramik müzede, 360 derece dairesel döngü içerisinde fetih günü resmedilmekte olup, Bursa’nın bir beylikten dünya devletine uzanan yolculuğu anlatılmaktadır. 16 tablonun olduğu kronolojik sergi salonunda ise 13.yüzyıl ile başlayan Kayı Türklerinin Bursa'ya doğru ilerlemesi, Bursa'nın fethi ve Bursa'da defnedilmiş ilk 6 Osmanlı padişahının tarihte bıraktıkları önemli izler ve manevi şahsiyetler yer almaktadır. Dünya’nın tam panoramik en büyük müzesi konumundadır.



Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Türkiye'nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi'dir. Umurbey Mahallesi'nde, İpeker Ailesi'ne ait olan, toplam 17 bin 000 metrekarelik bir alanda kurulu olan ipek fabrikası, Tofaş tarafından restore edilerek 28 Haziran 2002'de müze olarak ziyarete açılmıştır
Müzede 2600 yıl öncesine ait bir tekerlekten yola çıkılarak, Tofaş tarafından üretilen motorlu araçlara kadar bir zaman tüneline girilir. Orjinali Balıkesir'de olan Üçpınar Tümülüsü ve kazı çalışmalarını gösteren duratranslar karşılar ilkin ziyaretçileri. Bu tümülüsün içerisindeki araba ve tekerlek parçaları müzenin başlangıç noktasını oluşturur. Müzede at arabası ve fayton imalatının yapıldığı tamamen orjinal malzemelerden oluşan bir imalathane yer alır. Bu müze "yeni ustaların, eski ustalara" bir teşekkürüdür. Müze bahçesinde 300 yıllık tarihi çınar, 200 yıllık karadut, yer alır. 19 ve 20'nci yüzyıl yapımı Kozaklık Binaları, 15'inci yüzyıla ait, 18'inci yüzyıla ait eski Türk evi bahçede yer alan önemli yapılardır.


Bursa Atatürk Evi Müzesi

Atatürk Evi Müzesi, 19'uncu yüzyıl sonlarında yapılmış bir köşk olup Atatürk'ün 20-24 Ocak 1923 tarihinde Bursa'ya gerçekleştirdiği ikinci ziyaretinde Bursa Belediyesi tarafından satın alınarak Atatürk'e hediye edilmiştir. 1938'de Atatürk tarafından Bursa Belediyesi'ne hibe edilen ve 1968'de Kültür Bakanlığı’na devredilen bu köşk, 29 Ekim 1973'te Cumhuriyet'in 50'inci yılında müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmıştır. Müzenin birinci katında kabul salonu ile buraya açılan dinlenme odası, ikinci katında ise yatak odaları ve çalışma odaları bulunmaktadır. Köşkte bulunan eşyaların tamamına yakını, Atatürk'ün burada kaldığı sürede kullandığı orijinal eşyalardır. Köşk, Bursa'daki sivil mimari örneklerinin en önemlilerinden biridir.


Bursa Enstrümanlar müzesi

Bursa'da uzun yıllar kültür hayatına önemli katkılarda bulunan ve 2015 yılında hayatını kaybeden Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol'a ait, birçok ülkeden 200'ü aşkın enstrümanın bulunduğu koleksiyon, ağustos ayında kapılarını açan müze sayesinde geniş kitlelere tanıtılıyor. Nilüfer ilçesi Odunluk Mahallesi'nde yer alan müzenin envanteri, sanatsever bağışçıların katkılarıyla kısa sürede 284'e ulaştı.
Bursa'nın tek müzik enstrümanları müzesi olan yapının, Türkiye'nin öncü ve yenilikçi müzeleri arasında yer almaktadır.
Dünyanın farklı kültürlerinden, farklı müzik geleneklerinden enstrümanlar burada kültürel coğrafyalara göre çerçevelenmiş 13 adacık üzerinde sergileniyor. Her bir adacık aynı zamanda sahne gibi kurgulanmış olup enstrümanlar icracıların çalış pozisyonuna göre sunuluyor. Müzemiz, Güneydoğu Asya'nın kadim kültürlerinden, Avustralya yerlileri Aborjinlerden, Güney Amerika'dan, Balkanlar'dan, Kafkaslara uzanan çok geniş bir coğrafyaya seslenen bir yapıya sahiptir.


Osmanlı Evi Müzesi

Muradiye Semti'nde II. Murad Külliyesi'nin karşısında bulunan ahşap evin yerinde, evvelce Sultan II. Murad'ın bir köşkü olduğu sanılmaktadır. Dolayısıyla bu ev aynı zamanda İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu ev olarak bilinmektedir. Günümüzde müze olarak kullanılan, iki katlı ev, plan ve süslemeleri bakımından 17'nci yüzyıl özelliklerini taşımakta olup, Bursa'da halen ayakta kalan en eski evlerdendir. Osmanlı Evi Müzesi, Bursalı ustalar tarafından yapılmış bir sanat eseridir.


Hünkar Köşkü

Bursa’da 175 yıl önce 19 gün gibi kısa sürede inşa edilen Hünkar Köşkü Atatürk’e ve birçok Osmanlı Padişahına ev sahipliği yapmıştır. Müzesi, 2006 mayıs ayında Portekiz'in Lizbon Kenti'nde düzenlenen Avrupa Müze Forumu'nun ödül töreninde, yılın en iyi üçüncü müzesi ödülüne layık görülmüştür.
Bursa'da 175 yıl önce av köşkü olarak yaptırılan ve sonrasında bir süre Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kentteki ikametgahı olan Hünkar Köşkü, tarihi hafızasıyla şehrin önemli simgeleri arasında yer alıyor.
Uludağ'ın eteklerinde, 1844 yılında Osmanlı padişahı Abdülmecit'in Bursa ziyareti dolayısıyla 19 günde inşa edilen köşk, Sultan Abdülaziz ile 5. Mehmet Reşat'a, 1922'de ise Mustafa Kemal Atatürk ile Kurtuluş Savaşı komutanlarına 12 gün süreyle ev sahipliği yaptı.
Atatürk'ün, manevi kızı Sabiha Gökçen'le bahçesinde tanıştığı köşk, Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı gözetiminde Bursa Büyükşehir Belediyesi çalışmalarıyla tamamlanan restorasyonunun ardından 2003'ten bu yana müze olarak hizmet veriyor.


Bursa Tarihi Zindan Kapı

Kadim şehir Bursa’nın 2500 yıllık mirası Zindan kapı, aslına uygun bir restorasyonun ardından yeniden hayat buldu. Bursa’nın Osmangazi ilçesi, Alacahırka mahallesinde bulunan ve Uludağ’ın eteklerine açılan Zindan kapı Bursa surlarının önemli bir parçası.  Arkeolojik kazılarla toprak altında kalan bölümleri ortaya çıkarılan ve aslına uygun restore edilen bu tarihi eser, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde şimdi şehir hayatının bir parçası olmaya hazırlanıyor.
Milattan önce ikinci yüzyılda Bitinya Krallığı tarafından inşa edilen ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde de kullanılan zindanlar, artık dijital interaktif bir müzeye ve birbirinden zengin sergilerin yer alacağı güncel sanat galerisine ev sahipliği yapacak.


Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi

Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi; açılışı 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından gerçekleştirilmiştir.Cumhuriyet ve Bursa tarihinin sembol işletmelerinden biri olan Merinos Yünlü Müessesi restore edilerek müze mimarisine uygun bir biçimde tasarlanmıştır. Sergileme düzeniyle ilgili olarak oluşturulan konseptte, eski Bursa Merinos Fabrikası’nda gerçekleştirilen üretim sürecinin bölümlerinden tanıtılması hedeflenmiştir. Bu amaçla ham yün elyafın gelişinden, ipliğin oluşumu, iplikten dokumanın elde edilmesi, boya ve terbiye işlemlerinin yapılması ve konfeksiyon ürünlerinin elde edilmesine kadar olan üretim sürecinde kullanılan makinalar ve malzeme örnekleri dört ayrı salonda sergilenecek biçimde bir düzenleme yapılmıştır. 


 

Aktopraklık Höyük Arkeopark Ve Açıkhava Müzesi

Avrupa’nın en büyük tarih öncesi parkı olarak değerlendirilmektedir. Günümüzden 8 bin 500 yıl öncesine kadarki döneme ait canlandırılmaların yer almaktadır. Bölgede yapılan kazılarda bulunan buluntuların da sergilendiği Arkeopark, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilmiştir. Bursa’nın 8 bin 500 yıllık geçmişini geleceğe taşıyacak olan parkın, örnek bir tarihi ve turistik mekândır. 



Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri Ve Takıları Müzesi

Şair Ahmet Paşa Medresesi içinde yer alan ve 18 Eylül 2004'ten bu yana hizmet veren özel bir müzedir. Müzede, Anadolu Foklor Vakfı kurucu üyelerinden Esat Uluumay'ın 45 yılda topladığı 18 değişik koleksiyonu sergilenmektedir. 15'inci yüzyıla kadar uzanan Osmanlı Anadolu ve Rumelisi'nden 70 kıyafet, 400 parça takının bulunduğu müzede ayrıca Türk kahvesi, hamamı, atçılığı ile ilgili malzemeler silah, bıçak, kılıç, boncuk türü eserler mevcuttur.


Bursa Merinos Enerji Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk’ün açılışını gerçekleştirdiği bir iplik ve kumaş fabrikası olan Merinos Tesisleri sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin de en büyük yatırımlarından biri olmuştur. Bursa’da, 1938’de dokuma fabrikası olarak kurulan Merinos’un bir enerji trafosundan ilham alınarak müzeye dönüştürülen Merinos elektrik santrali; bünyesinde hem Merinos Fabrikasının ihtiyacını karşılayan hem de gerektiğinde Bursa’nın elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteyle donatılan dönemin Alman teknolojisiyle kurulan sistemi bir müze disiplini içinde halkımızın hizmetine sunulmuştur


 

Bursa Arkeoloji Müzesi

Bursa'da Müze kurulması amacıyla eserler ilk kez 1904’den 1972’ye kadar Bursa Erkek Lisesi’nde toplanmıştır. 1972 yılında Reşat Oyal Kültür Parkı içerisinde yeni yapılan binaya taşınmıştır. Bithynia ve Mysia bölgelerinde bulunan eserlerin sergilendiği müzede, M.Ö. 3 bin yılından Bizans Dönemi sonlarına ait eserler yer almaktadır. Müzede 25 bin eser yer almaktadır, 2 bin kadarı sergilenmektedir.
Müzede sergilenen eserler arasında; Yortan kültürüne ait pişmiş toprak mezar buluntuları, Antandros Nekropol’ünden figürinler, kap kacak ve süs eşyaları, Karacabey’in Şükraniye Köyü’nde bulunmuş dünyadaki üç örnekten biri olan Greko-Pers mezar steli, Roma Dönemi'ne ait taş eserler, Zeus ve Herakles tasvirleri, Kybele heykelleri, Athena ve Apollon’un bronz büstleri, değişik formdaki keramik kaplar bulunmaktadır.



Mübadele evi
Mübadele Evi, Bursa'nın Nilüfer ilçesinin Görükle mahallesinde 2016 yılında açılmış bir müzedir. Nilüfer Belediyesi ile Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından oluşturulmuştur. İki devlet arasında imzalanan mübadele sözleşmesinden sonra  Langaza, Eski Kavala ve Serez'den gelen mübadillerin yerleştirildiği Görükle'de Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 93. yılında açılan Mübadele Evi, aynı yıl Tarihi Kentler Birliği tarafından "Uygulama Ödülü"ne layık görülmüştür.
Mübadele Evi'nde nüfus mübadelesi sırasında mübadillerin sırtına vurup getirdiği, dokunduğu, tarlalarında ve evlerinde kullandığı eşyalar, mübadeleye ilişkin belgeler ve etnografik objelerin yanı sıra sözlü tarih tanıklıklarının anlatıları yer almaktadır.

 

Ördekli Hamamı Kültür Merkezi

Hamam; "çifte hamam" tipolojisine uygundur. Eski "Yeni Hamam" olarak da bilinir. Yapımına Yıldırım Bayezid döneminde başlanmış olup, Bursa’nın Timur ordusu tarafından işgali nedeniyle yarım kalmıştır. Hamam Çelebi Mehmed döneminde tamamlanmıştır. 1485’te Çandarlı İbrahim Paşa, hamamın duvarına bir çeşme yaptırmıştır. Uzun bir süre harap durumda olan yapı, 2006-2008 yılları arasında kültür merkezi işlevi verilerek, restore edilmiştir. Hamam bünyesinde; biri büyük diğeri küçük iki adet seminer salonu, fuaye salonu, kahve salonu, sergi salonları, geleneksel sanatlar kurs ve uygulama salonları ve Türk mutfağından yemeklerin sunulacağı bölümler yer almaktadır.

Celal Bayar Müzesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın doğduğu, XIX. yüzyılın mimari özelliklerini yansıtan Gemlik’in kuzeyindeki Umurbey’deki ev, Celal Bayar Müzesi olarak 26 Ağustos 1970 yılında hizmete açılmıştır. Müzenin ve içerisindeki kütüphanenin kuruluşunda Celal Bayar kendi olanaklarını kullanmıştır. Üç katlı ahşap Türk evinin en güzel örneklerinden biri olan bu ev, orijinal ev eşyaları ve aynı dönemden kalma çeşitli tarihi eşyalarla yeniden düzenlenerek bir anı müzesi haline getirilmiştir. Modern bir yapı içerisinde bulunan müzede, Atatürk ile ilgili bir bölüm açılmıştır. Bunun yanı sıra Celal Bayar’ın Kuvay-i Milliye yılları, Galip Hoca dönemi, İktisat vekilliği, İmar ve İskân Bakanlığı, İş Bankası’nın kuruluş çalışmaları ve Atatürk’ün Başvekili (1937-1938) olduğu döneme ait fotoğraflar, anı eşyaları, tablolar sergilenmektedir. Müzenin diğer iki salonunda Celal Bayar´ın Cumhurbaşkanı olduğu dönemde, çeşitli ülkelere ve kuruluşlara yaptığı ziyaretlerde, kendisine takdim edilen nişanlar, madalyalar, yazmalar, silahlar, giysiler, şilt ve plaketler, mobilyalar, aile yadigarları ve imzalı resimleri sergilenmektedir. Müzenin 20.000’in üzerinde kitap, yazma, gazete, süreli yayınlar ve fotoğraf koleksiyonlarından oluşan bir kütüphanesi bulunmaktadır. Bu kütüphane XX. yüzyıl Türkiye’sinin siyasi tarihine ışık tutacak niteliktedir. Celal Bayar Müzesi’nin yanında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından yaptırılan bir de anıt mezarı bulunmaktadır


Bursa bıçak müzesi
Bursa'da, kentin önemli değerlerinden bıçakçılık kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kurulan, yaklaşık 3 bin bıçağın sergilendiği
Hocaalizade Mahallesi'nde 17 ve 18'inci yüzyıldan kalan 2 tarihi binanın restore edilmesiyle oluşturulan ve 3 Ekim 2017 tarihinde açılan müzede, av bıçağı, ekmek bıçağı, çakı, kılıç, döner bıçağı, pasta bıçağı gibi türlerde yaklaşık 3 bin bıçak sergileniyor.



Uğur MUMCU kültür merkezi

Mudanya’da eski bir Rum kilisesinin yeniden restore edilerek kazanılan mekân, kültür merkezi olarak hizmet vermektedir.




Cumalıkızık köy müzesi

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Cumalıkızık, 700 yıllık tarihi ile Osmanlı’dan günümüze kalan, Bursa’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Cumalıkızık Köyü Müzesi, ziyaretçilerini tarih sayfalarında gezintiye çıkararak, bölgenin geçmişi hakkında bilgilendiriyor ve adeta geçmişi günümüze taşıyor. 22 Haziran 2015 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen yüzüyle ziyarete açılan Cumalıkızık Köy Müzesi iki kattan oluşuyor. Cumalıkızık Köyü Müzesi’nde Cumalıkızık halkının geçmişten gelen yaşam tarzını, gelenek ve göreneklerini öğrenerek; tarihi bir yolculuğa çıkabilir, müzede sergilenen eserler ile tarihi havayı birebir yaşama şansını yakalayabilirsiniz.





 

müzeyyen senar müze kart müze nedir müzede bir gece müze bursa müzeler Bursa Kent Müzesi Bursa Panorama 1326  Fetih Müzesi Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi Bursa Atatürk Evi Müzesi Bursa Enstrümanlar müzesi Osmanlı Evi Müzesi Hünkar Köşkü Bursa Tarihi