72 milyon yıl öncesine ait ördek gagalı dinazor kayıtlara geçti

TAKİP ET

Teksas Teknik Üniversitesi Profesörü Tom Lehman, 1980'li yıllarda (Master öğrencisiyken) Rattle Snake Mountain'daki taşların katmanları üzerine araştırmalar yapıyordu ve hava tarafından aşındırılmış kemiklere rastladı.


Bu bir ördek gagasına sahip, eksiksiz bir dinozor kurukafasıydı. Lehman ve arkadaşları, kemikleri incelemek için alsa da bazı kemikler birbirine yapıştığı için kemikleri incelemek neredeyse imkansızdı. 1990'larda gerçekleştirilen araştırma, eğimli nasal krestin (burun kabartısı) hadrosaurid Gryposaurus'a özel olduğu düşünülüyordu. Aynı zamanda ilginç bir çene yapısı da ortaya çıkarıldı.



O zamanlar Gryposaurus türüne ait olduğu düşünülen bu kemikler, uzun bir süre boyunca araştırıldı ve üzerine çalışmalar yapıldı. Son ortaya çıkan bilgiler ise kemiklerin Gryposaurus'tan daha ilkel olduğunu ve ördek gagasına sahip olan dinozorlara ait olduklarını belirtti.
Keşfin ardında Hokkaido Üniversitesi profesörü Yoshitsugu Kobayashi liderliğindeki bir araştırma ekibi yer alıyor. Yeni türe ait fosillerin dişlerinden ve boyun kemiklerinden alınan kalıntılar, yaklaşık 72 milyon yıl öncesine tarihlenmişti.

Türe ait toplam 23 fosil keşfedilmişti.




Fosiller ördek gagalı, otobur dinozorlardan oluşan Hadrosauridae ailesine aitti. Bu ailedeki yetişkin dinozorların uzunluğunun 7 ila 8 metre ve ağırlığınınsa 4 ila 5 tona ulaşabildiği tahmin ediliyor.
Yeni araştırmada ekip dişlerin, boyun kemiklerinin ve diğer kalıntıların özelliklerini Hadrosauridae ailesinde yer alan 70 türle bilgisayar ortamında karşılaştırdı.
Bulgular, Awajishima adasında bulunan yaratığın alt çenesinde daha az diş olduğunu ve başka farklı özellikleri bulunduğunu gösterdi. Bu da araştırmacıları yeni bir tür keşfettikleri sonucuna götürdü.
Hadrosauridae dinozorları, milyonlarca yıl önce Avustralya ve Hindistan hariç dünyanın dört bir yanında geniş alanlarda yaşadı.
Ancak araştırmacılar, Yamatosaurus izanagii'nin 20 milyon yıldır görünümü değişmeyen ilkel bir tür olduğunu söylüyor.
Hadrosauridae ailesinin diğer ilkel türleri Çin ve Moğolistan'da keşfedilmişti. Bu nedenle ekip, söz konusu türün Asya ve Kuzey Amerika'daki Appalachian bölgesinde ortaya çıktığına ve daha sonra Asya'da yayıldığına inanıyor.
 

dinazorlar ördek gagalı dinazor dinazorlar nerede yaşadı? dinazorlar ne zaman yaşadı?