Yapı denetimde dünyaya örnek proje

TAKİP ET

Ülke genelinde yaşadığımız depremler sonrasında ortaya çıkan acı tablo denetimin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. İnşaatlardaki ihmal ve hatalar daha...

İnşaatlarda kullanılan betonların içerisine özel çip yerleştirilerek, beton numunelerinin elektronik ortamda takibinin yapılmasını sağlayan EBİS dünyaya örnek oldu. Bakanlık tarafından verilen bilgiye göre Türkiye’de 2018’den bu yana uygulanan bu sistem yurtiçinde yüzde 99.45’lik başarı yakalarken, birçok ülkenin ilgisini çekti. Azerbaycan, Özbekistan, Arnavutluk, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden EBİS’i uygulamaya yönelik talepler geldi.

 

22 MİLYON NUMUNE

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geliştiren sistem bugün tüm yapı tipleri için zorunlu. Bu sistem ile yapı denetim için şantiyelerden alınan numunelerin içerisine RFID çip konulması ile betonun standartlara uygunluğunun dijital olarak izlenmesi sağlanıyor. Bakanlık tarafından bu sisteme geçilmesindeki ana hedeflerden biri de yapı denetim laboratuvarlarınca uygulamalarda yapılabilen hataları engellemek ve hilelerin önüne geçmek. İnşaatlardan alınan beton numunelerinin RFİD (çip) sistemi ile izlenmesi ve deney sonuçlarının laboratuvar ortamından herhangi bir müdahale olmadan Bakanlık sistemine çevrim içi aktarılması sağlanıyor. Eğer analizlerde risk görülürse, karot alımı performans analizi gibi ek incelemeler yapılıyor. Kalite yetersiz ise yıkım gerçekleşiyor.

 

Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 10 Ağustos 2022 tarihine kadar 279 bin 651 inşaattan 22 milyon 41 bin 317 adet taze beton numunesi alındı ve incelemeye tabi tutuldu. Projede yerli üretim yapıldığını belirten yetkililer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Savunma Sanayi Başkanlığı arasında Şubat 2018’de bir işbirliği protokolü imzalandığını hatırlattı. AselsanNet tarafından yüzde 100 yerli ve milli cihazlar üretilerek Eskişehir ilinde pilot çalışmalar gerçekleştirildiği, prototip cihaz başarısının sağlanması ile 650 adet beton test cihazının üretildiği ifade edilen açıklamada, Bakanlık tarafından izin belgeli laboratuvarlarda ücretsiz olarak kurulumları ve kalibrasyonlarının gerçekleştirildiği vurgulandı. EBİS sistemi ile Bina Kimlik Sistemi (BKS) geçtiğimiz günlerde Türk Patent ve Marka Kurum tarafından da tescillendi. BKS ile teknolojik bir levha halinde bina girişine monte edilen sertifikada, kullanılan betondan, iskân tarihine kadar tüm bilgiler yer alıyor. Böylece hem vatandaş ev alırken doğru bilgilere kolayca ulaşıyor, hem de kolon kesme, kat çıkma gibi kaçak müdahaleler anında tespit ediliyor.