Üniversitelerde yüz yüze eğitim kuralları

TAKİP ET

Hafta içerisinde Yükseköğretim Akademik açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan en kısa sürede üniversitelerde yüz yüze eğitime başlamayı hedeflediklerini açıklamıştı.

Mart ayından beri kapalı olan üniversitelerde eğitim uzaktan eğitim imkanlarıyla devam ediyor. Öğrencileri heyecanlandıran gelişme sonrası binlerce öğrenci araştırma yapmaya başladı. YÖK 2020-2021 eğitim yılında salgın sürecinde eğitim verilebilmesi için hazırlık yapıyor.
Yükseköğretim Kurulu tarafından üniversitelerle ilgili kılavuz hazırlandı. Kılavuza göre derslik, fakülte, ve kampüslerde koronavirüs önlemleri alınadı. Üniversitelerin açılması durumunda hazırlanan kılavuz rehber olarak kullanılacak.
Peki üniversiteler Kasım ayında  yüz yüze eğitime başlayacak mı?
Açılınca hangi kurallar uygulanacak?
İşte yaşanan son gelişmeler...

ÜNİVERSİTELER AÇILACAK MI?
Salgın sebebiyle üniversiteler uzaktan eğitime geçiş yaptı. YÖK Başkanı Yekta Saraç yaptığı açıklamada 1 Ekim sonrası üniversitelerin akademik takvimlerini planlamalarını iştemişti. Hafta içerisinde düzenlenen Kabine toplantısında okullarda bazı kademelerin açılmasıyle ilgili açıklama yapıldı. Üniversitelerle ilgili kararın önümüzdeki süreçte yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre verilmesi bekleniyor. Ancak henüz YÖK tarafından takvim oluşturulmadı.



YÖK YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN KILAVUZ HAZIRLADI

YÖK ve TSE iş birliğiyle "Küresel Salgın Bağlamında Yükseköğretim Kurumlarında Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi Kılavuzu" hazırlandı.
Hazırlanan kılavuzda eğitim öğretim süreçlerinde, salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar için yapılan uygulamalarda yetki üniversitelerde olacak. 
Yüz yüze yapılabilecek teorik ve uygulamalı eğitimlerin yanı sıra, staj iş yerindeki mesleki uygulamalarda kişisel koruyucu önlemlere dikkat edilecek.  Derslik, sınıf, fakülte gibi kapalı alanlarda bulunan herkesin sürekli maske kullanımı sağlanacak.
Birlikte yapılan aktivitelerde yakın mesafede olunması gerekli ise maskeye ek olarak yüz siperliği kullanılacak.  İşte yayımlanan kılavuzda  kampüs ve sınıflarda yüz yüze eğitim başladığı takdirde alınacak tedbirler şu şekilde ifade edildi;

Kampüse gidiş ve gelişlerde faydalanılan toplu taşıma veya servis araçlarında mutlaka maske takılmalı, araçlara biniş ve inişlerde el hijyeni sağlanmalıdır.


Mikroskop, bilgisayar ve T-cetveli gibi ortak kullanılan aletler, kullanım bittikten hemen sonra zarflı virüslere etkili, materyal uyumu olan dezenfektanlar ile temizlenmeli ve temiz olarak saklanmalıdır.

-Kampüs içerisindeki derslik, kütüphane, laboratuvar, yemekhane, spor tesisleri gibi ortak kullanım alanları periyodik olarak temizlenmelidir.

-Ortak kullanılan mekânlarda kişi sayısı azaltılmalıdır. Salgının bölgesel ve yerel seyrine göre mümkün olduğunca toplantı ve sosyal aktiviteler açık havada veya online yapılmalıdır.

-Dersliklerde 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde sınıf ve dersliklerin kapasitesinin belirlenmesi, oturma düzeninde kişiler arası en az 1 metre mesafenin korunması gereklidir.

- Derslik girişinde o dersliğin maksimum öğrenci kapasitesini belirten bilgileri içeren görsel materyallere yer verilmeli, oturma düzeni ve mesafeleri de önceden ayarlanmış olmalıdır. Korunma ve tedbirlere yönelik afiş-poster vb. bilgilendirici materyallere uygun yerlerde yer verilmelidir.

-Dersin niteliğine göre öğrencilerin yüksek sesle konuşma, şarkı söyleme gibi faaliyetlerinin de olduğu durumlarda fiziki mesafe düzenlemesinin en az 1,5-2 metre olacak şekilde uygulanması daha uygun olacaktır.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLADI!


Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen 2020-2021 eğitim yılı Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreninde konuşan Erdoğan üniversitelerin yeni akademik yılının hayırlara vesili olmasını diledi. Salgın sebebiyle bir hayli zor şartlarla akademik eğitimin devam ettiğini vurgulayan Erdoğan kesintisiz eğitime dikkat çekti. Üniversitelerin açılmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan “ "inşallah mümkün olan en kısa sürede, diğer eğitim öğretim kademelerinde olduğu gibi yükseköğretimde de yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedefliyoruz." dedi.

yök yüzyüze eğtim üniversiteler üniversite i.ü e.ü gündem güncel