Ukrayna'da yeni perde: Referandum neden önemli?

TAKİP ET

Savaşın öncesinde de ayrılıkçı konumda olan Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgeleri Rusya'ya katılmak için referandum kararı aldı. Kısmi seferberlik ilanıyla da ilişkilendirilen bu karar uzmanlara göre, Ukrayna'daki işgale meşru zemin kazandırmak için yapılacak ve kararın uluslararası hukukta yeri yok.

Ukrayna savaşının başlamasının ilk adımıDonetsk ve Luhansk bölgelerin bağımsızlıklarını tanıyan Kremlin Sarayı’nda atılan imza ile olmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 21 Şubat günü sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni tanımak için attığı imza, 24 Şubat gününde Putin'in söylemiyle "Donbas'taki insanları korumak üzere özel askeri operasyon”a dönüştü.

Rusya-Ukrayna savaşı o günden beri 7 aydır sürüyor.

 

7 aydır süren savaş boyunca on binlerce asker ve sivil hayatını kaybetti, milyonlarca Ukraynalı ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

Bugün gelinen noktada ise başa dönüldü ve Ukrayna'daki ayrılıkçı yönetimler, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgeleri Rusya'ya katılmak için referandum yapacaklarını açıkladı.

 

 

Bu karardan sonraki gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısmi seferberlik ilan etti. Bu açıklamayı yaparken Putin, kararın arkasındaki neden olarak yeniden Batı’yı işaret etti.

"Batı, ülkemizi yok etmek istiyor. Karşılık vermek için her türlü silahı kullanırız. Bu bir blöf değil.”