Üç aylar ne zaman başlıyor? 2022 Kandil tarihleri ne zaman? Kandillerin anlam ve önemi nelerdir?

TAKİP ET

İslam alemi için önemli günler arasında yer alan mübarek üç aylar önümüzdeki günlerde başlayacak. Üç ayların başlangıcında çeşitli ibadetler gerçekleştirmek isteyen kişiler üç ayların başlangıç tarihi ile ilgili detayları araştırmayı sürdürüyor. Peki, üç aylar ne zaman başlıyor?

İslam alemi için Ramazan’ın habercisi olan üç ayların başlamasına artık sayılı günler kaldı. Üç ayların ilki olan Receb ayının başlamasıyla birlikte mübarek üç aylar da başlamış olacak. Ardından Şaban ve Ramazan ayları idrak edilecek. 
 

 ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Üç ayların başlangıcı 2022 yılında 2 Şubat 2022 Çarşamba gününe denk gelecek. “11 ayın sultanı” Ramazan’ın habercisi olan üç ayların başlayacak.

Bu yıl Ramazan ayı ise 2 Nisan 2022 Cumartesi günü başlayacak.

Üç aylar mübarek aylardır

Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir 

Dinî literatürümüzde de “üç aylar”ın Müslümanlar için değeri büyüktür.

Hayatın çeşitli sıkıntıları ile yorgun düşen ruhlarımızı böyle gün ve geceleri de ganimet bilerek Cenab-ı Hakk’ın kulluk kapısına daha iştahlı ve daha heyecanlı olarak yaklaştırmalı ve yeniden tazelenmeliyiz.

Mümin bu gecede öncelikle Allah Teâlâ’nın şu âyetini düşünerek eğilmeli ve hayatı boyunca onu unutmayacak şekilde kendisine rehber edinmelidir. Cenab-ı Allah:

"Ey inananlar, Allah'tan korkun ve kişi, yarın için ne yapıp gönderdiğine baksın. Allah'tan korkun; çünkü Allah, yaptıklarınızdan haberdardır."
 

ÜÇ AYLAR BİZİ DÜŞÜNMEYE SEVKETMELİ 


Ben neyim? Kimim? Niçin bu âleme gönderildim? Ölümle beraber nereye gideceğim? Bize kitap ve elçi gönderen Yaratan bizlere neler emrediyor? Kendimizi sorgulamalıyız!

Peygamberimizin ahlâkını yaşıyor muyum?

 Kur’an-ı Kerim Kitabımda bize verilen mesajlardan ne kadar haberdarım?

Hayatımda neler daha baskın

İlim / Cehâlet; Tevbe / Günahta Israr; Şükür / Nankörlük; Sabır / İsyan; Hidayet / Dalalet; Takva /Fâsıklık

Nefsi Emmare / Nefsi Mutmainne; Ölüm.; Cennet / Cehennem; İyi Bir Muhasebe, Tevbe ve İstiğfar:

Hz. Muhammed (S.A.V.)’i Daha İyi Tanımaya Yönelik Gayretimiz Olmalı.

 

Kandiller ne zaman ?

Ülkemizde “Kandiller” denildiğinde RegaibMirâcBerat ve Kadir geceleri kastedilir. 
 

Receb ayında; Regaib ve Mi’rac gecesi. Şaban ayında Berat gecesi; Ramazan ayında da Kadir gecesi mevcuttur.

Regâib Gecesi: “Regâib” rağbet olunan, bol ihsan ve değerli hediyeler demektir. Receb’in ilk Cuma gecesidir. 3 Şubat Perşembe tarihinde idrak edilecektir.

Rasülullah’ın o gece annesinin rahmine düştüğü kaydedilirse de Receb ayının ilk Cuma gecesi olması sebebiyle de, ibadet ve itaatte özen gösterilmesi tavsiye edilen bir gecedir.


Miraç Gecesi: Mirâc, çıkılan yer ya da çıkma aleti ve merdiven demektir.  27 Şubat gecesidir.
Hicretten bir yıl önce (H.9), Allah’ın emri ile Mescid-i Haram’dan alınıp, Mescid-i Aksa’ya götürüldüğü, oradan semaları katederek Rabbine yükseltildiği Kur’an ve Sünnet’te anlatılan gerçek bir olaydır ve buna “mirâç” denir. İslâm bilginlerinin büyük çoğunluğu Mirac’ın Recep ayının 27. Gecesi’nde gerçekleşmiş olduğu beyan ederler.
 

Berat Gecesi: Berât, berâet; aklanma, temiz ve suçsuz çıkmak demektir. 17 Mart perşembe gecesi  Berat Kandilidir.

“Leyle-i Berât” gecesinde büyük faziletlerin bulunduğu alimler tarafından genellikle kabul edilegelmiştir.
 

Gecenin manevî değerine binaen, Namaz, Kur’an tilâveti, Zikir, Tesbih ve İstiğfarlarla geçirilmesi, bu gece vesilesiyle muhtaçlara yardım ve benzeri hayırlı amellere özel bir önem verilmesi müstehaptır.

4. Kadir Gecesi: “Kadir” kelimesi sözlükte, güç yetirmek, hüküm, takdir, şeref, ululuk ve tazyik gibi anlamlara gelir.27 Nisan Çarşamba günü Kadir Gecesi'dir.

Kuran’ın, Ramazan’ın yirmi yedinci gecesinde inmeye başladığında ittifaka yakın bir kanaat mevcuttur. 1000 ay demek, 83 yıla tekabül eder. Kişi, iradesini bu gece Hakk’a yönlendirirse, Allah ona bir ömre tekabül edecek lütuflarda bulunacaktır.

Hz. Muhammed (sav) “Kim inanarak ve sadece Allah rızası için Kadir gecesinde kalkarsa (o geceyi ihya eder, değerlendirirse) geçmiş günahları bağışlanır.” buyurur.
Üç aylarda, üç hususun vurgulandığını görmekteyiz ki, bunlar; Gece, Peygamber ve Kur’an’dır. Yani “Geceyi, Peygamberi örnek alarak Kuran ile geçir!”

üç aylar üç aylar ne zaman üç aylar başlangıcı üç aylar takvimi regaip kandili ne zaman? üç aylar ne zaman başlıyor? kandiller ne zaman*