Türkiye korkusuyla almışlardı! Atina'da savaş jeti bayramı

TAKİP ET

Yunanistan'ın devasa bir borçlanmayla Ankara'nın adımlarına karşılık verebilmek için aldığı savaş jetlerinin ilk teslimatı ülkeye vardı. Altı adet Fransız yapımı Rafale jeti ülkede coşkuyla karşılanırken, bayram havasının estiği Yunan basını savaş uçaklarını manşetlerinden verdi.

Yunanistan'ın, ordusunu Türkiye'ye karşı modernize etmek için satın aldığı Fransız yapımı Rafale savaş uçakları, Çarşamba günü başkent Atina'da bulunan Akropolis üzerinde uçtu.

 

Yunan Kathimerini gazetesinin haberine göre, Fransız hava kuvvetlerinden satın alınan altı Rafale jeti, yakındaki bir hava üssünde resmi olarak Yunan silahlı kuvvetlerine teslim edilmeden önce Atina üzerinde alçak düzende uçtu.

Haber şu ifadelerle devam etti: Çok amaçlı savaş uçakları, Yunan ve Fransız hükümetlerinin geçen yıl imzaladıkları multi-milyar avroluk savunma anlaşmalarının ardından ilk büyük teslimat oldu.
 

Yunanistan, 12'si Fransız hava kuvvetlerine ait 18 Rafale jeti ve Paris merkezli Dassault tarafından yeni inşa edilen altı adet Rafale jeti satın almak için yaklaşık 2,5 milyar avro bütçe ayırdı.

 

'İKİ ÜLKE DE HAVA KUVVETLERİ DEVRİYELERİ KURUYOR' 

Yunanistan ayrıca daha sonraki bir tarihte altı Rafale jeti ve üç yeni Fransız yapımı fırkateyn satın almak için 3 milyar avro daha harcamayı planlıyor.

 

NATO müttefikleri Yunanistan ve Türkiye, doğu Akdeniz'deki sınırlar ve petrol ve gaz sondaj hakları konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlıklara sahip. İki ülke, Ege Denizi'nin doğusunda, Türkiye'nin kıyı şeridine bakan adalar çevresinde rakip hava kuvvetleri devriyeleri kuruyor.

 

Bölgedeki gerilimler Atina'yı askeri yükseltme programını hızlandırmaya ve müttefikleri Fransa ve ABD ile savunma bağlarını güçlendirmeye sevk etti.

 

Avusturya Avrupa ve Güvenlik Politikası Enstitüsü'nün kıdemli üyelerinden Michael Tanchum, Yunanistan'ın Mısır, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile de askeri işbirliği geliştirdiğini söyledi.

 

Tanchum, "Atina'nın çabaları büyük sonuç veriyor. Bu ilişkiler Yunanistan'a çok ihtiyaç duyulan stratejik derinliği sağlıyor” diye konuştu. Askeri yetkililer, Fransız jetlerinin Yunanistan'a teslimatının Ocak 2025'te tamamlanacağını belirtti.

 

Yunan yetkililer, Rafale jetlerinin, Türkiye'nin kendilerininkinden çok daha büyük olan ordusuyla karşı karşıya kalırken, hava kuvvetlerine avantaj sağlayacak gelişmiş elektronik ve silah sistemlerine sahip olduğunu iddia ediyor.

BAŞBAKAN MİÇOTAKİS: KİMSENİN İZNİNE İHTİYACIMIZ YOK 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Fransa'dan satın aldığı 24 gelişmiş savaş uçağından ilk altısının gelmesinin, Yunanistan'ın 'değişip geliştiğinin açık bir işareti' olduğunu söyledi.

 

Tanagra Helenik Hava Kuvvetleri üssüne yeni uçağın gelişi için düzenlenen törende yaptığı konuşmada Miçotakis, "Yeni jetler hava kuvvetlerimizi Avrupa ve Akdeniz'in en güçlülerinden biri yapıyor" dedi.

 

"Bu Rafales'i almak için kimsenin iznine ihtiyacımız yok" diyen Miçotakis, "Yunanistan her türlü tehdide kapıyı kapatırken diyalog pencerelerini açık tutuyor" dedi.

 

Fransız yapımı jetler, Atina şehir merkezi üzerindeki uçuşlarının fotoğrafını Twitter'dan yayınlayan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias tarafından da memnuniyetle karşılandı.

YUNANİSTAN'IN 'ALDATMA' TAKTİĞİ 

Türkiye'nin Ege'de 'etkinliğinin nasıl bitirileceği' üzerine kafa yorulan haber, bir anlamda Yunanistan'ın çaresizliğini de gözler önüne seriyor. Bölgedeki etkinliğini artırmaya çalışan ülkede basın, uygulanması gereken yeni savaş taktiğini yazdı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

 

Hepimiz biliyoruz ki bir savaşta kazanan, savaş alanında kendini düşmana empoze etmeyi başarandır. Bu noktaya ulaşmak için, mümkün olduğunca az hata yapan zafer kazanacak. Yukarıdakilere ek olarak, başarıya ulaşmak için önemli bir unsur da düşmanını kandırmak ve aldatmak.

 

Ancak son yıllarda modern savaş alanlarındaki manevralara, aldatmaktan ziyade ateş gücünün hakim olduğunu söyleyebiliriz. Bunun nedeni, yüksek doğrulukta uzun menzilli vuruş gücü sağlayan silah sistemlerinin hızlı bir şekilde geliştirilmesinin yanı sıra, ülkelerin silahlı kuvvetlerine, kandırılma olasılığını büyük ölçüde düşüren çoklu gözetleme araçlarının eklenmesi.

Hem silahlı hem de gözetleme İHA'ları, saldırı helikopterleri, yakın hava destek uçakları, erken uyarı uçakları ve uydular, muharebe birimlerinin manevra kabiliyetini çok büyük ölçüde azaltan silah sistemleri olarak karşımıza çıktı.

TÜRKİYE'YE KARŞI ÇÖZÜM: ŞİŞİRİLEBİLİR KUKLALAR 

Bu nedenle, kuvvetlerimizin manevrasını ilerde etkin bir şekilde uygulayabilmek için, öncelikle düşmana karşı ateş gücü hakimiyetimizin büyük ölçüde empoze edilmesi gerekiyor.

 

Uçaksavar, RPG, motorlu ve treyler topçuları, tanklar, TOMB, TOMA, tanksavar ve havan topları gibi ana silah sistemlerinin şişirilebilir kuklaları, muharebe gücümüz açısından düşmana korkunç bir kafa karışıklığı yaşatacak. Bu planın etkisini çok daha fazla artırabilecek olan şey, bu şişme kuklaların aynı yer ve zamanda gerçek silah sistemleriyle birlikte hareket etmesi ve kullanılması olacak.

 

Türk SİHA'larında Kanada firmasına ait kameralar kullanıldığı için, normal silah sistemlerimizle şişme mankenlerimizi ayırıp ayıramayacaklarını anlama fırsatımız bulunuyor. Silah sistemlerimizin mankenlerinin hareketine gelince, bu, tıpkı Trikala şehrinde kullanılan otonom ve sürücüsüz hareket eden otobüsler gibi, sensörler vasıtasıyla yönlendirilecekler.

 

'ACİLEN HAYATA GEÇİRMELİYİZ' 

Son olarak, bu tür şişme mankenlerin inşasının acilen gerekli olduğunu, bunların hazırlanması, yerdeki düzeni ve sevkiyatı ile ilgilenecek bir birimin en kısa sürede oluşturulması gerek.

 

Böyle bir planı uygulamanın maliyeti, ana silah sistemlerimizin savaş alanında hayatta kalmasını ve operasyonunun ömrünü uzatacağından, istenen sonuçlar düşünüldüğüne oldukça düşük olacak.,

 

'SAVAŞ GEMİLERİ' MANŞETLERDE 

Yunan hükümeti borç batağında olmasına rağmen, Türkiye karşısında pozisyon kazanabilmek adına başlattığı askeri harcamalara bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. Yunan basını, bu sefer de donanmaya yönelik yeni harcamaları manşetten verdi.

 

Yunan basınında çıkan habere göre, ABD hükümeti Cuma günü Yunanistan'a dört fırkateynin satışına yeşil ışık yaktı ve Eylül ayında üç fırkateynin Yunan Donanmasına satışı için bir ön anlaşma imzalayan Fransa ile rekabete girdi.

 

Haber şöyle devam etti: ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı basın açıklamasında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Elliott tarafından Paris'te imzalandıktan üç ay sonra, 6,9 milyar dolar değerindeki dört fırkateyn ve teçhizatının potansiyel satışını onayladığını söyledi. Başbakan Kiryakos Miçotakis'in de benzer bir anlaşmaya imza atması bekleniyor.

 

 

 

 

yunanistan fransa savaş gemisi jet bayraktar tb2 ABD