Tonga'nın son durumu ilk kez görüntülendi

TAKİP ET

Tonga hükümeti, 14 Ocak'taki yanardağ patlamasında 3 kişinin hayatını kaybettiğini, adalardaki birçok köyün yaşanmaz hale geldiğini duyurdu.

Tonga ya da resmî adı ile Tonga Krallığı, Büyük Okyanus'ta yaklaşık 169 adadan oluşan ada ülkesi olarak biliniyor. Toplam kara yüzölçümü yaklaşık 700 km2 olan ülke, Güney Pasifik Okyanusu'nun yaklaşık 700.000 km2 büyüklüğünde bir alanı kaplar. 2021 itibariyle nüfusu 104.494 olan ada ülkesinin nüfusunun %70'i başkent Nuku'alofa'nın bulunduğu Tongatapu adasındadır. Ülke nüfusunun geri kalanı, ülkedeki 35 adada yaşamaktadır. Tonga, kuzebatısında Fiji ile Wallis ve Futuna (Fransa), kuzeydoğusunda Samoa, batısında Yeni Kaledonya (Fransa) ile Vanuatu, doğusunda Niue (Yeni Zelanda) ve güneybatısında Kermadec (Yeni Zelanda) ile sınırlanmıştır.

14 Ocak'ta yanardağ patladı ve tüm iletişim koptu

Tonga'nın başkenti Nuku'alofa'nın 65 kilometre kuzeyinde Hunga Ha'apai Adası'nda bulunan yanardağın 14 Ocak'ta patlaması sonrası iletişimin kesilmesinin ardından duruma dair ilk resmi açıklama geldi.

3 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayan Tonga hükümeti ağır hasar alan bazı adaların tahliyesine başlandığını, kül nedeniyle su kaynaklarının büyük zarar gördüğünü, Mango Adası'ndaki köyün tamamen yerle bir olduğunu duyurdu. Başbakanlık açıklamasına göre ölenlerden biri Mango Adası'ndaki 65 yaşındaki bir kadın, diğeri Nomuka Adası'nda yaşayan 49 yaşındaki bir erkek, bir diğeri de İngiliz vatandaşı. Yaralı sayısı ise henüz net değil.
Fonoifua adasında sadece 2 evin ayakta kaldığı belirtilen açıklamada Namuka adasında da büyük hasar olduğu bilgisi paylaşıldı.

Yeni Zelanda Savunma Gücü’nin bir keşif uçağı Tonga üzerinde uçarak, yanardağ patlaması ve ardından gelen tsunaminin neden olduğu hasarı görüntüledi. Söz konusu video ve fotoğraflar Tonga hükümeti için bir raporda bir araya getirildi. Ancak, daha sonra internete sızdı. The Guardian gazetesi görüntülerin kaynağını doğruladığını açıkladı. 

Bununla birlikte ABD merkezli uzay teknoloji şirketi Maxar da Tonga'ya ait havadan çekilmiş fotoğrafları yayımladı. 
Fonoifua Adası'nına ilişkin, en büyük binalar hariç, adadaki tüm binaların yıkılmış olduğu yazıldı.   
 

69 kişinin yaşadığı alçak bir ada olan Mango Adası’nda yaşananlar ise “felaket” olarak nitelendirildi.

Tonga yanardağ patlaması