Şeyh Şamil kimdir* Nerelidir? Şeyh Şamil kimlerle savaştı?

TAKİP ET

Şeyh Şamil, Kuzey Kafkasya'da ismini tarihe yazdıran önemli kişilerden biridir.  Şeyh Şamil hayatı boyunca verdiği mücaele ile özellikle Kafkaslar ve Türk coğrafyasında oldukça tanınıyor. Peki, Şeyh Şamil kimdir? Şeyh Şamil nerelidir? Şeyh Şamil kimlerle savaştı?

Şeyh Şamil, Kuzey Kafkasya’da ismini tarihe yazdıran önemli kişilerden biridir.  Şeyh Şamil hayatı boyunca verdiği mücaele ile özellikle Kafkaslar ve Türk coğrafyasında oldukça tanınıyor. Peki, Şeyh Şamil kimdir? Şeyh Şamil nerelidir? Şeyh Şamil kimlerle savaştı?


Şeyh Şamil kimdir?
Şeyh Şamil, Kuzey Kafkasya halklarının siyasi ve dini önderi olmuştur. Kafkas Savaşı sırasında Rus karşıtı direnişin lideri ayrıca Dağıstan'la Çeçenya'nın 3. imamıdır. Türkiye'de Kafkasya Kartalı olarak da isimlendirilmiştir. Hamza Bey'in ardından Kafkasya'daki direnişçilerin komutanı, aynı zamanda da Nakşibendi şeyhi Seyyid Cemaleddin Kumuki'nin halifeleri arasında yer alıyordu. Yirmi beş yıl boyunca Kafkasya'nın hürriyeti için mücadele etmesinden dolayı Dağıstan'da, Kafkasya'da ve tüm İslam ülkelerinde halen ün sahibidir.
Şeyh Şamil nereli?
Şeyh Şamil, Avar veya Kumuk kökenlidir. 1797 yılında Dağıstan'ın Gimri Köyü'nde dünyaya geldi. Gençliğinde Dağıstan'ın önemli bir dini lideri olan Şeyh Cemalettin Gazi Kumuki'den ders almış, on beş yaşında ise at binip kılıç kuşanmıştır. Yirmi yaşında bir çok spor dalında yetenek sahibi olmuştur. Ayrıca Nakşibendi tarikatında aldığı eğitim onda Rusların, Kafkasya'da ortadan kaldırmak istediği İslamiyeti, yaymak için uğraşmasına, özgürlük, direniş ve İslam Birliği gibi bazı düşüncelerin gelişmesine destek olmuştur..
Şeyh Şamil kimlerle savaşmıştı?
 Rus İmparatorluğu'na karşı Dağıstan'da başlattığı savaşını Çeçenistan'da da sürdürmüş, hatta savaş bir dönem Kuzeybatı Kafkasya'da Çerkesya'nın bütününü de içine almıştır.
Şeyh Şamil neden teslim oldu?

Dönemin güçlü devletlerinden biri olan Rusların engellemesiyle dost olan ülkelerden gelen yardımların kesilmesi ile, Şeyh Şamil ülkesinin gücünün tükenişini görmüştür. 1859'un 6 Eylül'ünde 70 bin kişilik Rus ordusuna, yanında birkaç yüz kişi kalıncaya kadar direndikten sonra, savaşı sürdürmesinin tehlikeli olduğunu anlayan Şeyh Şamil, Çarlık yetkilileriyle görüşmeler yaparak, silah bırakma yolunu seçmiştir.
Rus Çarı II. Aleksandr, Şeyh Şamil'i sarayın kapısında son derece nazik karşıladı ve kılıcını almayarak kendisine olan hayranlığını dile getirdi. Şeyh Şamil, bir ay kadar sarayda misafir edildikten sonra, saygın tutsak olarak esaret yıllarını geçireceği Kaluga'ya gönderildi.
Sürgüne gittiği çeşitli Rus kentlerinde sempati toplayarak günlerini geçirdi.

Sürgünde on yıl kadar geçirdikten sonra Çar, Şeyh Şamil'in hacca gitmesine izin verdi.
Şeyh Şamil, 4 Şubat 1871'de Hac ziyareti için bulunduğu Arabistan'da vefat etmiş ve Medine'de Cennet-ül Baki mezarlığında Rufai tarikatının şeyhi Seyyid Rüfai tarafından cenaze namazı kıldırılarak defnedilmiştir.

şeyh şamil çarlık rusyası kafkasya