SARS- CoV-2 geçirenler aşılanabilir mi? Hamileler aşı olabilir mi?

TAKİP ET

Aşılar ile ilgili merak edilen soruları bu haberimizde bulabilirsiniz; Akut veya önceden SARS- CoV-2 enfeksiyonu olan kişiler aşılanabilir mi? Aşı ne zaman kontrendikedir? Hamileler aşı olabilir mi?

Akut veya önceden SARS- CoV-2 enfeksiyonu olan kişiler aşılanabilir mi?

Daha önce geçirilmiş semptomatik veya asemptomatik SARS-CoV-2 enfeksiyonu aşı için kontrendikasyon değildir. Ancak akut SARS-Cov-2 enfeksiyonu olduğu bilinen kişilerin aşılanması kişi hastalıktan iyileşene kadar ertelenmelidir. İzolasyonun kaldırılması beklenmelidir. Genel olarak, ateşle seyreden akut enfeksiyonlarda aşı ertelenmelidir. SARS-CoV-2 maruziyeti olan kişiler ancak karantina süresi sona erdikten sonra aşılanabilirler.

Aşı ne zaman kontrendikedir?

Aşı vurulacak kişinin akut ateşli hastalığı varsa aşı ertelenmelidir. Antikoagülan tedavisi gören ve intramüsküler uygulamanın endike olduğu kişilerde aşı lehinde veya aleyhinde risk ve fayda değerlendirmesi yapılmalıdır.

Hamileler aşı olabilir mi?

Gözlemsel veriler göre hamile kadınların, SARS-CoV enfeksiyonunun ciddi hastalık seyri nedeniyle aşı önerilir. Hamilelerde Covid-19 aşısının güvenliğiyle ilgili çalışmalar devam etmektedir. mRNA aşıları canlı aşılar değildir. Aşıdaki mRNA, normal hücresel süreçlerde hızla parçalanır ve çekirdeğe ulaşmaz. Mevcut bilgiye dayanan uzmanlar aşının hamile kadınlar veya doğmamış çocukları için risk oluşturma olasılığının çok düşük olduğunu düşünüyor.

Kaynak. https://www.adler-apotheke-rosbach.de/pharmacy/content/infos-rund-um-die-corona-impfung-von-biontech-und-pfizer.196.1704.html

 

covit geçirenler aşılanmalı mı? hamileler aşı olabilir mi? aşı ne zaman kondrendikedir ateşli hastalarda aşı hamilelik ve aşı aşı hamileler için risk mi?