Sadri Alışık kimdir, kaç yaşında neden vefat etti? İşte Sadri Alışık'ın biyografisi...

TAKİP ET

Bugün usta oyuncu Sadri Alışık'ın 96. doğum günü. Google doğum gününde Sadri Alışık'ı unutmayarak Sadri Alışık'ı doodle'a taşıdı. Google kullanıcıları, doodle olan Sadri Alışık kimdir, Sadri Alışık neden öldü sorularına yanıt arıyor. İşte, Sadri Alışık filmleri...

Bugün usta oyuncu Sadri Alışık'ın 96. doğum günü. Google doğum gününde Sadri Alışık'ı unutmayarak Sadri Alışık'ı doodle'a taşıdı. Google kullanıcıları, doodle olan Sadri Alışık kimdir, Sadri Alışık neden öldü sorularına yanıt arıyor. İşte, Sadri Alışık filmleri...

Kerem Alışık'ın babası başarılı oyuncu Sadri Alışık, hayatı süresince birçok filme imza attı. 1925 yılında doğan usta oyuncu 18 Mart 1995'te hayatını kaybetti. Sadri Alışık doğum gününde de anılmaya devam ediyor. Google da Türk sinemasının usta ismini unutmadı ve doodle olarak gün boyunca kullanıcıların karşısına çıkardı. 

SADRİ ALIŞIK KİMDİR?

Sadri Alışık, 5 Nisan 1925 tarihinde Beykoz, İstanbul'da doğdu. Oyuncu Kerem Alışık'ın babası ve Çolpan İlhan'ın eşidir. Çocukluk yıllarında tiyatroya ilgi duyarak okul piyeslerinde oynadı. Beykoz Ortaokulu ve sonrasında İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun oldu. Bir süre Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne gitti. 1939'da Eminönü Halkevi'nde amatör olarak sahneye çıkan Sadri Alışık, 1943'te Raşit Rıza Tiyatrosu'nda profesyonel oldu. Küçük Sahne, Oda Tiyatrosu, Kent Oyuncuları, Oraloğlu gibi topluluklarda bir çok oyunda yer aldı.

1944'te Faruk Kenç'in yönettiği Günahsızlar filmiyle sinemaya adım atan Alışık, sinemada, 1961-62'deki, Nejat Saydam'in yönettiği başrollerinde Ayhan Işık ve Belgin Doruk ile birlikte yer aldığı Küçük Hanımefendi serisi, 1964'ten başlayarak canlandırdığı Turist Ömer ve Ofsayt Osman tipleri ile dikkat çekti. Yaşamı boyunca 200'den fazla filmde rol aldı. Afacan Küçük Serseri'deki rolüyle 1971 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Yengeç Sepeti filmindeki rolüyle de Mehmet Aslantuğ'yla beraber 1994 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü aldı. Sadri Alışık, bir dönem 45'lik plaklar doldurmuş ve gazinolarda çalışmış, ağırlıklı olarak İstanbul için yazdığı şiirlerinin toplandığı bir şiir kitabı yayımlamış ve yağlı boya ve kara kalem tablolara da imza atmıştır.

SADRİ ALIŞIK NEDEN ÖLDÜ? 

Karaciğer, böbrek ve solunum yetmezliği ile kemik iliği hastalığı nedeniyle tedavi gören Sadri Alışık, 18 Mart 1995 tarihinde İstanbul’da 69 yaşında hayata gözlerini yumdu. Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

DOODLE NE DEMEK? 

Doodle, karalama, gelişigüzel yazma veya çizme anlamına geliyor. Arama motoru Google, özel gün ve haftalarda açılış sayfasına o kişiye veya güne özgü çizimler dahil ediyor. O günün anlam ve önemine özel hazırlanan doodle çizimleriyle kutluyor. 

sadri alışık kerem alışık doodle google yeşilçam