Rusya Başbakan Yardımcısı Manturov, Türkiye'nin ilgilendiği MS-21 yolcu uçağını test etti

TAKİP ET

Rusya Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, Türkiye'nin ilgi gösterdiği MS-21 yolcu uçağıyla Ulyanovsk'a seyahat ederek yeni geliştirilen bu uçakta ilk yolculuğunu gerçekleştirdi.

Moskova'daki Merkezi Aero-Hidrodinamik Enstitüsü'nü ziyaret ederek üzerinde çalışılan geniş gövdeli uzun menzilli uçağın (SHFDMS) test standını ve kompozit kanat kesonunun prototipini inceleyen Manturov, MS-21 ve SSJ-NEW uçaklarının testlerinin gidişatı hakkında bilgi aldı.

Manturov, daha sonra devlet savunma şirketi Rostec bünyesindeki Birleşik Uçak Şirketi'nin işletmesi İl-Aviastar firmasını ziyaret etmek üzere MS-21 uçağıyla Ulyanovsk'a seyahat etti. Manturov'a Birleşik Uçak Şirketi Genel Müdürü Yuriy Slyusar ve Rossiya havayolu şirketinin Genel Müdürü Yan Burg da eşlik etti.

Türkiye 2017'den beri ilgili

Türkiye'nin MS-21'lere ilgisi ilk olarak 2017 yılında kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart 2017'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı görüşmede MS-21 tipi Rus yolcu uçaklarıyla ilgilendiklerini söylemişti.

İrkutsk merkezli uçak üreticisi İrkut şirketi de MS-21 için bazı Türk havayolu şirketiyle görüşme halinde olduklarını açıklamıştı.

Prömiyerini İstanbul'da yapmıştı

Haziran 2019'da Moskova'da düzenlenen MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'na katılan Erdoğan, Putin'le MS-21 yolcu uçağının kabin ve kokpitini incelemişti.

MS-21, ilk yurtdışı uçuşunu geçen sene TEKNOFEST İSTANBUL Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'ne katılmak üzere Türkiye'ye yapmıştı. TEKNOFEST'te MS-21'in prömiyeri yapılmıştı.

MS-21 yolcu uçağının seri üretimine 2025 yılında başlanması planlanıyor.

rusya türkiye mc21 uçak