Rus Sputnik V aşısının Türkiye'de üretimi için anlaşma imzalandı

TAKİP ET

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF), korona virüse karşı geliştirilen Sputnik V aşısının Türkiye'de üretimi için Türk bir ilaç firması ile anlaşma imzalandığını duyurdu.

Sputnik V’nin Türkiye’de üretilmesi için Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) yetkilileriyle anlaşma imzalayan VisCoran İlaç Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, süreçle ilgili aşının iki ülke arasındaki teknoloji transferinin ardından, Türkiye’de milyonlarca doz üretilebileceğini söyledi.

Rusya ile Türkiye arasında geçtiğimiz haftalarda Rusya’nın korona virüse karşı geliştirdiği "Sputnik V" aşısının ortak üretimi konusunda görüşmelerin başladığı duyurulmuştu. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) tarafından yapılan açıklamada, iki ülke arasında ilk adımın atıldığı duyuruldu. Rusya ile Türkiye arasında aşının Türkiye'de ortak üretimi ile ilgili anlaşma yapıldığı bildirilerek, “RDIF, Türkiye’de Sputnik V aşısının üretimi için Türkiye’nin önde gelen bir ilaç firması ile anlaşma imzaladı ve üretim için teknoloji transferine başlandı” denildi.

Anlaşmaya göre, Türkiye’de yılda yarım milyon aşı üretiminin gerçekleşmesi planlanırken, ayrıca bu üretim hacminin arttırılmasına yönelik görüşmelerin sürdüğü ifade edildi. Türkiye’de yapılan üretimin hem iç hem de dış pazara yönelik olacağı vurgulanarak, “Sputnik V aşısı hem Türkiye’deki iç pazara hem de diğer ülkelere tedarik edilecek” ifadeleri kullanıldı.


 

12 ülkede kullanım onayı aldı

Aşının Faz 3 çalışmasının 44 bin kişide yapıldığını bu aşı ile Rusya'da şimdiye dek 1.5 milyondan fazla insanın aşılandığı bildirildi. Yaklaşık 12 ülkede de, içerisinde AB ülkesi olan Macaristan ile Sırbistan da olmak üzere, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde tescil edildi. 40 ülke daha kendi ülkesinde bu aşıyı ruhsatlandırmak istiyor. 
 

 İhtiyaçlar doğrultusunda aşı üretilecek

Öztürk Oran üretim kapasitesinde sorun yaşanmayacağını gerekirse farklı firmalarında üretimi artırmak için katılacağını belirtti. Rusya'nın talep ettiği ve ülkemizin ihtiyacı kadar aşı üretilecek

Her aşının bir anlam ifade ettiğini belirten Oran;" Çin aşısının geleneksel aşı olduğunu,Rus aşısının 20 yıllık araştırma ile Ebola hastalığı için başlangıcı olan vedevam eden bir aşı olduğunu belirtti. Yine Pfizer aşısı, yine Astra Zeneca aşısı hepsi bu salgınla mücadelede bir anlam ifade ettiğini belirtti.Pfizer aşısı, yine Astra Zeneca aşısı hepsi bu salgınla mücadelede bir anlam ifade ediyor."dedi.


Türkiye aşının üretileceği 7. ülke olacak

Sputnik V, Rusya dışında ilk olarak Hindistan’da üretilmeye başlandı. Rusya, Hindistan’ın ardından Güney Kore, Çin, Brezilya, Belarus ve Kazakistan’la da üretim anlaşmasına varmıştı. Türkiye, aşının üretileceği yedinci ülke olacak.

 

Aşılar kolay koşullarda saklanabilecek

Aşıların içindeki mikroorganizmalar canlı olmakla birlikte, güçsüzleştirildikleri için insanlarda hastalık yapmıyor. Sadece bağışıklık sistemini uyararak vücudu virüsle savaşması için ‘eğitiyor’. İngiliz Oxford’un geliştirdiği Astra Zeneca aşısı da aynı teknolojiye dayanan bir aşı. Adenovirüs (viral vektör) aşılarının en avantajlı yanı ise tıpkı inaktif aşılar gibi 2 ila 8 derece arasındaki ısıda, yani rutin olarak kullanılan aşı dolaplarında saklanabiliyor olması.