Prof.Dr. Rasim Küçükusta'dan çarpıcı değerlendirmeler"Aşı Pandemiyi önlemez ancak etkilerini azaltır"

TAKİP ET

Prof.Dr. Rasim Küçükusta Her Açıdan programında mutant virüs ve aşıların etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Virüs'ün açık alanlarda değil, kapalı alanlarda çok fazla yayılım yaptığını belirten Küçükusta programında şu değerlendirmelerde bulundu;


Aşılar enfeksiyonu önlemez ama antikor Bağışıklık sağladığı için enfeksiyon yayılımını önler. Aşıdan beklentimiz enfeksiyon yayılımını azaltmasıdır.

Aşılar neye yarar?

Gerek vektör aşılar olsun gerekse mrna aşıları olsun, bunların hepsi enfeksiyonun yayılmasını önler. Hastanedeki yoğun bakım ünitelerinde yoğunluğun azalmasına, ölümlerin azalmasına yol açar. Aşılı ve etkili savunma sistemi gelişmiş hastalar (Öksüren, hapşıran hastalara göre) yayılımın daha az olmasını sağlar.

Her mutasyon her aşının etkili olabilmesini mümkün kılamaz

Dünya üzerinde 12 binden fazla mutasyon olduğu tesbit edilmiştir. Her mutasyon her aşının etkili olabilmesini mümkün kılamaz. Afrika mutasyonlu virüse karşı Astra aşısı etkisiz kalmıştır. Bu yüzden Astra aşısını kullanan bu ülkeler aşılamayı durdurdu. Bu aşıları toplatarak ya başka ülkelere gönderdi ya da yok etti. Ne yazık ki Tıbbın üzerinde de siyasi anlayış ve ticari anlayış olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü başarısız olmuştur. Bu virüs’ün Çinden bir kişide başlayarak tüm dünya da yayılması önlenememiştir. Virüs’ün aralık ayında başladığı duyuruldu fakat bu virüsün çok daha önce başladığını düşünüyoruz.

Aşıların 5-10 yıl sonra ne gibi etkileri olacağını hiçbirimiz bilemiyoruz

 Aşı denemelerine çocukların katılmasını hiç doğru bulmuyorum. Ülkemizde bugüne kadar hiçbir çocukta aşı denemesi yapılmadı zaten. Aşıların en az iki yıllık test aşamasından geçmesi lazım. Ama ne yazık ki altı aylık süreçler sonucunda aşı üretilmek durumunda kalındı.

Salgını ülkeler bazında değerlendirmek yanlış olur

Binlerce mutasyon meydana geldi. Bunların büyük çoğunluğu çok önemli mutasyonlar değil. Fakat Brezilya, Afrika ve İngiltere mutasyonları ciddi mutasyonlar. Belki altı ay sonra bu aşıların tamamen dışına çıkan virüsler görebiliriz. Virüs sabit değil. Bu salgın ülkeler bazında ele alınabilecek bir konu değil. Şu an İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri tam aşılama yaptı. Ama Amerika ve birçok ülke sadece yüzde 30 aşılama yapabildi, aşılama oranı çok düşük ülkelerde var.  Oysa bu virüs Çinde tek bir kişiden yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü başarısız olmuştur. Virüs’ün aralık ayında başladığı duyuruldu fakat bu virüsün çok daha önce başladığını düşünüyoruz.

Aşılar yeterlimi?

Aşılarla ilgili yoğun bakımlarda, ağır hastalıklarda ve ölümcül durumlarda yüzde 95 etkili olduğu kanıtlandı. Fakat bu aşıların 6 ay içinde dünyanın yüzde 80’ine yapılması lazım. Fakat dünya üzerinde maalesef o kadar aşı yok, hatta aşıyı koymaya galonda yok.
 

aşı pandemiyi etkiler mi? aşı kovit virüse etkisi aşı yeni mutasyonlarda etkili mi? virüs ne zaman biter çocuklara aşı yeni mutasyonlar oluşur mu? kaç çeşit mutasyon var? hangi mutasyonlar zararlı