Panelde bıçaklı saldırıya uğrayan Salman Rüştü gözünü kaybedebilir

TAKİP ET

ABD'de katıldığı bir panelde konuşma yaptığı sırada bıçaklı saldırıya uğrayan Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi'nin tedavisi devam ediyor. Rüşdi'nin bir gözünü kaybedebileceği belirtiliyor.

Şeytan Ayetleri kitabıyla tepki çeken yazar Salman Rüşdi, ABD'de katıldığı bir panelde konuşma yaparken bıçaklı saldırıya uğradı.

Ruşdi, sahneye koşan saldırganın art arda indirdiği darbelerle yere düştü. Yazara ilk müdahaleyi çevredekiler yaptı. Saldırgan yakalanarak gözaltına alındı.

75 yaşındaki Rüşdi helikopterle hastaneye kaldırılarak ameliyata alındı. Rüşdi'nin biri boynundan olmak üzere defalarca bıçaklandığı belirtildi.

Menajerinin verdiği bilgiye göre, solunum cihazına bağlanan yazarın kolundan ve karaciğerinden yaralandığı ve bir gözünü kaybetme ihtimali olduğu belirtiliyor.

Polis, saldırganın 24 yaşındaki Hadi Matar olduğunu duyurdu. Matar'ın New Jersey eyaletinde yaşadığı ve panele giriş izninin olduğu belirlendi.

Saldırının nedeni henüz bilinmiyor.

Salman Rüşdi, 1988 yılında kaleme aldığı "Şeytan Ayetleri" kitabıyla biliniyor.

Kitap, İslam'a hakaret ettiği gerekçesiyle İran'da yasaklanmış, 1 yıl sonra dönemin dini lideri Humeyni, yazar hakkında ölüm fetvası vermişti.

Humeyni'nin halefi Ayetullah Ali Hamaney de 2019'da fetvanın geçerli olduğunu söyleyen bir tweet atıp sonra silmişti.

İngiltere'de 7 kez Booker ödülüne aday gösterilen, bir kez de bu ödülü kazanan Rüşdi, ölüm tehditlerini ciddiye almadığını söylüyordu.

Rüşdi, 2008'de de Kraliçe II. Elizabeth tarafından şövalyelik unvanına layık görülmüştü.

NTV