Özgür Hoca'dan "anarşi" uyarısı

TAKİP ET

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, geçen hafta finans piyasalarında yaşanan dalgalanmayı, "Finans piyasalarına anarşi" olarak nitelendirip küçük yatırımcıları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Sabancı Üiversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, "Reddit" sosyal medya platformu üzerinden örgütlenenlerin "GameStop" firmasının hisse senetlerini satın alarak hisse fiyatını anormal derecede yükseltip bazı yatırım fonlarının 5 milyar doları aşan zararlara uğratılması olayını, 'Finans piyasalarında anarşi' olarak yorumladı.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş kendine ait Youtube kanalından yaptığı değerlendirmede, borsadaki bazı büyük oyuncuların yaptığı zaman zaman yaptığı manipülsayonları kendisininde bildiğini, bu nedenle meydana gelen olaydan bir parça mutlu olduğunu belirterek, ancak bu olayın fakirlerin zenginlere karşı zaferi olarak yorumlanamayacağını söyledi. Prof. Dr. Demirtaş şunları söyledi:
"Elbette ki ben de büyük firmaların yaptığı katakullileri biliyorum. Bir parça bu olaydan mutlu olmuşluğum da var. Ama ben bilim insanıyım, tam olarak öyle değil. Burada fakirlerin zenginlere karşı bir zaferi söz konusu değil, alakası bile yok.
Reddit'teki Wallstreetbets sayfasında onlarca yatırım yapan insanın çoğu zaten anarşizmi savunuyorlar. Burada şunu görüyoruz, birtakım fonlar para kaybederken, birtakım fonlar da para kazanıyor. Burada sadece küçük yatırımcılar kazanıyor, büyükler de kaybediyor diye bir şey yok. Kazananların arasında da çok büyük olanlar var. Dolayısıyla çok net bir isim yok." 

İşin sonunda kaybedenin yine küçük yatırımcılar olacağını savunan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, özellikle küçük yatırımcıları dikkatli olmaları konusunda uyararak, "Ben size bir tavsiye vereyim, bu işin sonunda olan yine küçük yatırımcılara olacak. Çok ciddi paralar kaybedebilirler. Sistemde kimin eli kimin cebinde olduğu belli olmadığı için bu tür sistemlere girmek riskli olabilir" değerlendirmesinde bulundu.