Otomativ'de akıllı asistan dönemi

TAKİP ET

Siri ve Google Asistan gibi sesli komutla çalışan akıllı asistan teknolojisi 2021'de yaygınlaşmaya devam edecek. Otomobil üreticileri, yeni modelleri akıllı asistanlarla donatmaya başlayacak.

Akıllı asistanlar otomobilde

TOGG  ve akıllı özellikleri;
Yerli otomobil ile ilgili hergün yeni bir bilgiye sahip oluyoruz. Geçtiğimiz günlerde tanıtılan ve büyük bir beğeniyle karşılanan yerli otomobilimiz TOGG’un akıllı özelliklerinden bahsediliyor. Akıllı ev ürünleriyle uyumlu şekilde çalışabilen otomobil, sesli asistan desteği sayesinde sürücülere büyük kolaylık sağlıyor. Otomobilin şarj durumu hakkında sürücüye bilgilendirmede bulunabilen otomobil park yeri rezervasyonu da yapabiliyor. Evde dinlenen bir parçanın devamı otomobilde sağlanabiliyor. Sesli asistan yol üzerinde hızlı şarj istasyonlarıyla ilgili bilgi de sunuyor. Uygulama desteği sayesinde uzaktan otomobilin bagajını açmak da mümkün. Yeni nesil akıllı bir mobilite cihazı olarak değerlendirilen yerli otomobil akıllı ev ürünlerini de uzaktan çalıştırıp kapatabiliyor.
2023 yılından itibaren dünyada ilk kez Türkiye’nin otomobilinde kullanılmaya başlanacak olan “Holografik Asistan” teknolojisi için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu yenilikçi asistan, sıradan bir sanal gösterge panelinin çok ötesinde bir kullanıcı deneyimi yaşatmak amacı ile ileri göz takip algoritmaları ve holografik üç boyutlu görüntüleme teknolojilerinden faydalanacak.



“Holografik Asistan” teknolojisi günümüzde otomobil içerisinde kullanılmakta olan 2 boyutlu ekran teknolojilerinin yerine ilk kez üç boyutlu görüntüleme ve artırılmış gerçekliği getirerek araç içi deneyimini sil baştan şekillendirecek.
Bu teknoloji sayesinde sürücü gözünü yoldan ayırmadan aracın gösterge ekranında verilen bilgileri görmekle kalmayacak, aynı zamanda yol ve çevre hakkında ihtiyacı olabilecek diğer tüm bilgilere ulaşabilecek. Artırılmış gerçeklik ve 3 boyut ile zenginleştirilmiş görüntü sayesinde navigasyon ve diğer sürücü destek sistemlerini daha kolay bir şekilde kullanarak güvenli, konforlu ve interaktif bir sürüş imkanı bulacak. TOGG bu yıkıcı teknolojinin otomotiv sektöründeki ilk uygulayıcısı olarak kullanıcılarına bu benzersiz sürüş deneyimini sunan ilk mobilite şirketi olmayı hedefliyor.

BMW’nin kişisel akıllı asistanı(IPA)
Yapay zeka teknolojisi üzerine inşa edilen sanal asistanlar, günümüzde başta akıllı telefonlar olmak üzere pek çok alanda aktif olarak kullanılıyorlar. Sanal asistanların yaygınlaşması, otomobil üreticilerinin de bu teknolojiyi göz ardı etmemesine neden oluyor.
Otomobil üreticilerinin önünde kullanıcılarına bir sanal asistan sunmak için iki seçenek bulunuyor. Ya mevcut sanal asistanları araçlarına entegre etmek için geliştiricilerle ortaklık kuracaklar ya da kendileri sıfırdan bir sanal asistan geliştirecekler.



Alman otomotiv devi BMW, ikinci seçeneği seçti ve kendi sanal asistanını geliştirdi. Akıllı Kişisel Asistan (IPA) olarak adlandırılan sesli asistan, standart ‘Hey BMW’ komutu ile aktif oluyor ve araç ile ilgili neredeyse tüm ayarlara ulaşabiliyor. Hatta araç dışında bile…
IPA, aracınızın uzun farlarını yakabilir, ses sistemini kontrol edebilir ya da sunroof’u açıp kapatabilir. Üstelik IPA, tüm bunlara ek olarak aracın yağ durumunu ya da lastik basıncını da kontrol edebilir. İsterseniz IPA ile Amazon’dan sipariş bile verebilirsiniz.
IPA, Hey BMW komutu ile aktif edilebiliyor olsa da BMW, sanal asistanı uyandırmak için farklı bir komut oluşturulabileceğini söyledi. Şirketten yapılan açıklamaya göre IPA, Mart 2019’da resmen piyasaya sürüldü.

Continental’den Sesle Çalışan Dijital Yol Arkadaşı
Continental’in geliştirdiği akıllı ve uyarlanabilir sürücü destek sistemi, doğal bir iletişim sağlıyor. Akıllı ses kontrolü ile dikkatsiz kullanıma bağlı riskler ortadan kaldırılarak yol güvenliği arttırılıyor. Bulut bağlantılı bu hibrit çözüm, sürücü ve aracın birbirini anlamalarını sağlıyor.

“Araçlar akıllı ve yardımcı yol arkadaşlarına dönüştürülüyor”
Akıllı ses kontrolü, özellikle gelecekteki yarı otomatik ve otonom otomobil üretimi için araçla doğal ve güvenli iletişimin anahtarıdır. Akıllı telefon gibi, araç da kişisel, her zaman yardımcı ve akıllı bir arkadaş haline geliyor. Özellikle yeni dijital asistanımızın akıllı ses tanıma teknolojisi sayesinde bu artık daha da mümkün.”
Bu teknoloji ayrıca rekabette farklılaşabilmeleri için sistem üreticilerine tasarım ve motor performansından akü aralığına kadar daha fazla olanak da sunuyor. Bu yeni araç içi deneyimler gelecekte üreticileri rekabette öne çıkaracak önemli unsurlar olacak.



Bulut bağlantılı hibrit çözüm ve araç içi uygulamalar
Continental'in akıllı ses yardımcısı, bulut tabanlı, sesle çalışan dijital bir arkadaş ve arabada doğal ses tanıma içeren karma bir çözüm. Bu, güvenlikle ilgili sürüş fonksiyonlarının herhangi bir ağ bağlantısından bağımsız olarak çalışabileceği anlamına geliyor. Otonom bir araçta, örneğin “Dur!” komutu ölü bir noktada bile çalışabilir.
Bu sistemin diğer bir yararı ise yeni sesle çalışan asistanın, diğer sağlayıcıların benzer sistemleriyle koordine edilebilmesi ve sürücünün araçta iken ofiste veya evindeki içeriğe, uygulamalara ve dosyalara bağlanabilmesidir. Gelecekte, örneğin bir OEM veya araç paylaşım sağlayıcısının mobilite uygulamasını kullanarak, sürücülerin asistanı ve kişisel profillerini telefonlarında yanlarında getirmeleri de mümkün olabilir. Kendinizi önerilen bir restoranın önünde dururken bulursanız ve fikrinizi değiştirmeye karar verirseniz, akıllı telefonunuza basit bir komut yeterli olacaktır: “Bana alternatif bul.”

 

AVA Akıllı asistanın başlıca özellikleri 

Daha keyifli ve güvenli bir yolculuk için tasarlanan akıllı asistan AVA’nın özellikleri oldukça fazla. Aracı çalıştırdığınızda günlük hava durumugazete başlıkları ve dilerseniz burç yorumlarını bile okuyan AVA, araç bakım ve muayene tarihlerinden tutun da o günkü programınıza kadar pek çok hatırlatmada bulunuyor. Üstelik sesli komut aracılığıyla dilediğiniz kişiyi arayıp Watsapp üzerinden mesaj gönderebiliyorsunuz


 Vala modu sayesinde başkalarının kişisel verilerinize erişmesini engelleyen ve anlık konum takibi yapmanıza imkan veren AVA’nın montaj süresinin ortalama 5-10 dakika olduğu söyleniyor.
 

Google Asistan’ın özellikleri

Hali hazırda, araçlarda mevcut olan Android Auto sisteminde sesli komut özelliği zaten var. Yani herhangi bir ses dosyasını çalma ya da videoyu oynatma görevlerini, sesli komutlar vererek de yapabiliyorsunuz. Peki Google Asistan’ın kullanıcılara ne gibi bir artısı olacak.

Aslına bakılırsa bu tamamen Google ve otomobil üreticileri arasındaki işbirliğine bağlı diyebiliriz. Hali hazırda Google’ın Kia ve Fiat gibi üreticilerle yakın işbirliği içerisinde olduğunu biliyoruz.Sesli asistan ile arabayı çalıştırmak durdurmak yani manuel tuşlarla yapabileceğini herşeyi sesli komutlarla yapmanız mümkün.
Bunun haricinde, aracınızın yağ, benzin, su vb. ihtiyaçlarını Google Asistan’a sorarak öğrenebileceksiniz. Örneğin, Google Asistan’a ne kadar benzinim kaldı diye sorduğunuzda, size kalan miktarı, gideceğiniz yolu vb. verileri sözlü olarak aktarabilecek.
Öyle görünüyor ki ilerleyen dönemlerde satışa sunulacak otomobillerde, yapay zeka destekli modüllerin olması, kaçınılmaz görünüyor. Gelecek gerçekten de heyecan verici.