Mustafakemalpaşa'da ipekböcekçiliği yeniden canlanıyor

TAKİP ET

Mustafakemalpaşa Belediyesi, geçmişte ilçede yoğun olarak yapılan fakat son yıllarda unutulmaya yüz tutan ipek böceği yetiştiriciliğini yeniden canlandırdı. Bu yıl 25 aile ile başlayan projede gelecek yıl hedefi 100 aileye ulaşmak. Proje ile ilçedeki üreticilere ilave gelir kapısı açıldı.

             Hiç masraf yapılmadan 40 günde 1 kutu ipekböceği yetiştiren üreticiler ortalama 4 bin TL gelir elde ediyor. Kozadan elde ettiği gelir ile kendisine elektrikli motosiklet alan Gülbiye Bayram ipekböceği yetiştiriciliğinde ilçeye örnek oluyor.
             İlçede ürün çeşitliliğinin arttırılması için çeşitli çalışmalar yürüten Mustafakemalpaşa Belediyesi, üretecilere yeni gelir kapıları açıyor. Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar döneminde belediye bünyesinde kurulan Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Kozabirlik) işbirliği ile kültürel bir miras olan ipekböceği yetiştiriciliğini canlandırarak ilçedeki çiftçilerin umudu oluyor. Belediye bünyesinde oluşturulan birim, yaptığı çalışmalar ile unutulmaya yüz tutan ipekböceği yetiştiriciliğini yeniden cazip hale getirdi. 


           
                Mustafakemalpaşa Beldiye Başikanı Mehmet Kanat tarafından başlatılan proje kapsamında, yetiştiricilik yapmak isteyen çiftçiler Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü'ne başvuruyor. Sonrasında Kozabirlik’ten temin edilen ve yumurtadan larvalar ücretsiz olarak başvuru yapanlara dağıtılıyor. Proje kapsamnında bu yıl 25 yetiştirici ütretime başlarken gelecek yıl 100 üretici ile yoluna devam edilmesi hedeflendi.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER ÇEŞİTLENİYOR
                
           Salçalık domates, biber, fasulye gibi birçok tarım ürünün önemli merkezi konumunda bulunan Mustafakemalpaşa'da Belediye tarafından yapılan çalışmalar ile yaban mersini, bal, lavanta, bamya, kekik, safran gibi ürünlerin yetişrirlmesi özendirliyor. Değerli tarım ürünleri kabul edilen yaban mersini, bal, lavanta, bamya, kekik, safran gibi ürünlerin Musatafakemalpaşa'da yetişrilmesi yönünde önemli başarılar elde ettiklerini söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Kanar şimid de ipekböcekçiliği kültürünün yeniden canlanması ve hak ettiği değeri bulabilmesi için çalışma başlattıklarını ve başarılı olduklarını söyledi.  Mehmet Kanar, “Belediye olarak bu konuya hassas yaklaşıyor ve üreticimize bu değerimizi tekrar hatırlatmak istiyoruz. İlçemizdeki üretetcilerimizin daha çok kazanması için ipekböceğinin 75 TL olan kilo fiyatını 100 TL'ye çıkarmak için girişimde bulunduk. 40 günde elde edilen 1 kutu ipkeböceği üretecimize yaklaşık 4 bin lira kazandırıyor. Biz bu gelirin 5-6 bin liraya çıkarmak arzusundayız. Yeni kurfduğumuzu Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü'miz çatısı altında, geleneksel ürünleri modern tarıma entegre ederek ürtetecilerimize rol model olmaya özen gösteriyoruz. İlçemizin her kesimine hizmet etmek için canla başla çalışmayı sürdürüuyoruz” dedi.

ÜRETECİLER ÇALIŞMALARDAN ÇOK MEMNUN

             Mustafakemalpaşa Belediyesi'nin verdiği destekle evinin çatı katında İpek böceği yetiştiriciliği yapan Kamil Karaman, dut yaprağı tedarik etme konusunda hiçbir sorun yaşamadıklarını belirterek her ne kadar zahmetli olsa da ipekböceği yetiştiriciliğinin kazancının yüksek volduğunu zevkli bir iş olduğunu söyledi. Karaman, "Bir üretici 4 kutu ipekböceğine çok rahat bakabiliyor. Türkiye şartlarına baktığımızda bu çok iyi bir rakam. Kaybolmaya yüz tutmuş bu güzel mesleğin daha çok yaygınlaştırılmasını isteriz. Kadınlarımız ve gençlerimiz bu işi rahatlıkla yapabilirler. Belediyemiz bizlere her türlü desteği sağlıyor. Bu vesile ile Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Kanar’a ve Kozabirlik yetkililerineverdikleri destek için çok teşekkür ediyorum”diye konuştu. 




             İlçenin Çaltılıbük mahallesinde yetiştiricilik yapan Gülbiye Bayram da, ipekböcekçiliği ile geçimlerini sağladıklarını belirterek üretim için evlerinin bir bölümünü bu iş için ayırdıklarını söyledi. Bayram, masrafsız ve kazancın iyi olmasının işin en güzel yönlerinden biri olduğunu ifade ederken devlet desteğinin sektör açısından çok faydalı olduğunu dile getirdi. 40 günde örülen kozadan kazandığı parayla elektrikli bisiklet hayalini gerçekleştirdiğini anlatan Gülbiye Bayram, "Meslekte tecrübe kazandıkça ve gelirler arttıkça kapasitem. Ben bu yaşta yapabiliyorsam gençlerimiz daha güzelini yapabilirler. Evde boş oturmaktansa çalışmayı herkese tavsiye ediyorum. Büyüklerimiz bize , 'işleyen demir ışıldar' dediler. Bende büyüklerimizi örnek alıp gençlerimize de aynısını tavsiye ediyorum" dedi.



            Öte yandan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı 2021 dönemi için Türkiye’den gönderilecek iki dosyadan birini Bursa olarak belirlemişti,  Büyükşehir Belediyesi tarafından zanaat ve halk sanatları dalında Bursa İpeği ve İznik Çinisi öne çıkarılırken, kentin değerlerinin evrensel miras olması yolunda önemli bir aşama Mustafakemalpaşa Beldiyesi tarafından hayata geçirlmiş oldu.
 

ipek böceği mustafakemalpaşa mehmet kanar kozabirlik unesco