Muharrem İnce yeni parti kuruyor

TAKİP ET

Son seçimde CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce yeni parti kuruyor. Peki, Muharrem İnce istifa etti mi? Muharrem İnce'nin partisinin adı ne olacak? CHP'den kaç Milletvekili geçecek? İşte son dakika haberinin detayları...

Muharrem İnce yeni parti kuracağını resmen açıkladı. Bu açıklama sonrasında Muharrem İnce CHP’den istifa etti mi? Muharrem İnce ne zaman istifa edecek? Muharrem İnce yeni partisini ne zaman kuruyor? Muharrem İnce’nin yeni partisine CHP’den kaç milletvekili geçiyor?

Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) umudu kesen ve Memleket Hareketi'ni kuran ve son seçimce CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce çok önemli son dakika açıklamaları yaptı.  

CHP içinde başlattığı "Memleket Hareketi"ni partileştirme kararı alan Muharrem İnce, parti tüzüğü ile ilgili çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi. Muharrem İnce, “Tüzük bitti gibi, programı yazıyoruz. Bir müzik lazım, bir logo lazım, o da büyük ölçüde tamam. Geriye bir oy almak kalıyor” dedi. Muharrem İnce, “Partinizin adı Memleket mi olacak?” sorusuna, “Onun gibi” cevabı verdi. Kuruluş için bahar aylarını işaret eden İnce, CHP'li bazı vekillerin partisine katılacağını da ilk kez duyurdu.

Muharrem İnce yeni parti


BBC Türkçe'ye açıklama yapan Muharrem İnce, partisinin kurucular kurulunda yer alan isimlerle görüştüklerini, çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. İnce, parti hazırlıklarındaki son durumu, "Bir müzik lazım, bir logo lazım, o da büyük ölçüde tamam, geriye bir oy almak kalıyor" sözleri ile özetledi.

CHP’nin geçen yıl Temmuz ayındaki 37. Olağan Kurultayı’nın ardından parti yönetimine bayrak açan Muharrem İnce, 2019 yılı Ağustos ayında “Memleket Hareketi” başlatacağını açıkladı ve 4 Eylül’de Sivas’ta sahaya indi.

Muharrem İnce istifa etti mi?

1 Kasım 2019’da Memleket Hareketi’nin kurucularını açıklayan Muharrem İnce, “Milleti dinledikten sonra yeni parti kurmak için karar vereceğiz” dedi. CHP yönetimine hitaben, “Biz mecbur muyuz her hafta bir skandal olan bir partide siyaset yapmaya? Atatürk diyemeyeceksin, en büyük örgütün başında duracaksın. Eee seninle siyaset yapamam ben. Yollarım ayrılır” sözleriyle tepki gösterdi.

Muharrem İnce, geçen ayın başında (Aralık 2020) yeni parti kurma kararını kamuoyuna açıkladı. Bu gelişmelerin ardından CHP’den istifa edeceği yönünde beklentiler artan Muharrem İnce, yeni parti kuruluşu ve CHP’den istifasıyla ilgili iddialara ilişkin BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın sorularına cevap verdi.

İşte Muharrem İnce yeni parti ile ilgili o ayrıntılar….
               Parti tüzüğünün yazmanın bitme aşamasına geldiğini ve parti programının yazımının da devam ettiğini söyleyen Muharrem İnce İnce, “Bir müzik lazım, bir logo lazım, o da büyük ölçüde tamam, geriye bir oy almak kalıyor” dedi.
 

Pandemi nedeniyle takvim konusunda temkinli

               Pandemi nedeniyle, sokağa çıkma yasakları uygulandığını, bazı programların aksayabildiğini ve bu nedenle net bir tarih vermek istemediğini söyleyen Memleket Hareketi kurucusu ve muhtemel Memleket Partisi Kurucu Genel Başkanı Muharrem İnce, “Bu bahara kurarız” dedi. Bu açıklama sonrasında muhtemel kuruluş tarihinin Mart veya Nisan olması görüşü ağırlık kazandı.
               CHP’den ne zaman istifa edecek
Geçen haftadan beri kulislerde CHP’den yakın zamanda istifa edeceği konuşulan Muharrem İnce, bu konuda da net bir tarih vermedi. İnce, “Birlikte yapacağız hepsini, yakında açıklayacağız” demekle yetindi.
 

CHP’den kaç Milletvekili geçecek?

               Muharrem İnce’nin kuracağı ve adı muhtemelen Memleket Partisi olacak yeni partiye CHP’den bazı milletvekillerinin katılacağı beklentisi artarken Muharrem İnce bu konuda da açıklama yaptı. Muharrem İnce, parti kurarsa mevcut CHP milletvekillerinden katılım olacağını doğruladı. Şimdilik kaç kişi olacağı, kimlerin olacağı konusunda bilgi vermek istemediğini söyleyen Muharrem İnce’nin bu açıklaması sonrasında gözler CHP kulislerine çevrildi. Şimdi CHP’den Memleket Hareketi tarafından kurulacak yeni partiye kimlerin geçeceği, sayının ne kadar olacağı merakla bekleniyor.

Adı Memleket Partisi mi olacak?

               Partisinin isminin ne olduğu sorulduğunda ise İnce, “Memleket Hareketi dediğimize göre, ona göre bir isim olur” dedi. “Memleket Partisi mi?” soruna ise “Onun gibi” demekle yetindi.
 

Neden Parti kuruyor?

               Parti kurma kararının gerekçesini, “Bu iktidarın alternatifi, bu muhalefet olamıyor” sözleriyle açıklayan Muharrem İnce, hedefinin Cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan “50+1 oy almak” olduğunu söyledi.

Millet ittifakı mı Cumhur ittifakı mı?

               Kendisini “Millet İttifakı” içinde konumlandırdığını ve bu ittifaka nasıl dâhil olacağını sorduğumuzda ise “İttifak, seçim sathına girilirken yapılacak işlerdir. Bir siyasi partinin amaçlarına aykırıdır o. Siyasi parti önce kendi gücüne güvenmelidir. Biz 50+1 alacağız” sözleriyle CHP yönetimini hedef aldı.
 

CHP istifasını bekliyor

               CHP yönetimi ise yeni parti kurma aşamasındaki Muharrem İnce’nin eleştirileri için disiplin kurullarını harekete geçirmeyi düşünmüyor.
 

CHP İnce’den korktuğu için disipline veremiyor

              CHP’nin bu tavrının altında, parti içinde bölünmeye yol açacak yeni bir tartışma yaratmama çabası yatıyor. Parti kaynakları, İnce’nin CHP’yi tartışma zeminine çekmek istediğini ancak buna izin verilmeyeceğini söylüyor.

             CHP’nin gündeminde, İnce ile ilgili bir tartışma bulunmadığını belirten bazı parti yöneticileri, yeni parti kuracağını açıklayan İnce’nin artık kendisinin istifa

muharrem i̇nce memleket hareketi son dakika muharrem ince chp yeni parti memleket partisi