"Milli uzay programını" nedir? Türkiye Uzay'a ne zaman astronot gönderecek? Uzay çalışmalarında hangi ülkelerden destek alınacak?

TAKİP ET

 İlk olarak 2023 yılında, millî imkânlarla geliştirilmiş bir roketin uluslararası iş birliğiyle Ay'a gönderilmesi ve Ay'ın yüzeyine sert iniş yapması (düşürülmesi) planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin "Milli uzay programını" 9 Şubat’ta
 açıkladı. Hedefler 10 maddede özetlendi.
Ay Görevi
 İlk olarak 2023 yılında, millî imkânlarla geliştirilmiş bir roketin uluslararası iş birliğiyle Ay’a gönderilmesi ve Ay’ın yüzeyine sert iniş yapması (düşürülmesi) planlanıyor. İkinci aşamada ise bilimsel cihazlarla donatılmış bir roketin tamamen millî imkânlarla Ay’ın zeminine indirilmesi hedefleniyor.
 Yerli Uydu Geliştirme Programı
Yerli uydu üretiminin tek bir çatı altında toplanarak dünya ile rekabet edebilecek bir marka oluşturulması hedefleniyor.
Bölgesel Zamanlama ve Konumlama Sistemi
Türkiye’ye ait bir zamanlama ve konumlama sisteminin geliştirilmesi planlanıyor.
Uzaya Erişim ve Uzay Limanı
Uzaya gönderilecek cihazların fırlatılacağı bir uzay limanı kurulması hedefleniyor.
Uzay Meteorolojisi
 Uzay meteorolojisi alanına giren konularda çalışmalar yapan bir birim oluşturulması ve uluslararası kuruluşlarla ortaklaşa çalışmalar yürütülmesi planlanıyor.
 Uzay Nesnelerinin Takibi
Antalya’daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) ile Erzurum’daki Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) entegre edilmesi planlanıyor ve Türkiye’nin astronomik gözlemler ile uzay nesnelerinin yerden takibi konusunda yetkin bir ülke hâline getirilmesi hedefleniyor.
 Uzay Sanayisi
Uzay teknolojilerinin geliştirilmesine katkı yapabilecek araştırma enstitülerinin, üniversitelerin ve özel kuruluşların teşvik edilmesi planlanıyor.
 Uzay Teknolojisi Geliştirme Bölgesi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile iş birliği içinde yerli ve yabancı yatırımcılara ev sahipliği yapacak bir Uzay Teknolojisi Geliştirme Bölgesi kurulması planlanıyor. 
 İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi
 Çocukların ve gençlerin uzay çalışmaları ile ilgili mesleklere yönelmesini sağlayacak adımlar atılması, üniversitelerdeki programların bu amaca uygun biçimde şekillendirilmesi planlanıyor.
 Türk Astronotlar
 En azından bir Türk vatandaşının bilimsel çalışmalar yapmak üzere uzaya gönderilmesi hedefleniyor.
Detaylı bilgiye Türkiye Uzay Ajansı’nın internet sayfasından ulaşabilirsiniz.
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Baykonur Uzay Üssü'nde, "Kazakistan, Türkiye ve Rusya olarak üçlü bir işbirliği düşünülebilir" dedi. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım,sözlerine şöyle devam etti.
"Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gitmek söz konusu olduğunda bunu yapabilen sadece ABD ve Rusya var. Önceden sadece Ruslar, Soyuz roketi ile gönderiyordu. Bu iki ülkenin temsilcileri ile de görüşüyoruz ve önümüzdeki günlerde hangi tarafla işbirliği yapacağımıza karar vereceğiz. Buradaki kriter; ülkemizin isteklerine en uygun şartları sağlayan ülke olacaktır. 2023 yılında bunun gerçekleştirilebilmesi önem arz ediyor.”
ABD, Rusya, Çin, Japonya, Avrupa Birliği ülkeleri ve Hindistan’dan oluşuyor. Bu saydıklarımın tamamıyla ilişkilerimiz var. Ne şekilde bir işbirliği yapacağımızı ve kendi programımızı uygulamada nasıl istifade edebileceğimizi çalışıyoruz.”
Türkiye’nin Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü ı söyledi;
"Burada Kazakistan, Türkiye ve Rusya olarak üçlü bir işbirliği de düşünülebilir. Çünkü çok geniş bir saha ve şu anda Baykonur içinde aktif olarak kullanılmayan yerler var. Burada bir modernize etme yatırımı yapılarak kullanılabileceği düşünülüyor. Halen de gündemde. Somali ile anlaşıldı gibi bir haber doğru değil. Somali güzel bir alternatif ama bu konuda birçok alternatif var. Bu manada birden fazla ülke ile uzay limanı için görüşmelerimizi devam ettiriyoruz."
TUA Başkanı Yıldırım "Rusya, uzay işbirliği anlaşmasının taslağını bize sundu" “Rusya’dan gelen taslak oldukça geniş kapsamlı. Birçok kurumumuzu ilgilendiği için hepsiyle üzerinde çalışıyoruz. Rusya uzay çalışmalarında çok ileri ve bizim de ilgimizi çeken teknolojilere sahip. Dünyadaki dengeleri rahatsız etmeyecek şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çünkü Türkiye Uzay Ajansı olarak sivil tarafta yer alıyoruz. Yani askeri projelerimiz yok ve onların içine de girmiyoruz. Türkiye Uzay Ajansı olarak çalışma alanımız Birleşmiş Milletler anlaşmasındaki ifadesiyle ‘Dış uzayın barışçıl kullanımı’ yönünde. Hem Türkiye hem de ajans olarak uzayın silahlandırılmasına da karşıyız. Bütün bunları göz önünde bulundurarak bu çalışmalara devam ediyoruz."

 

uzaya gidecek ilk türk astronot türkiye ne zaman uzaya gidecek milli imkanlarla uzaya gitme uzay üssü nerede olacak