Metaverse nedir? Metaverse arsa nasıl satın alınır? Metaverse arsa fiyatları ne kadar?

TAKİP ET

Twitter üzerinden Metaverse ekosistemi için bulut çözümleri geliştiren bir platform ile anlaşıldığından bahseden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yapılacak çalışmalar ile Ankara'nın Metaverse entegrasyonunun tamamlanacağını belirtti. Metaverse'ü ilk kez duyan kişiler 'Metaverse nedir? Metaverse arsa satışı ne demek? Metaverse arsa nasıl alınıyor?' gibi soruların yanıtlarını araştırmaya başladı. Peki Facebook ve pek çok teknoloji devinin yatırım yapmaya başladığı Metaverse nedir? 

Geçtiğimiz yılın en çok konuşulan ve araştırılan konularından biri 'metaverse' oldu.

Metaverse kullanıcılarını 3 boyutlu şekilde yer alabileceği 'sanal evren' olarak bilinen teknoloji, özellikle Facebook'un, şirket ismini 'Meta' olarak değiştirmesiyle gündeme geldi. İnternet deneyimini bir üst noktaya taşıma amacı bulunduran bu teknoloji, Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg tarafından 'fizikselleştirilmiş internet' olarak tanımlandırılıyor..

Meta (Facebook) CEO’su olan Zuckerberg geçen ay yaptığı açıklamada, “Bir sonraki platform ve ortamda izlemekle kalmayıp, deneyimin içinde olduğunuz daha sürükleyici ve somutlaştırılmış internet olacak ve biz buna Metaverse diyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.


 

Metaverse Arsa Nasıl Alınır?


Kullanıcıların, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini (sanal gerçeklik gözlüğü, akıllı bileklik vs.) yoluyla 3 boyutlu şekilde yer alabileceği bu sanal evrenin, iş toplantılarından eğlenceye çeşitli amaçlarla kullanılması hedefleniyor.

Yılın son günlerinde arsa satışıyla da gündeme gelen Metaverse'de, Sandbox, Ovr gibi birçok metaverse platformunda milyon dolarlık parsel alımları gerçekleştirildi. Metaverse adı verilen bu sanal toplumsal düzleme ilk giriş yapan şehir ise Seul oldu.

Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere tüm dünya haritasının toplumsal bir düzlem olarak kullanıldığı bazı metaverse evrenlerinde, insanlar meydanları, kültürel binaları, ibadet alanlarını bile satın aldı.


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından Twitter üzerinden yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi: 'Ankara'mız; Los Angeles, Bari ve Helsinki'den sonra Metaverse'un açık ve birlikte kullanılır olması için standartlar geliştiren Open Ar Cloud Association'un 4. test şehri oldu. BLD 4.0 vizyonumuzla Metaverse entegrasyonunu tamamlayacak, icraatlarımızla orada da olacağız.'

Arsa Satın Almak için Neler Yapmalıyız?


Metaverse üzerinden arsa almak isteyenlerin öncelikle dijital bir cüzdan oluşturması gerekiyor. Ardından sanal ortamdan  arazi satan firmaları araştırıp, araziyi satan platform üzerindeki coinler ile ya da oluşturulan sanal cüzdan üzerinden Metaverse'ün yerel para birimi kripto para ile arsa satın alma işlemi gerçekleştirilebiliyor. Arsa satan satıcıya fiyat konusunda teklif de verilebiliyor.

Kullanıcılar Metaverse'de sanal dünya üzerinde yalnızca arsa alıp sında sadece arsa alıp, arkadaşlarıyla biraraya gelmiyor. Kullanıcıların aynı zamanda kaybettiği yakınlarıyla da buluşması Metaverse ile gerçekleşiyor.


 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin de içinde bulunduğu ve tüm dünyanın bir düzlem olarak kullanmakta olduğu Metaverse evreninde, meydanlar, ibadet alanları ve kültürel binalar dahi satın alınabiliyor. Metaverse sisteminde yatırım yaparken alınacak risklere karşı öngörülü olmak oldukça önemlidir. Metaverse evreninde kripto paralar geçerli olup, bu kripto paraların tamamı sanal hisseler olarak kullanılmaktadır. Fakat, sanal ortamı hedeflemekte olan en popüler kripto para Decentraland’dır. Bu platformdan arsa alınabilmekte ve ayrıca Axie Infinity, Enjin Coin, The Sandbox gibi platformlar da kullanılabilmektedir.
 

2022 METAVERSE ARSA FİYATLARI NE KADAR?

Metaverse üzerinden arsa satışlarına olan ilginin yoğunluğu, en değerli alanların çoktan satın alınmış ya da satışa çıkarılmış olma ihtimalini yükseltiyor. Özellikle İstanbul’da Çırağan Caddesi üzerinde parsel bulunması neredeyse imkansız durumda. İstanbul’un en işlek yerlerinden biri olan İstiklal Caddesi üzerinde bulunan tüm parseller tükenmiş durumdayken, caddenin ara sokaklarında bulunan ve satılmamış olan alanlar ise 12 OVR (400 TL) fiyattan alıcı bulabiliyor. Nişantaşı’nda bulunan boş arsalar için ise bu fiyat 8 OVR yani yaklaşık 250 TL’den satışa sunuluyor. Stadyum, cami saray ve köprü gibi sembol alanlar ise çoktan tükendi. Bu da sadece ilerde değerlenecek parsellerin kalmasına neden oldu. Türkiye genelinde ise yaklaşık 20 binin üzerinde parsel satın alınmış durumda.

metaverse nedir metaverse arsa nasıl alınır mansur yavaş metaverse arsa meta mark zuckerberg