Marstan gelen ilk görüntüler heyecana yol açtı

TAKİP ET

 NASA'nın Mars 2020 Perseverance gezgininin Mars yüzeyine başarıyla inişinden kısa bir süre sonra ilk görüntüler gelmeye başladı.

NASA'nın Mars 2020 Perseverance gezgininin Mars yüzeyine başarıyla inişinden kısa bir süre sonra ilk görüntüler gelmeye başladı. Güney Kaliforniya'daki Bilimsel Laboratuvarı'ndaki mühendisler ve bilim adamları, Perseverance'tan gelecek yayınları büyük heyecanla paylaştılar. Kızıl Gezegenin yörüngesinde dönen uzay aracı tarafından iletilen veriler yavaş yavaş geldikçe, Perseverance ekibi, gezginin her şeyin beklendiği gibi çalıştığını gösteren raporlarını görerek rahatladı.



Perseverance's Big Wheel: Bu yüksek çözünürlüklü görüntü, 18 Şubat 2021'de iniş yapan NASA'nın Perseverance Mars gezgini üzerinden kayda geçen ilk görüntüler oldu.

Geçmişteki gezicilerden farklı olarak, Perseverance kameralarının çoğu görüntüleri renkli olarak yakalar. İnişten sonra, Tehlike Kameralarından (Hazcams) ikisi, gezginin önünden ve arkasından görüntüler yakalayarak, tekerleklerinden birini Marslı toprakta gösteriyor.

Azim, gökyüzündeki NASA'nın gözünden de yakından çekilmiş. . Perseverance, Dünya ile uzaklığı Güneş etrafındaki yörüngesine göre 55 milyon ile 400 milyon kilometre arasında değişen Kızıl Gezegen’de yaşamın izlerini arayacak.


Cuma günü geç saatlerde Perseverance'ın direğini (gezginin "başı") gezici güvertesine sabitlendiği yerden serbest bırakan birkaç piroteknik yükün ateşlenmesi bekleniyor.

 Sürüş için kullanılan Navigasyon Kameraları (Navcams), iki bilim kamerasıyla direğin üzerindeki alanı paylaşır: yakınlaştırılabilir Mastcam-Z ve SuperCam adı verilen bir lazer aleti . Direğin 20 Şubat Cumartesi günü kaldırılması planlanıyor, ardından Navcam'lerin gezici güvertesi ve çevresinin manzaralarını çekmesi bekleniyor.



Önümüzdeki günlerde mühendisler gezginin sistem verilerini inceleyecek, yazılımını güncelleyecek ve çeşitli aletlerini test etmeye başlayacak. Önümüzdeki haftalarda Perseverance robotik kolunu test edecek ve ilk kısa sürüşünü yapacak. Perseverance'ın Ingenuity'yi bırakmak için düz bir yer bulması, gezginin karnına takılı mini helikopter ile yola çıkması bekleniyor. Bilimsel araştırma görevine başlaması için en az bir veya iki ay geçecek. Marslı kaya ve tortu örneği parçalarının alınması ve dünyaya getirilmesi hedefleniyor.

Perseverance'ın Mars'taki misyonunun birincil amacı antik mikrobiyal yaşamın belirtilerini araştırmak da dahil olmak üzere Astrobiyoloji araştırmasıdır. Gezici, gezegenin jeolojisini ve geçmiş iklimini karakterize edecek ve Marslı kaya ve regolitleri toplayıp önbelleğe almanın ilk görevi olacak ve Kızıl Gezegenin keşfinin yolunu açacak.