Macron: Sosyal medyada protestoya çağıran yakalanacak

TAKİP ET

Paris'in Nanterre banliyösünde salı günü polisin 17 yaşındaki Cezayir kökenli bir genci sürücü koltuğunda öldürmesi üzerine başlayan protestolar ülke çapında isyana dönüşürken, çıkış yolu arayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan 'sosyal medyada takip, yakalama ve sansür' açıklaması geldi.

Fransa'daki isyan nedeniyle AB zirvesinden ayrılarak Paris'e dönen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugün bakanlar kuruluna hitabında ve ardından yaptığı açıklamada, 'ergen ölümünün kabul edilemez şekilde istismar edilmesini kınadığını' söyledi.

Başbakan Elisabeth Borne ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'i iki yanına alarak bakanlar kuruluyla birlikte kameraların karşısına geçen Macron, sağcı kesimlerin talep ettiği OHAL ilanına gitmeden şu mesajları verdi:

* Şiddeti hiçbir şey haklı gösteremez. Bir gencin ölümü kabul edilemez şekilde araçsallaştırılıyor.

* Birileri bu fırsatı kullanarak kurumlarımıza saldırmaya çalışıyor... İyi organize olmuş suç gruplarının şiddetini görüyoruz.

* Şiddet olaylarına dönen protestolarla başa çıkmak için İçişleri Bakanlığı tarafından ilave imkanlar seferber edilecek, ülke çapında daha fazla güvenlik gücü görevlendirilecek. İsyancıları soruşturması için İçişleri Bakanlığı'na daha fazla kaynak aktarılacak.

* Dün gece isyan çıkarmaktan gözaltına alınan 875 kişinin üçte biri reşit değil. Onları evde tutmak ebeveynlerin sorumluluğunda. Ebeveynlerin yerine hareket etmek devletin işi değil.

* Yetkililer, Snapchat, TikTok ve diğerleri gibi birçok platformda saldırgan eylemler düzenleme çağrılarını ve en genç insanlar arasında bir tür gerçeklikten kopmaya yol açan şiddeti taklit etme girişimlerini fark etti.

* Sosyal medya şirketlerini en hassas isyan içeriklerini kaldırmaya çağırıyorum. İlerleyen saatlerde en provokatif içeriğin kaldırılması için bu servislerle çalışma organize edeceğiz. Kamu hizmetleri de gerektiğinde bu platformlarla birlikte çalışarak sosyal medyayı isyan çağrısı yapmak ve şiddeti alevlendirmek için kullananları tespit edecek.

* Sosyal ağların bu kapsamdaki kullanımlarıyla ilgili gerekli tedbirler alınacak. Sosyal medyadaki yağma çağrılarıyla ilgili düzenleme getirilecek.

* En hassas bölgelerde kamu ve belediye binalarını korumak için bazı toplanma ve etkinlikler iptal edilecek.

Bakanlar kurulu topşlantısı öncesi Başbakan Elisabeth Borne, olası bir olağanüstü hal (OHAL) ilanı sorulduğunda, hükümetin 'tüm seçeneklere baktığı' yanıtını verdi.

Bazı bakanların karşı çıktığı bilinen OHAL ilanı, yetkililere yerel sokağa çıkma yasakları ilan etme, gösterileri yasaklama ve polise şüpheli isyancıları dizginleme ve evleri arama konusunda daha fazla yetki veriyor.

Ancak Savigny-le-Temple, Compiegne'nin yanı sıra Neuilly-sur-Marne ve Clamart olmak üzere toplam 4 kentte gece belirli saatler arasında sokağa çıkma yasağı getirilmiş durumda.

Olayların şiddetinin 3. gece artmasının ardından Bordo, Lille, Roubaix, Lyon kentlerinde özellikle terör ve organize suçlarla mücadelede görev alan özel polis timi RAID sahaya indi.

Gencin öldüğü Nanterre'de ise özel polis timi BRI görevlendirildi ve zırhlı araç da kullanıldı.

Aralarında Nanterre, Lyon, Nice'in de bulunduğu en az 3 kentte jandarmaya bağlı helikopter de devriye gezdi.

fransa isyan macron soyal medya sansür fransa emanuel macron