LGS tercihlerinde yapay zeka destekli tercih robotu dönemi
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, LGS sonuçlarının ardından öğrencilere tercih etmek istedikleri okulları fiziki imkanlarıyla birlikte gösterecek yapay zeka destekli bir tercih robotu sunulacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 23 yılda Türkiye'nin eğitim ve öğretim altyapısında ciddi mesafelerin kat edildiğine dikkati çeken Tekin, "Bu, uluslararası raporlarda da sıklıkla yer alıyor. OECD'nin eğitim öğretim altyapısı ile ilgili değerlendirmelerinde Türkiye'nin bu anlamdaki adımları devrim olarak tanımlanıyor. Daha yakın zamanda bundan bir ay kadar önce hem OECD hem de PISA direktörü ile yaptığımız toplantıda Türkiye'nin eğitim öğretim süreçlerindeki olağanüstü sıçrayışı tanımlamasını kullandı. Bu sıçrayıştan Yozgat da nasibini aldı." diye konuştu.
AK Parti iktidarları dönemindeki eğitim yatırımları hakkında bilgi veren Tekin, 23 yılda eğitim öğretimin fiziki altyapısına yapılan yatırımların yurt içi üretim fiyat endeksine göre güncel değerinin bugünkü rakamlarla 16 milyar 435 milyon 815 bin lira olduğunu paylaştı.
Tekin, bahsedilen rakama eğitim ve öğretimin teknolojik altyapısıyla ilgili olarak yaptıklarının dahil olmadığını, Türkiye genelinde 650 bin derslikte etkileşimli tahtanın mevcut olduğunu dile getirerek, "Bu rakamla da UNDP'nin (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) raporunda bütün sınıflarında etkileşimli tahta bulunan neredeyse dünyada tek ülke Türkiye tanımlaması yapılmakta." ifadelerini kullandı.
1 milyon 22 bin 658 aday sınava girmek için başvurdu
Yarın 1 milyondan fazla öğrencinin Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına gireceğini anımsatan Tekin, öğrencilerin aylar boyunca emek verdiğini, hayal kurduğunu ve bu hayallere ulaşmak için de çok ciddi hazırlık sürecinden geçtiğini belirtti.
Bakan Tekin, MEB olarak öğrencilerin emeklerine sahip çıkarak, onlara güvenli ve sağlıklı bir sınav ortamı sunmak için yoğun çaba içerisinde olduklarının altını çizdi.
Bu yıl 1 milyon 274 bin 629 öğrenciden 1 milyon 22 bin 658'inin sınava girmek için başvuruda bulunduğunu bildiren Tekin, sınavın 81 il, 920 ilçe, yurt dışında ise 8 ülke ve 11 sınav merkezinde gerçekleştirileceğini söyledi.
Tekin, 4 bin 255 okul ve 64 bin 737 sınav salonunda gerçekleştirilecek sınavda görev alacak farklı görev ve ünvanlarda 400 bin personele başarı temennisinde bulundu.
LGS'de beslenme paketi uygulaması
Öğrencilerin sınav kaygısını azaltmak, motivasyonlarını desteklemek ve iki oturum arasında velilerin duydukları kaygıyı bu yıl yaşamamaları adına yeni bir uygulamayı hayata geçirdiklerini anlatan Tekin, şöyle devam etti:
"Bir beslenme paketi paylaşacağız çocuklarımızla. Bunu da şöyle yaptık. Sınav başvurusu esnasında yarın dağıtacağımız beslenme paketinin içeriği ile ilgili olarak velilerimize ve öğrencilerimize bilgilendirme yaptık. Öğrencilerimizin gerek sağlık problemleri sebebiyle gerekse başka sebeplerle beslenme paketinden yararlanıp yararlanmak istemediklerini kendilerine sorduk. Bu kapsamda 1 milyon 22 bin öğrencimizden 924 bin 191 öğrencimiz bu hizmetten faydalanmak istediğini bizimle paylaştı. Paketin içerisinde kuru meyveli, yulaflar, ceviz, kuru üzüm ve su gibi yiyecekler olacak. Beslenme paketi talep etmeyen diğer öğrencilerimize de sadece yine velilerimizin bilgisi dahilinde su, paylaşmış olacağız. Öğrencilerimizin sağlık durumları ve olası alerji riskleri de dikkate alınarak kapsamlı bir planlama yapıldı."
Beslenme paketi talep eden ve etmeyen öğrencilerin ayrı ayrı okullarda sınava gireceğini belirten Bakan Tekin, bu kapsamda hem öğrencilerin beslenme ihtiyacının karşılanacağına hem de güvenlik açısından gerekli önlemlerin alındığına dikkati çekti.
Canlı kamera kayıtları uygulanacak
Kolluk kuvvetlerinin sınavın başlamasından tamamlanmasına kadar çok kritik bir görevi yerine getireceğini dile getiren Tekin, "Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğümüz bakanlığımızın kaynaklarından hareketle sınavların gerçekleştirileceği binalarda, sınav esnasında açık olmak üzere üst aramalarının kontrolünden öğretmenler odasında sınav evrakının dağıtıldığı ana kadar canlı kamera kayıtları uygulanacak ve bu canlı kamera kayıtları bakanlığımızdan da izlenmiş olacak. Bu da hayata geçirdiğimiz yeni bir uygulama." ifadelerini kullandı.
Beslenme paketlerinin öğrencilerin sınav sürecindeki enerji ve konsantrasyon ihtiyaçlarının göz önünde bulundurarak sahalarında uzman, gıda mühendisi, diyetisyenler tarafından tespit edildiğinin altını çizen Tekin, paket içeriğinin sınav başvuru sürecinde velilerle açık ve şeffaf bir şekilde paylaşıldığını söyledi.
Uygulamanın zorunlu olmadığını, sürecin MEB tarafından hassasiyetle yürütüldüğünü anlatan Tekin, sınav güvenliği için yaklaşık 1 aydır İçişleri Bakanlığı ile koordineli şekilde çalıştıklarını anlattı.