Korona virüsün Çin'den yayılmadığı iddia edildi

TAKİP ET

İngiltere'nin dünyaca ünlü Lancet tıp dergisinde bir makalede korona virüsün (Covid-19) ilk kez Çin'den değil, Hindistan'dan dünyaya dağıldığını idia etti.

İngiltere'nin dünyaca ünlü Lancet tıp dergisinde bir makale kaleme alan Çinli akademisyenler, korona virüsün (Covid-19) ilk ortaya çıktığı ülkenin Hindistan olduğunu iddia ederek," Virüs Vuhan'da değil, geçtiğimiz yaz Hindistan'da görüldü" dedi.

İngiltere'nin dünyaca tanınan tıp dergisi Lancet'ta" SARS-CoV-2 virüsünün zoonotik geçişi" konulu yazısında Çinli akademisyenlerin iddiaları, batılı bilim adamlarının tepkilerine neden oldu. Çinli akademisyenler, koronavirüsün (Covid-19) ilk ortaya çıktığı ülkenin Hindistan olduğunu iddia etti.
Çinli akademisyenler, söz konusu makalede, Hindistan'ın "kötü hijyen koşulları, sağlık sistemindeki sıkıntılar, tropikal iklim şartları ve genç nüfustaki hareketlilik sebebiyle "virüsün hızla yayılmasına sebep  olduğunu öne sürdüler.

Hindistan'da Covid-19'un ilk 'insandan insana bulaşmasının' Temmuz ya da Ağustos ayında olduğu araştırmacılar tarafından tahmin edildiği ifade edildi.

 Bu tez Glasgow Üniversitesi'nden Profesör David Robertson  ve bazı batılı
akademisyenler tarafından eleştirildi. İngiliz medyasına konuşan Robertson'ın "Virüs ilk kez, Çin'de ortaya çıktı ve oradan tüm dünya’ya yayıldığını gösteren kapsamlı epidemiyolojik verileri de görmezden gelemeyiz. Bu makale SARS-CoV-2 anlayışımıza hiçbir şey eklemiyor" dedi.



 Virüs ilk kez 31 Aralık 2019’da sebebi tespit edilemeyen bir zatürre vakasının DSÖ’ye bildirilmesi ile dünya gündemine geldi. O günü izleyen 4 gün içinde 44 vakanın daha görülmesi ile durum daha da ciddi bir hal aldı. Dünyaca saygın bilimsel dergi Lancet’te yayınlanan bir makalede hastaların önemli bir kısmının Çin’in Wuhan şehrindeki deniz ürünleri toptan pazarına temas hikayesinin olduğu ifade edildi. Bu pazar aynı zamanda yabani hayvanların da canlı olarak satıldığı bir pazar. Hasta kişilerin temas hikayesi alındığında ise pazara ilk temasın 10 Aralık 2019’ta olduğu tespit edildi. 1 Ocak 2020 tarihinde de pazar kapatıldı.

İnsandan insana geçebilen korona virüslerin sebep olduğu SARS salgınında öne çıkan virüs kaynağı yabani bir kedi türü olan misk kedileriydi. MERS salgınında ise tek hörgüçlü develer öne çıkan virüs kaynağıydı. Yeni korona virüs salgınında ise tam olarak bir kaynak saptanamamış durumda.

31 Aralık tarihinde Çin’de ilk kez görülen virüs, Hindistan’da 30 Ocak tarihinde, Filipinler’de ise 21 Ocak’ta görüldü.

 21 Ocak’ta Çinli bir vatandaş Filipinler’de ilk hasta olarak kayda geçmişti. Hindistan’da ise 30 Ocak tarihinde Çinli bir öğrencide tespit edilmişti.

 Bu gün bu virüsün hangi ülkeden ve neden kaynaklandığı halen araştırılırken, hayvanlardan geçtiği idia edilen hastalığın hayvanlarda belirti vermemeside kafa karışıklığına yol açıyor
 

koronavirüs nerden çıktı koronavirüs nasıl yayıldı covid19 nereden çıktı covid19 nasıl yayıldı coronavirüs ilk nerede koronavirüs ilk nerede covid19 ilk nerede