Kediler hakkında tüm merak ettiklerimiz

TAKİP ET

Kedi gizemli, zarif ve ince ruhlu bir hayvandır. Güzelliği gözlerine yansır. Anlamlı bakışlarından bizi anladığını hissederiz; dost olarak her zaman yanı başımızdadır. Umursamaz görünse de aslında biz dâhil, her şey hakkında fikri olan bir ailemizin bir üyesidir.

Bristol Üniversitesi Veterinerlik Bilimi Bölümü antrozooloji (hayvan-insan etkileşimi) profesörlerinden Dr. John Bradshaw da, yeni kitabı "Kedi Mantığı"nda, evcil kedilerin köpeklerin aksine halen vahşi hayvanlar olduğunu ve sahiplerini, kendilerini baskılayan birer "büyük kedi" olarak gördüklerini açıkladı.


 Kediler köpeklere göre daha mı az evcil?

Kedilerin evcil hayvanımız olarak yanımızda var olmaları, tarım ürünlerimize zarar veren fare, böcek gibi zararlıları avlamalarıyla başladı. Bu nedenle sevimli dostlarımızı kendimize yakın tuttuk, koruduk, kolladık.  Ancak köpekler gibi "sürü gütme", "koruma", "taşımacılık yapma", vb. görevler için evrimlerini yönlendirmediğimiz kediler, kısmen uysallaşmak haricinde pek de bir evrimsel değişim yaşamadılar.
Kedilerimizle olan etkileşimlerimiz, onların öğrenilmiş davranışlarına değil, içgüdüsel davranışlarına dayanmaktadır. Bu nedenle bir kediyi eğitmek, bir köpeği eğitmeye nazaran kat kat zordur.

 Kediler neden mırlar?

Kedi, mırladığında aslında şunu diyordur: “Lütfen kımıldama ve benimle ilgilen, beni sev ve okşa.” Bebek kediler, anneleri onları emzirmeye devam etsin diye mırlar. Mırlarken yaydıkları titreşimin insan üzerinde rahatlatıcı bir etkisi vardır.
Fakat bazen, hasta kediler de yardım istemek için mırlar. Yani, mırlıyor olmaları ille de mutlu oldukları anlamına gelmez.
Bazı araştırmacılar, mırlayan bir kedinin yaydığı titreşimin, yaralı bir kedinin hasar görmüş kemiğini iyileştirebileceğini iddia etmektedir. Mırıltılar genelde bir kedinin gevşediğini ve memnun olduğunu gösterir ve kulaklarının arkası okşandığında duyulabilir. Fakat mırlama, hasta veya huzursuz hissettiği zaman kendini rahatlatmaya çalıştığı anlamına da gelebilir. Geriye veya yana çevrilmiş kulaklar ve alçak bir kuyruk genelde endişeyi işaret eder. Bir kedi çenesini ve vücudunu bir insana veya nesneye sürtüyorsa esasında bölge işaretliyordur. Bu sahipleniş, sevgi bildirisi anlamına da gelir. Bir kedi gerçekten mutlu olduğu zaman patileriyle yoğurma hareketi yapar.



 Kediler kıskanır mı?

Kıskançlık kedilerin en belirgin özelliklerinden biridir. “kıskanç” davranışlar arasında tıslama, hırlama veya ısırma olabilir. Ayrıca mobilya, perde ve diğer öğeleri çiğnemek veya parçalamak gibi yıkıcı davranışlara da yol açabilir. Bir bardak veya dekorasyon gibi tezgah veya masa üzerinde oturan nesneler de devrilebilir veya kırılabilir.
Bazen de bir noktaya değinmek için kum kabının dışında idrara çıkmaya başlayabilir.
Bazen hedef, kıskandıkları hayvan veya kişinin düzenli olarak kullandığı bir nesne olabilir. Bir nesneye, kişiye veya başka bir hayvana daha fazla dikkat ettiğinizde kediler kıskançlık belirtileri gösterebilir. Bu, özellikle bu zamanı kedinizle oynayarak geçirdiğinizde geçerlidir. Yeni doğmuş bir bebek veya evcil hayvan gibi yeni bir aile üyesinin gelişi olabilir. Cep telefonunuz, bir video oyunu veya hobi gibi basit şeyler de tetikleyici olabilir.Yavru kedi olarak yetersiz sosyalleşme, kedinin size bağımlı hale gelmesine ve zaman zaman kıskançlık belirtileri göstermesine neden olabilir.Kedinizin beslenme programı da dahil olmak üzere günlük rutinde ani bir değişiklik, kıskançlık gibi davranış sorunlarına neden olabilir.Kişisel alan, yatak veya diğer eşyaların eksikliği, bir kedi başka bir evcil hayvan tarafından tehdit edildiğini hissettiğinde kıskanç davranışı da teşvik edebilir.

En uykucu hayvan kediler

Kediler tüm memeliler arasında en uykucu hayvanlardır. Her gün ortalama 16 saati uyuyarak geçirirler. Bu açıdan bakıldığında, yedi yaşındaki bir kedi hayatının sadece iki senesini uyanık geçirmektedir.


 Kediler sahiplerini aile bireyi ya da arkadaşı gibi mi görür?

Kediler, bacaklarımıza sürtünerek bize selam verir ve dostluklarını gösterirler.
Bu aynı zamanda bizi üstün gördükleri anlamına gelir.
Çünkü yavru kediler annelerine, dişi kediler erkek kedilere veya küçük kediler daha büyük kedilere bu şekilde sürtünür.



Bir kedi sizi nasıl sevebilir?

Kediler, onları besleyen, onlara bakan ya da onlarla oyun oynayan kişilere karşı doğal olarak sempati duyar, ama bunu çok belli etmezler. Bazı kediler doğuştan huysuz ve sinirlidir; bu nedenle güvenlerini kazanmak zordur. En iyi taktik, kediyi rahat bırakmak ve canı istediği zaman size yaklaşmasını beklemektir. Kedi yaklaştığı zaman da onu ödüllendirmek
ve gitmek istediğinde ise bırakmak gerekir.
Zamanla size daha sık geldiğini ve daha uzun süre kaldığını fark edersiniz.

Kediler  durup dururken neden tırmalar ya da ısırır?

Büyük ihtimalle kedinin uyarı mesajlarını anlamamış olabilirsiniz. Bazı kediler, okşanmayı ne kadar sevse de, bundan çabucak bıkabilir. Kulakları arkaya doğru yatmış ve kuyruğu hafifçe seğiren bir kedi sıkılmaya başlamıştır, yani gitmesine izin vermelisiniz.



Kediler neden durup dururken deli gibi koşmaya başlar?
Can sıkıntısı ya da kaygı, kedileri sinirli yapabilir. Mesela pencereden baktığında dışarıda rakip bir kedi görmüştür. Hal böyleyken, en ufak bir hareket ya da bir ışık demetinin içinden görünen bir toz zerresi bile harekete geçmeleri için yeterlidir.
Enerjilerini sağlıklı bir şekilde atabilmeleri, kaygılarından sıyrılabilmeleri için onlarla düzenli aralıklarla oynamak çözüm olabilir.

 Kediler neden kutuları sever?

Kediler kutularla oynamayı çok severler. Küçük bir kutu güven verir, özellikle de uyumak istediklerinde. Karton kutular da içine girip uyumaları için yeterince korunaklıdır. Bazı kedilerin neden ufacık kutulara sığmaya çalıştığı ise hâlâ gizemini koruyor.

 Kediler neden yükseklere tırmanır?

Kedilerin pati yapısı inmekten çok tırmanmaya uygundur. Deneyimsiz ya da korkmuş kediler, gereğinden fazla yükseğe çıkabilir. Fakat güçlü refleksleri sayesinde güvenli bir şekilde yere inebilirler.
Bacaklarını yanlara doğru açarlar ve karın bölgelerindeki elastik deri paraşüt görevi görür. Yere değmeden salise önce ayaklarını aşağıya indirir ve sırtlarını kambur yaparak çarpmanın şokunu en aza indirgerler.



Kediler neden çok meraklılar?

Kediler  mantıklı zeki bir kişiliğe sahip hayvanlardır. Mükemmel sezgilere ve akılcı bir duyarlılığa sahiptirler. Meraklı davranışları ve hayata pozitif bakışlarıyla hemen dikkat çekerler. Dışa dönük yaşamayı seven  bu  sevimli dostlarımız iki-üç yıl içinde çocukluktan ergenliğe geçerler.
Kediler son derece meraklıdır. Ne olduğunu keşfetmek için her türlü şeyin içine girip tırmanmaya çalışırlar. Onlar için hayat bir keşiftir, her an yeni bir şeyler keşfetmek için karşı konulmaz bir istek duyarlar; çekmeceleri eşelerler, alışveriş torbalarını karıştırırlar. Yani zeki kedi çok meraklıdır. Keşif, yavru kedinin öğrenme sürecinin bir parçasıdır. Eğer yavrunuz yasak bir bölgeyi keşfe başlarsa, genelde sert bir "hayır" onu caydırmaya yeter. Yavru kedinizin dikkatini çekmenin bir başka yolu da en sevdiği oyuncaklarla onu oyuna çağırmaktır.

 
 Kediler neden tıslar?
Eğer bir kedi kuyruğunu kabartıyorsa, korkmuş veya kızmış olabileceği anlamına gelir. Tıslama sıklıkla civardaki ve hatta evdeki bölgeye tecavüz etme cüretini gösteren rakipler için ayrılmıştır. Uluma genelde acıyı veya çiftleşme dönemindeki kısırlaştırılmamış bir kediyi kastediyor. Gıcırdayan ve titrek sesler, bir kedi oturup dışarıdaki kuşları veya sincapları izlediği zaman oluyor. 
 Eğer bir kedinin kulakları geriye yatmış gibi görünüyorsa, yaklaşmayın çünkü savunma durumundadır. Bıyıkları doğal olarak yana eğik olduğu zaman mutlu, sakin veya arkadaşçadır. Uzatılan kuyruklar insanların el sıkışması gibidir. Kuyruğu dik olan bir kedi sizi gördüğü için mutlu olmuştur. Kontrolsüz şekilde kıvranan bir kuyruk, fazla coşkulu veya tedirgin olduğu anlamına gelir. 
Sonuç olarak; her ne kadar kendinizi bir kedinin "ebeveyni" olarak görmek istiyor olsanız da; kediniz sizi kendisinin ebeveyni olarak görmemektedir. Siz, onun gözünde, ona baskı kuran (onu "domine etmiş") büyük bir kedisiniz. Ancak ona zarar vermediğiniz ve leziz besinlerle beslediğiniz için, daha iyi bir durum oluşmadıkça sizi terk etmesi veya sizden kaçması için bir neden yok. 



 

kediler neden mırlar? kediler neden meraklılar? kediler kıskanır mı? kediler neden tıslar? kediler neden çok uyur? kediler neden kutuları sever?