İzmirde "Ermeni Sorunu ve 20. Yüzyılda Azerbaycanlılara Karşı İşlenmiş Katliam ve Sürgünler" konuşuldu

TAKİP ET

Ege Üniversitesinde '31 Mart Azerbaycanlıların Soykırımı Günü' dolayısıyla 'Ermeni Sorunu ve 20. Yüzyılda Azerbaycanlılara Karşı İşlenmiş Katliam ve Sürgünler' konulu panel ve sergi düzenlendi.

Azerbaycan Türkiye Büyükelçiliği, Azerbaycan Kültür Bakanlığı’na bağlı Soykırım Memorial Kompleksi, Ege Üniversitesi, Azerbaycan’da faaliyet gösteren Zafer Şehit Ailelerine Destek Derneği ve İzmir Azerbaycan Derneği (İZAZDER) tarafından düzenlenen panel ve sergi EÜ Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Panele, akademisyenler ver öğrencilerin yanı sıra siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, İzmir’de yaşayan Azerbaycan vatandaşları katıldı.

Saygı duruşunun ardından her iki ülkenin Milli Marşlarının okunmasıyla başlayan panelin açılışında konuşan Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak öncülüğünde uluslararasılaşma misyonumuz doğrultusunda Azerbaycan başta olmak üzere tüm Türk Cumhuriyetleriyle sıkı bir ilişki içerisindeyiz”.

Şuşa Beyannamesine değinen Prof. Dr. Ersan, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Azerbaycan Cumhuriyetiyle bir ŞuşaBeyannamesi imzaladı ve o Şuşa Beyannamesiyle Azerbaycan’a yapılacak herhangi bir saldırı Türkiye’ye yapılmış, Türkiye’ye yapılacak saldırı Azerbaycan’a yapılmış kabul edildi ve savaş sebebi sayıldı. Biz, birlikte hareket etmek zorundayız. Biz sadece Azerbaycan ile değil diğer Türk cumhuriyetleri ile güçlerimizi birleştirmek zorundayız ki coğrafyamızda savaşlar ve sıkıntılar yaşanmasın” dedi.

Azerbaycan Büyükelçiliği Eğitim Müsteşarı Doç. Dr. Necibe Nesibova ise “Bizim coğrafyamız, çok acılarla dolu bir coğrafyadır. Biz, ne yazık ki tarihin farklı dönemlerinde soykırımlara ve katliamlara maruz kaldık. Bu katliamlardan en büyüklerinden biri de yaklaşık 50 bin kişinin öldüğü 31 Mart soykırımıdır” diye konuştu.

Zafer Şehit Ailelerine Destek Derneği Başkanı SevincOrucova ve İzmir Azerbaycan Derneği Başkanı Perviz Altay da konuşmalarında, son yüz yılda Azerbaycanlılara karşı katliam, soykırım ve deportasiyaları unutulmaması ve gençlerin bilgilendirilmesi için bu etkinlikleri yaptıklarını ve bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini ifade ettiler.

EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Vefa Kurban’ın başkanlığında gerçekleştirilen panelde, EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Karakaş “Ermeni Sorunu” başlıklı sunum yaptı. Prof. Dr. Karakaş sunumunda; 1915 olaylarında neler yaşandığını ve yaşanan olayların ardından Ermenilerin Türk milletini soykırımcı ilan etme çabalarının tarihi ve hukuki açıdan ana hatlarıyla katılımcılara aktardı.

Panel kapsamında Soykırım Memorial Kompleksi Uzmanı Doç. Dr. Sübhan Talıblı, “20. yüzyılda Azerbaycanlılara Karşı İşlenmiş Katliam ve Soykırım” isimli sunumunu gerçekleştirirek, 1828 yılından sonra Azerbaycan toraklarına göç ettirilen Ermenilerin devlet kurma ve yeni topraklar adına devamlı Azerbaycan Türklerine karşı katliam ve soykırımlar yapmıştır. Bu emelleri için kendi güçleri hiç şüphesiz ki, yeterli değildi. Devamlı birilerinin desteği ile bunları yapmıştır." Dedi.

Guba Şehir Soykırım Memorial Kompleksi direktörü ve soykırım araştırmacısı Dr. Rahşende Bayramova ise “Azerbaycanlılara Karşı İşlenmiş Soykırım Gerçeklerinin Dünya Kamuoyuna Ulaşmasında Azerbaycan devletinin Siyaseti” başlıklı sunumunda da yapılan katliam, soykırım ve Azerbaycan Türklerinin tarihi toprakları olan şimdiki Ermenistan topraklarından zorunlu göçe ve deportaisya maruz kalmalarının kronolijisini sunarak, bu konuda katılımcıları bilgilendirdi. 

Konuşmaların ardından panelistlere teşekkür belgeleri takdim edildi. Katılımcılar, daha sonra ‘Ermeni Sorunu ve 20. Yüzyılda Azerbaycanlılara Karşı İşlenmiş Katliam ve Sürgünler’ konulu fotoğraf sergisini gezdi. Guba Şehir Soykırım Memorial Kompleksi direktörü ve soykırım araştırmacısı Dr. Rahşende Bayramova sergilenen fotoğraflarla ilgili bilgiler verdi.