İsveç Prizer aşı için ödemelerini durdurdu

TAKİP ET

İsveç Sağlık Ajansı, Pfizer'in Covid-19'a karşı geliştirdiği aşılardan farklı dozlarda ilaç çıkmasından dolayı ödemeleri durduracağını belirtti. Şişelerden çıkan doz miktarıyla ilgili de açıklama talep etti.

İsveç Sağlık Ajansı, Pfizer'in Covid-19'a karşı geliştirdiği aşılardan farklı dozlarda ilaç çıkmasından dolayı ödemeleri durduracağını belirtti. Şişelerden çıkan doz miktarıyla ilgili de açıklama talep etti.

 Aşı programından sorumlu Richard Bergstrom, "Bir ülke şişeden yalnızca beş doz çıkarabiliyorsa, diğer ülkelere kıyasla aynı paraya daha az doz satın almış oluyor" dedi. Aşı şişelerinden çıkan doz miktarıyla ilgili açıklama gelmeden ödemenin yapılmayacağını belirten İsveç Sağlık Ajansı Başkanı Anders Tegnell, "Bu konu netlik kazanana kadar faturalama işlemleri durduruldu" dedi.

Avrupa Komisyonu Pfizer ile anlaşma sağlamalı

İsveç'te yayınlanan Dagens Nyhete gazetesine konuşan kurumun başkanı Tegnell, Avrupa Komisyonu'nun Pfizer ile 'her şişeden kaç doz aşı çıktığına dair bir anlaşma sağlaması' gerektiğini ifade etti.

Aşı şişelerinin üzerinde beş doz aşı içerdikleri yazarken, aslında şişelerden altı doz çıkarılabildiği açıklamalarına tepki gösteren, ülkenin aşı programı sorumlusu Richard Bergstrom ise, "Bu kabul edilemez. Bir ülke şişeden yalnızca beş doz çıkarabiliyorsa, diğer ülkelere kıyasla aynı paraya daha az doz satın almış oluyor" açıklamasını yaptı.

Her altı dozdan biri çöpe gidiyor 

Ocak ayı başında Avrupa İlaç Ajansı, Pfizer ile BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının bir şişesinden 'özel bir şırıngayla beş doz yerine altı doz çıkarılabileceğini' açıklamıştı.
Geçtiğimiz günlerde  ABD'de şişelerden çıkan doz miktarı ile şişedeki etiketin yönlendirmeleri arasındaki uyuşmazlık nedeniyle her altı dozdan birinin 'çöpe gittiği' kaydedilmişti. Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA), aşıların hastanelere gönderildiği küçük şişelerden çıkan 'ekstra' dozun çöpe atılmaması ve kullanılabileceği yönünde açıklama yapmıştı.