İhbar tazminatı nedir? İhbar sürecine uymadan işten ayrılmanın cezası nedir?

TAKİP ET

İhbar tazminatı hem işçiyi hem de işvereni ilgilendiren önemli bir konudur. Pandeminin de etkisiyle son yıllarda sıkça araştırılan ihbar tazminatı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik. İhbar tazminatı nedir? İhbar sürecine uymadan işten ayrılmanın cezası nedir? İhbar tazminatı ne kadar? sorularının cevabı haberimizde.

İhbar tazminatı çalışanlara belirli şartlara göre verilmektedir. İhbar tazminatının şartları iş kanununda belirtilmektedir. Hem işçi hem de işverenler bu şartları yerine getirdikleri takdirde tazminat için yasal işlemlere başvurabilmektedir.
 

İhbar Tazminatı Nedir?


İşçiler, çalıştığı kurumlardan ayrılmak istemeleri durumunda iş yerlerine istifa dilekçesi verirler. Bununla birlikte istifa dilekçelerini insan kaynaklarına bildirmeleri de gerekir. Bildirimin yapılmasının ardından ihbar süresi başlar. İşveren, işçinin ihbar tazminatı alma şartlarını gözden geçirir. Bu durumu da en kısa sürede işçiye bildirmek zorunluluğu bulunur. 

İş sözleşmesi belirsiz süre şeklinde yapılırsa istifadan önce durumun işverene bildirilmesi gerekmektedir. Bildirimin yapılmasından ardından ise ihbar süreleri başlamış olur. Bu sürelere uymayan tarafın karşı tarafa ihbar tazminatını ödeme zorunluluğu bulunmakta.




İhbar tazminatı şartları nedir?

İhbar tazminatı işçi ile işveren arasında olup bu tazminatı alabilmenin bir takım şartları vardır. Bu şartlara uymayanların ihbar tazminatı alma gibi bir durumu yoktur. İhbar tazminatı alma şartları ise şu şekilde:

- İhbar sürelerine uyulmak
- İş sözleşmesinin belirsiz süreli iş sözleşmesi olması
- İş sözleşmesini bildirim süresi verilmeksizin fesih eden tarafın işveren olması
- Haklı bir sebepten dolayı işten ayrılmak




İhbar Tazminatı Nasıl Alınır?

Bir işçinin veya bir işverenin iş sözleşmesini fesih etmeleri halinde bazı şartlar ve süreler vardır. Bu durumda işveren işçileri habersiz işten çıkaramayacağı gibi işçilerde istediği zaman işten ayrılamamaktadır. Her iki taraf için bulunan süre ve şartları içine alan zaman dilimine ihbar süresi adı verilir. İhbar tazminatı süreleri şu şekildedir:

İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için; 2 Hafta,

İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için; 4 Hafta,

İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için; 6 Hafta,

İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için; 8 Haftadır.


Her iki taraf da bu ihbar sürelerine uymadığı takdirde karşı tarafa ihbar tazminatı ödemek zorundadır. Yani işveren bu sürelere uymaksızın çalışanı işten çıkarır ise veya işçi bu sürelere uymadan işten ayrılırsa karşı tarafa hesaplanan tutar kadar ihbar tazminatı ödeme zorunluluğu vardır.

ihbar tazminatı işçi işveren tazminat ihbar süresi ihbar tazminatı şartları ihbar süresi ne kadar