Güney Kıbrıs Rum yönetimi liderinden yaptırım kararı

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Kapalı Maraş'ın statüsünün değiştirilmesine yönelik açıklamalarından sonra, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden tepki geldi. 

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Temmuz'daki Kuzey Kıbrıs ziyaretinde duyurduğu Kapalı Maraş açılımına karşılık Güney  Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Kıbrıs Türklerine verilen AB pasaportlarını iptal edebileceklerini söyledi.

Rum lider Nikos Anastasiadis, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları dışında, Tüm Kıbrıslı Türkleri kastedmiyorum diyerek,  Ersin Tatar'ın da dahil olduğu isimleri işaret gösterdi.

Anastasiadis, "KKTC’yi tanıyan ve görev alanlardan oluşan kapsamlı iptal listemiz hazır, itiraz eden mahkemeye gider" dedi.

Hürriyet yazarı Ömer Bilge'nin hazırladığı, Fileleftheros gazetesinde yayınlanan habere göre" Rum yönetimi Kıbrıs Türklerinin pasaportlarını iptal etme hazırlığı içinde" 

Rum lider konuyla ilgili şöyle konuştu:

Bizim anayasamız, anayasal düzene bağlılığı ve ülkenin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü öngörüyor. Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımayan ve kendi ayrı devleti olduğunu savunan ayrılıkçı biri pasaport sahibi olamaz. Sadece Ersin Tatar değil, kapsamlı bir liste hazırladık. Liste bütün Kıbrıslı Türkleri içermiyor, işgal rejiminin mevcut şahsiyetleri ve yetkililerinden oluşan bir liste.

Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar, Rum liderin çıkışına, "Buyursun iptal etsin, Maraş açılımından ve KKTC’den asla vazgeçmeyeceğiz" diye karşılık verdi.

AB’nin Rumları haksız bir yere tam üye yaptığını vurgulayan Tatar, nisan sonunda BM’nin gayri resmi Kıbrıs konferansında masaya iki ayrı egemenlikli iki devletli çözüm önerisi koyduklarını hatırlatarak, "KKTC’den ve Maraş açılımından geri adım atmamız mümkün değil" şeklinde konuştu.