Gorbaçov hayatını kaybetti.

TAKİP ET

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) son lideri Mihail Gorbaçov 91 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Rus politikacı Gorbaçov Sovyetler Birliği'nin dağılması kararını almıştı. 1980'lerde hayata geçirdiği glasnost (açıklık) ve perestroyka (yeniden inşa) politikalarıyla beraber Rusya'da liberalleşme ve serbest piyasaya geçiş adımlarını atan Gorbaçov, ABD ile imzaladığı stratejik silahsızlanma anlasmalarıyla da Soğuk Savaş'a bitiren Sovyet politikacı olarak hafızalara kazındı.

Mihail Gorbaçov kimdir?

Mihail Sergeyeviç Gorbaçov 2 Mart 1931 doğumlu, Rus siyasetçi ve Sovyetler Birliği'nin son lideridir. Gorbaçov'un perestroika (yeniden yapılanma) ve glasnost (açıklık) adını verdiği reform çalışmaları Soğuk Savaş'ı bitirdi. Fakat Gorbaçov’un bu reformları Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin ülkede politik üstünlüğünü kaybetmesine ve sonrasında da Sovyetler Birliği'nin dağılmasına neden oldu. 1990'da Nobel Barış Ödülünü kazanan Gorbaçov, hakkında en çok eser yazılan ilk 100 kişi listesinde yer almaktadır.

gorbaçov gorbaçov politikaları gorbaçov son hali mihaeş