Gönüllü aşı çalışmaları için yoğun ilgi

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı tarafından Çin'de geliştirilen Covid-19 aşısı çalışmalarına devam edilebilmesi için gönüllü arandığı duruyurulmuştu. Fahrettin Koca gönüllü aşı denemesi için 20 bin başvuru geldiğini açıkladı.

Fahrettin Koca gönüllü aşı denemesi için 20 bin başvuru geldiğini açıkladı.Birçok kişinin merakla beklediği aşı hazırlıkları hız kazanmaya başladı.Çinde geliştirilen aşı önce sağlık çalışanlarında denendi. Sağlık Bakanlığı sosyal medya aracılığı ile aşı çalışmaları için gönüllü taleplerini dile getirdi. 

Dr. Fahrettin Koca

@drfahrettinkoca
Ülkemizde Faz-3 çalışmalarına 15 Eylülde başlanan, Çin’de geliştirilmiş COVID-19 AŞISI, ilkin gönüllü sağlık çalışanlarına uygulanmıştı. Çalışmaların devamı için bu sabah sizlerden gönüllü aradığımızı duyurduk. Gün bitmeden 20 BİN başvuru aldık. 83 MİLYON ADINA BİNLERCE TEŞEKKÜR.

Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre, Türkiye'de faz-3 çalışmalarına başlanan Çin menşeli Kovid-19 aşısı, sağlık çalışanlarından sonra vatandaşlar üzerinde de uygulanmaya başlanacak. 18-59 yaş arası, daha önce Kovid-19 geçirmemiş olanların "https://covid19asi.calismasi.info" adresinden veya 0850 811 18 80 telefon numarasını arayarak gönüllü olabilecekleri bildirilmişti.

Peki gönüllü aşı başvurusu nasıl yapılır? Gönüllü aşı başvurusu kimler yapabilir?
 

GÖNÜLLÜ AŞI BAŞVURU ŞARTLARI

Gönüllü Aşıya Uygun Katılımcılar
18-59 yaş arası (18 ve 59 yaş da dahil)
Bilgilendirilmiş oluru anlayabilmek ve gönüllü olarak imzalayabilmek

Gönüllü Aşıya Uygun Olmayan Katılımcılar
Önceden PCR ile pozitif COVID-19 tanısı olan​
IgG veya IgM pozitif olan
Çalışma aşısına karşı bilinen alerji
Kadınlar için hamile veya emzirme
Çalışmaya dahil edilmeden önceki altı ay içinde bir araştırma ürünü ile başka bir klinik araştırmaya katılım

Milliyet.com'da yapılan açıklamalara göre;
Covid-19 aşısının uygulamaları Türkiye’de 12 şehirde 25 merkezde devam ediyor. İlk etapta yüksek riskli sağlık çalışanları üzerinde uygulamalarına başlanan aşı, bugüne kadar 726 gönüllü sağlık çalışanı üzerinde uygulandı ve 1237 doz aşı uygulaması yapıldı. Sağlık çalışanları grubundaki uygulamaların güvenlilik verileri olumlu olarak değerlendirildiği için uygulamalar normal riskli vatandaşlara da açıldı.

Aşılamanın devam eden aşamalarında her 500 gönüllüde ara değerlendirme raporları hazırlanıyor. 6 Kasım tarihinde 518 kişi ile hazırlanan ara güvenlilik raporuna göre, aşının önemli bir yan etkisinin bulunmadığı tespit edildi. En sık görülen yan etkiler yorgunluk (%7,5), baş ağrısı (%3,5), kas ağrısı (%3), ateş (%3) ve enjeksiyon yerinde ağrı (%2,5) olarak raporlandı. Bağımsız veri izleme komitesi, ara güvenlilik raporunu eldeki verilerle değerlendirmesinde aşının güvenliliği ile ilgili çekinceleri olmadığını bildirdi.

Aşılama; yüksek riskli sağlık çalışanları ve normal riskli gönüllüler olmak üzere iki aşamada devam ediyor. Covid-19 aşısının, toplamda 12 bin 450 gönüllü üzerinde uygulanması planlanıyor.

Aşı çalışmasında, gönüllülerin bir kısmına gerçek aşı, diğer bölümüne ise plasebo veriliyor. Bu yöntem, bilgisayar programı tarafından rastgele olarak belirleniyor ve hangi gönüllüye ne yapıldığını araştırma ekibi bilmiyor.

Gönüllü vatandaşlar üzerinde yapılacak denemelerde, her 3 kişiden 2’sine gerçek aşı uygulanacak. Bu sayede gerçek aşı ile aşı olmayanlar arasında etki farkı ortaya konulabilecek. Çalışmanın bitiminde, plasebo kolundaki tüm gönüllüler de tekrar merkezlere davet edilecek ve gerçek aşı uygulaması yapılacak.

gönüllü aşı aşı denemeleri covit-19 korona gönüllü aşı başvuru