Geleceğe ışık saçan öğretmenler

TAKİP ET

Öğretmen olmak neydi? Tutkuydu, aşktı, umuda açılan kapıydı. Emekti, sevgiydi, küçücük kalplerdeki geleceği görmek, o kalpleri eline alabilmekti. Genç beyinlere ışık tutabilmek, yaşamları aydınlatabilmekti.



Les Brown’a neler yapabileceğini gösteren harika öğretmen

Les Brown’u tanımayanlarınız varsa biraz bahsedelim. Brown, kişisel gelişim ve hedef belirleme konusunda dünyanın önde gelen motivasyon konuşmacılarından biri ve aynı zamanda düşünce lideridir. Tabi doğuştan gelen bir yetenek değil; çünkü Brown’un hayatı her zaman bu kadar berrak değildi.  Liberty City, Miami’de terk edilmiş bir binanın zemininde dünyaya gelmiş, tüm yaşamı boyunca mücadele ve zorluklar yaşayan biri olarak anlatıyor kendini.  Okul günlerinde, gününün akademik aydınları tarafından “eğitilebilir zihinsel engelli” olarak nitelendirilmiş ve tüm bunların yanı sıra 6. sınıftan 5. sınıfa geri dönmüştür. Üstelik son derece parlak ve yetenekli bir ikiz kardeşi olduğu için akranları tarafından  “aptal ikiz” olarak adlandırılıyormuş. Herkesin hayatındaki dönüm noktaları gibi Les’in de hayatını etkileyen bir gün olmuş.
Öğrencilik zamanında onun kahramanı olan öğretmen ondan kara tahtada bir problem çözmesini istiyor ve Les bunu yapmayı reddediyor. Yapamayacağını ve eğitilebilir zihinsel engelli olduğunu söyleyen Les’in öğretmeni “Tabii ki yapabilirsin,” diye cevaplıyor onu. “ Buraya gel ve bu sorunu benim için çöz.”. Sınıfın geri kalanı kahkahaları esnasında öğretmenin söylediği bir söz sadece Les’e değil oradaki herkese ilham veriyor. “Bir başkasının fikri sizin gerçekliğiniz olmak zorunda değil.” Les’in eğitilebilir bir zihinsel engelli olması onun tercihi ya da kendi fikri değildi. Ona yansıtılan ve öngörülen bu kalıbı aşmak için bu sözleri asla unutmadı ve hayatının geri kalanını inanılmaz oranların üstesinden gelmek ve hedeflerini  tutkuyla sürdürmek için harcadı. Şimdi dünyanın birçok yerinde kişisel gelişim eğitimleri veren Les için kahraman olan bu öğretmenin yeri sanıyoruz ki hepimiz için ayrı.

8 yaşında bir kız çocuğunun hayata dönüş hikayesi

Bedensel engelli 8 yaşında minik bir kız çocuğu düşünün. Onunla aynı yaşta olan çocukları ip atlarken gören, oyun oynamak istemeyen ve okula gidemeyen. Bunların hepsinin bir kader olduğunu düşünebilirsiniz. Filiz de buna inanan bir çocuktu; ta ki Öğretmen Mehmet Uğur Ayhan ile tanışana kadar. Adıyaman’da doğuştan bedensel engelli 8 yaşındaki Filiz, evine okuma yazma öğretmek için gelen Mehmet öğretmeninin yaptırdığı egzersizler sayesinde yürüyebildi. Evde eğitim vermeye gelen sınıf öğretmeni Mehmet Uğur Ayhan’ın tahta ve bezden yaptığı destek aletleri sayesinde egzersiz yapan Filiz Akın, önce ellerini kullanıp yazı yazmaya, sonra tek başına oturmaya ve yürümeye başladı. Bir öğretmenin sadece eğitimci değil fizik tedavici hatta bir melek olabileceğini gösteren bu hikayedeki kahraman Mehmet Uğur Ayhan.

Küresel Öğretmen Ödülü’nde Nurten Akkuş

Henüz 11 yıllık öğretmenken, “Baba bana bir masal anlat” ve “Oyuncak kumbarası” gibi eğitim projeleriyle tanıdığımız Nurten Akkuş var sırada. Farklı sivil toplum kuruluşları tarafından da birçok ödüle layık görülen Nurten Öğretmen ulusalararası bir başarıya atarak ABD eski Başkanı Bill Clinton’ın onursal başkanlığını yaptığı Varkey Gems Vakfı tarafından dünyanın en iyi 50 öğretmeni arasında gösterilmişti.
Nurten Öğretmen ödülden sonra şu sözlerle sevincini ifade etmişti
“Dünyanın en iyi 50 öğretmeni arasına seçilerek Türk Bayrağını yurt dışında da dalgalandıran bir öğretmen olmaktan gurur duydum. Türkiye’de babaları eğitime katmamla, ilçenin tanıtımı ve sosyal faaliyetlerde yer alma, kadınlara yönelik çalışmalar, yaşlılarla çocuklar arasında kuşaklar arası bağları kuvvetlendirme, okulu sıfırdan kurup kısıtlı imkanlara rağmen başarılarıyla adından söz edilen bir okul haline getirmek, projelerimin yaygınlaşması ve eğitim fikirleri bu ödüle aday gösterilmeye katkı sağladı. Bir Türk öğretmen olarak ülkemi temsil etmekten ve dünya çapındaki bu ödüle aday gösterilmekten gurur duyuyorum.”


Matematiğe işaret dili 

Eğitimci olmanın insanın içinden geldiğine işaret eden bir öğretmen var sırada. İşitme engelli öğrencilere gönüllü olarak matematik dersi vermeye başlayan Pelin Baykan. Metroda gidip gelirken işitme engellilerin birbiriyle konuşmalarından etkilendiğini ve bu fikirle yola çıktığını anlatan Pelin Öğretmen, birçok kişinin kahramanı oldu bile.
‘’Anlatan Eller’’ adında bir girişim kurarak Türk İşaret Dili destekli işitme engelli topluma eğitim veren bir hizmet başlatıyor. En çok matematiği öğrenmede sıkıntı yaşadıklarını düşünen Pelin Öğretmen onların manava gidip toplama-çıkarma, para alıp-verme gibi yöntemlerinin olduğu soyut kavramları somutlaştırdığı videolar çekerek, YouTube’a yüklüyor. Ve sonrasında ekliyor:
“Biri bana ‘İki elinin ışığı bizleri aydınlatacaktır’ demişti. Çok etkilendim, o cümleyi hayatımın en üstüne taşıdım.

İran’da bir eğitim hikayesi
Bu öğretmen hikayesi İran’ın kuzeyindeki bir köyde geçiyor. Sınıf öğretmen Ali Muhammediyan bazı i öğrencilerinin esrarengiz bir hastalık nedeniyle saçları dökülen bir arkadaşlarıyla alay ettiğini fark ediyor. Bu duruma çok üzülen öğretmen alay eden öğrencileri sürekli uyarıp cezalandırmak yerine, saçlarını kazıtarak hastalık nedeniyle saçlarını kaybeden öğrenciye destek olmaya karar vermiş.  Bu durumu gören diğer çocuklar da öğretmenlerini takip etmişler ve kimse bir daha çocukla alay etmemiş.
45 yaşındaki sınıf öğretmeni “Çocukların bu kadar etkileneceğini hiç tahmin etmemiştim” diyor.  “Öğrencim Mahan saçlarını kaybettikten sonra arkadaşlarından uzaklaştı ve hiç yüzü gülmez oldu. Derslerle de bir alakası kalmamıştı. Tek istediğim onunla bir yakınlık kurarak derslere geri dönmesini sağlamaktı. Öğretmen daha sonra kazınmış saçlarıyla öğrencisiyle çektirdiği bir fotoğrafı Facebook’ta yayımlamış. “Ertesi gün bilgisayarımı açtığımda paylaşım oranlarına inanamadım.”
Birkaç gün sonra okuldaki 23 öğrenci tıpkı öğretmenleri gibi saçlarını kazıtmak için ısrar etmişler. “Onlara kışın bitmesini beklemelerini, aksi halde üşüyeceklerini söyledim ama beni dinlemediler. Ertesi gün hepsi saçlarını kazıtmıştı”
 

öğretmen hikayeleri başarılı öğretmenler