Ferdi Özbeğen kimdir? Kaç yaşında ve neden öldü?

TAKİP ET

Sanat dünyasının acı kaybı Ferdi Özbeğen vefatının 8. yılında sevenleri tarafından anılıyor. Üretmekle geçen hayatı boyunca birçok özel ödüle layık görülen ve 30 albüm ve 400 kayıtlı şarkıya attığı imzasıyla unutulmazlar arasına gire Ferdi Özbeğen'in kim olduğu, kaç yaşında ve neden öldüğü merak ediliyor. İşte Ferdi Özbeğen hakkında merak edilenler…

Sanat dünyasının acı kaybı Ferdi Özbeğen vefatının 8. yılında sevenleri tarafından anılıyor.
Üretmekle geçen hayatı boyunca birçok özel ödüle layık görülen ve 30 albüm ve 400 kayıtlı şarkıya attığı imzasıyla unutulmazlar arasına gire Ferdi Özbeğen’in kim olduğu, kaç yaşında ve neden öldüğü merak ediliyor. İşte Ferdi Özbeğen hakkında merak edilenler…
Sanat camiasında saygı duyulanlar arasında kendine yer bulan ünlü Türk piyanist Ferdi Özbeğen’in kim olduğunu pek çok kişi araştırıyor. Hayatı merak edilen konular arasında olan Özbeğen bugüne kadar 400 şarkıya ve 30 albüme imza attı.

FERDİ ÖZBEĞEN KİMDİR?

1941 yılında İzmir’de Hasan ve Afet Özbeğen’İn oğlu olarak dünyaya gözlerini açan sanatçı, Şişli Terakki Vakfı Özel Işık Koleji’nde anaokulunu ilkokul birinci sınıfı tamamladı.
Özel müzik öğrenimine ortaokulda başlayan sanatçı, İzmir Özel Türk Koleji'nden 1960’ta mezun oldu. Ardından İstanbul'da İktisat Fakültesi'ni kazanan Ferdi Özbeğen, 1963 yılında babasının vefat etmesi üzerine eğitimini yarıda kesmek zorunda kalarak, ilgi alanı olan müziğe yöneldi.

ALTIN MİKROFON

1965 yılında Ferdi Özbeğen Orkestrası ile Altın Mikrofon Yarışmasına katıldı. Orkestrası dağıldı, Özbeğen'de Şefik Uyguner'in orkestrasında çalışmaya başladı.
“Tutar mı?” endişesiyle ilk uzunçalarını 1977’de ‘Ferdi Özbeğen'le 45 Dakika'’yı çıkardı. Albüm kısa sürede satış rekoru kırdı. 1978 yılında Orhan Gencebay'ın plak şirketi Kervan Plak'a geçti. Sohbet albümüyle Altın Plak Ödülünü kazandı. Özbeğen, Mutluluklar albümüyle de Platin Plak ve Altın Piyano Ödüllerini kazandı.

MİLYONLARI SÜRÜKLEDİ

1980 yılında Kervan Plak ile ortaklığını bitiren Yaşar Kekeva, Yaşar Kekeva Plak adında şirket kurdu ve milyonları peşinden sürükleyen Ferdi Özbeğen'i de transfer etti. Şirketin ilk plağı Nice Yıllara albümünü çıkardı. Ardından 1981 yılında Yaşadıkça, 1982 yılında Bir Sır Gibi ve 1983 yılında Seviyorum Delicesine albümlerini çıkardı. Bu albümlerde Özbeğen, Ülkü Aker'in aranjmanlarından oluşan Rahbani Brothers şarkılarını, dönemin klasikleşen parçalarını ve önceden söylenmiş ve unutulmuş şarkıları yeniden düzenleyerek seslendirdi; "Eskimeyen Dost", "Seni Terkedeceğim", "Yok Yok Yalan Deme", "Kandil" gibi. 1983 yılında, Şan Tiyatrosu'nda 20'inci sanat yılını İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile verdiği müthiş konserler zinciriyle kutlayan Ferdi Özbeğen, 1984 yılında bugün bile aynı kaliteye ulaşılamamış bir tarafı alaturka, bir tarafı pop şarkılarından oluşan Piyanist albümünü çıkardı. Alaturka balatları "Gurbette Sevgilim", "Bir Gülü Sevdim", "Bir Sevgi İstiyorum" gibi parçalardan oluşurken pop balatları Ülkü Aker aranjmanlarından oluşan "Elega-Her Gece", "La Boheme-Giden Sensin", "Cenizas-Özlenen Sevgiliye" gibi aşk şarkılarından oluşuyordu. Artık şöhretinin zirvesindedir Ferdi Özbeğen, plakları çok satar, öyle ki 1982 yılının vergi rekortmeni olur.

KURTARICI OLDU

1984 yılında Yaşar Plak'ın düştüğü zor durumdan kurtaran Ferdi Özbeğen oldu. Sizin Seçtiklerinizle albümü kendisinin yorumuyla o zamanın yapılmış ilk best of albümüdür. Dönemin sevilen 11 şarkısını seslendirdiği bu albüm kendisinin en çok satan albümü idi. Bu albümü 1985'te çıkardığı bir tarafı alaturka diğer tarafı da pop-rock temaları içeren Belki Bir Gün ve 1986'da çıkardığı tamamı Ülkü Aker aranjeleri ve daha önceki 9 albümünün orkestra şefi olan Osman İşmen'in senfonik düzenlemelerinden oluşan Sana İhtiyacım Var albümü izledi; bu albümde Orson Welles'in "I Know What Is To Be Young" ve Lionel Richie'nin "Hello" şarkılarının Türkçe uyarlamalarını seslendirdi. 1986 yılının sonlarına doğru çıkardığı Sevdiğiniz Şarkılar albümü Türkiye'de çıkarılan ilk krom kasettir ve dönemin şartlarına göre masraflıdır.

NOSTALJİ ALBÜMÜ

Ferdi Özbeğen, 80'lerin sonu ile 90'ların başına kadar çıkarttığı albümlerde yine alaturka ve taverna tarzında söyledi. 90'lar yeni müzik türleriyle tanışırken kendisi de zamanla inzivaya çekildi. 1991’de piyasaya sunduğu nostalji albümü Şarkılarım, Türkiye'de pek duyulmayan unplugged (elektronik müzik kullanmadan) canlı performansla hazırlandı. 1998'de Kiss Müzik Firmasından Kandil albümünü çıkarır, bu albüm büyük bir prestij albümü oldu. Kandil’i 2001'de Ayrılmayalım albümü izledi.
2006 yılına geldiğimizde Yaşar Plak, Ferdi Özbeğen'in 26 yıl önce okuduğu şarkıları bir re-mastered çalışmasıyla Can Suyum adıyla yayınladı. Büyük ses getiren albüm kendisini özleyen ve yeni tanıyan hayranları için güzel bir albüm oldu. Sanatçı, 2001 yılında yakalandığı prostat kanserine 2013 Ocak ayında yenik düşerek tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakımında yaşamını yitirdi.

 

ferdi özbeğen türk piyanist sanat