Emeklinin ve memurun yılbaşı süreci: Maaşa zam oranı yüzde kaç olur?

TAKİP ET

Merkez Bankası ekim ayı piyasa beklentileri anketi verisini açıklandıktan sonra enflasyon tahminleri de değişti. Peki buna göre emekli maaşı zammı ne kadar hesaplandı?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayramemekli maaşı ile ilgili zam araştırması yapanlar için konuştu. Bayram, konu ile ilgili "Merkez Bankası ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni açıkladı. Buna göre sene sonu enflasyonu yüzde 68 seviyelerine yukarı yönlü revize edildi. Yılın ikinci yarısını içeren dönem için enflasyon temmuz ayında 9.49, ağustos ayında 9.09 olarak gerçekleşti. Eylül ayında neredeyse yarıya düşerek enflasyonda yükseliş hızı 4.75 seviyesine geldi. Bununla beraber memur ve emeklilerin ilk 3 ay için yüzde 25.11 olarak enflasyon farkları belirlendi. Merkez Bankası anketi sonrasında bizim yıl sonu enflasyon beklentimiz ise yüzde 75 civarında. Yıl sonunda enflasyonu yüzde 75 civarında kapatabileceğimizi düşünüyoruz" diyerek şunları aktardı:

Memur ve emekliye enflasyon farkı ne kadar olacak?

"3 aylık daha enflasyon verisi var. Gelecek ayın 3’ünde ekim ayı enflasyon verileri açıklanacak. Yılın ikinci altı ayından sonra açıklanan ilk 3 aylık enflasyon yüzde 25.11’di. Yeni gelen enflasyon verisi ile birlikte bu artacaktır, ancak iki aylık veriyi daha bekleyeceğiz."

Memur ve emeklinin zam beklentisi ne?

Yıl sonu enflasyon farkının Bakan Vedat Işıkhan’ın açıkladığı gibi yüzde 38’ler civarında olacağına dikkat çeken Bayram, "Bakanın memur ve memur emeklilerine ise yüzde 50 civarında zam yapılacağını söylenmesinin nedeni haziran ayındaki toplu sözleşme zammının yüzde 6 seviyesinde olmasından dolayıdır. Ocak ayında ise verilecek toplu sözleşme zammı yüzde 15 seviyesinde. Arada 9 puanlık bir fark bulunuyor. Bundan dolayı memur ve memur emeklilerine enflasyonun üzerinde 9 puanlık fark verilecek" ifadelerini kullandı.

Sene sonu itibarıyla yapılacak zam her ne kadar SSK ve Bağkur emeklileri için yüzde 38 olarak düşünülse de son dönemlerde artışlar hep enflasyon farkına ek olarak refah payı şeklinde yapıldığına dikkat çeken Bayram, "Yine yüzde 50’ye yakın SSK ve Bağkur emeklilerine, memurlara maaş zammı yapılacağını düşünüyorum" dedi.

memur ve emekli zammı ne zaman belli olacak memur ve emekli zammı ne oldu memur ve emekli zammı 2023 son dakika memur ve emekli zammı ne kadar olacak memur ve emekli zammı son dakika