Dur Yolcu şiiri kimin? Dur Yolcu şiirinin yazarı kimdir?

TAKİP ET

Çanakkale Zaferinin 106. yıl dönümü yarın yurdun dört bir yanında çoşku ile kutlanacak. Büyük bir emeğin ve azmin eseri olan Çanakkale Zaferi'nin 106. yıl dönümünde bu destansı zaferin sembollerinden biri de Dur Yolcu şiiri olarak bilinmektedir. Peki Dur Yolcu şiiri kimin, yazarı kim? Bir Yolcuya şiiri kimin yazarı kim?

Çanakkale Zaferinin 106. yıl dönümü yarın yurdun dört bir yanında çoşku ile kutlanacak. Büyük bir emeğin ve azmin eseri olan Çanakkale Zaferi'nin 106. yıl dönümünde bu destansı zaferin sembollerinden biri de Dur Yolcu şiiri olarak bilinmektedir. Peki Dur Yolcu şiiri kimin, yazarı kim? Bir Yolcuya şiiri kimin, yazarı kim?
Dur Yolcu şiiri kimin, yazarı kim sorusu 18 Mart Çanakkale Şehitleri'ni anma gününde de araştırma konusu oluyor. Çanakkale Zaferinin 106. yıl dönümü ülkenin pek çok noktasında kutlanacak bu vesile ile vatandaşlar sosyal meda üzerinden pek çok paylaşım dayapacak. Çanakkale Zaferi denildiğinde akıllara ilk gelen şiirlerden olan olan Dur Yolcu şiiri hakkındaki araştırmalar devam ediyor. Peki Dur Yolcu şiiri kimin, yazarı kim? İşte şiirin tamamı ve sözleri...

BİR YOLCUYA

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.

Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda
Gördüğün bu tümsek Anadolu'nda,
İstiklal uğrunda, namus yolunda
Can veren Mehmed’in yattığı yerdir.

Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmed’in düşmanı boğdugu sele
Mübarek kanını kattığı yerdir.

Düşün ki, haşrolan kan, kemik, etin
Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin
Bir harbin sonunda bütün milletin
Hürriyet zevkini tattığı yerdir.

DUR YOLCU ŞİİRİNİN YAZARI KİMDİR?

Dur Yolcu şiirinin yazarı Necmettin Halil Onan'dır

NECMETTTİN HALİL ONAN KİMDİR?

Necmettin Halil Onan (1902, Çatalca, Kocaeli - 17 Ağustos 1968, İstanbul), Türk şair, öğretmen, akademisyen, edebiyat tarihçisi. Türk edebiyatının artık klasikleşmiş eseri olan ve Türk ordusunun Çanakkale Savaşı'ndaki savunmasını anan "Bir Yolcuya" şiirini kaleme alan şairdir.

1902 yılında Çatalca'da doğdu. Babası, Düyûn-ı Umumiye memuru Halil Hilmi Bey idi. Ortaöğrenimini Vefa Lisesi'nde tamamladı. 1919 yılında Darülfünun Edebiyat Fakültesinde Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne kaydoldu. Cenap Şahabettin, Fuad Köprülü, Ferit Kam, Yusuf Şerif, Yahya Kemal, Hüseyin Daniş gibi edebiyatçıların öğrencisi oldu. Fakat İstanbul'un işgali üzerine okul geçici olarak kapatılınca milli mücadeleye katılmak üzere Ankara'ya geçti. Ankara Talimatgahı’nda zabıt vekili oldu, Anadolu Ajansı Siyasi Servisi'nde çalışan Halil Onan, millî mücadele sonrası İstanbul'a dönerek yarım kalan eğitimine devam etti, 1924 yılında mezun oldu. Bir süre tekrar Anadolu Ajansı'nda ve özel okullarda çalıştı. 1929 yılından itibaren İzmir (İzmir Kız Lisesi 1936-1939), Adana, Ankara illerinde pek çok lisede edebiyat öğretmenliği ve lise müdürlüğü yaptıktan sonra maarif müfettişi oldu.

1942-1946 yıllarında Yükseköğretim Genel Müdürlüğü yaptı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ne Eski Türk Edebiyatı Profesörü olarak atandı. 1959 yılında ise üniversitedeki görevinden emekli oldu. 18 Ağustos 1968 günü İstanbul'da öldü.

Necmettin Halil, yazın yaşamına aruz ölçüsünde şiirler yazarak başladı. İlk şiirleri Nedim dergisinde yayımlandı. Aruzu bırakıp hece ölçüsünde şiirler yazmaya başladığında şiirlerini Dergâh ve Hayat dergilerinde yayımladı. Şiirlerini 1927'de ve 1933'te bastırdığı iki kitapta topladı. Aşk, doğa ve ulusal duygular ile ilgili şiirler yazdı. Son dönem şiirlerinde Yahya Kemal Beyatlı etkisi görülür. İşleyen Yara adlı romanı, kitap olarak basılmamış ancak 1932 yılında Vakit Gazetesi'nde tefrika edilmiştir. Ortaokullar için dilbilgisi kitapları da hazırlamıştır.

Eserleri

Şiir kitapları

Çakıl Taşları (1927)
Bir Yudum Daha (1933)
Bir Yolcuya (1960)

Diğer kitapları

Dilbilgisi (1928), 2 cilt
Dilbilgisi (1934)
Dilbilgisi (1943), İlkokullar için
İzahlı Divan Şiiri Antolojisi (1940, 1946)
Namık Kemal’in Talim-i Edebiyatı Üzerine Bir Risalesi (1950)
Leyla ve Mecnun (1956), Fuzuli’nin eserinin tenkidi

Romanları

İşleyen Yara (yayımlanmadı)
Kolejli Nereye (1977)

dur yolcu necmettin halil onan çanakkale zferi şiir