Erdoğan, Aşkabat'ta Kritik Zirve Temaslarında: Putin ve Berdimuhamedov ile Görüştü

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta düzenlenen "Uluslararası Barış ve Güven Forumu"nda yoğun diplomasi trafiği yürüttü. Erdoğan, Forum sonrası sırasıyla Pakistan Başbakanı Şerif, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. Görüşmelerde dışişleri, enerji ve istihbarat yetkilileri de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2025 yılının "Uluslararası Barış ve Güven Yılı" ilan edilmesi ve Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsünün 30. yıl dönümü dolayısıyla Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen "Uluslararası Barış ve Güven Forumu" marjındaki temaslarını sürdürdü.

Erdoğan, Forum sonrasında konakladığı otelde, sırasıyla Pakistan, Türkmenistan ve Rusya liderleriyle bir araya geldi.

Erdoğan – Putin Görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en kritik teması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşme oldu. Yüksek düzeyli katılımın olduğu görüşmeye; Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve MİT Başkanı İbrahim Kalın da katıldı. Bu, bölgesel güvenlik ve enerji konularının ele alındığına işaret etti.

Erdoğan – Berdimuhamedov Teması

Erdoğan, daha önce de Forum marjındaki temaslarını sürdürerek Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. İki liderin, ikili ilişkileri ve bölgesel işbirliğini ele aldığı tahmin ediliyor.

Erdoğan – Şerif Görüşmesi

Forum sonrası gerçekleşen ilk kritik temas ise Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile oldu. Bu görüşmede Türkiye-Pakistan arasındaki güçlü stratejik ve ekonomik ilişkilerin masaya yatırıldığı bildirildi.

Pakistan Başbakanı Şerif ile yapılan görüşmeye, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran gibi isimler de heyetler arası masada yer aldı.

Görüşmelerin detaylarına ilişkin ayrıntıların ilerleyen saatlerde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.