Çocuklar ve ergenler aşılanabilir mi? Daha önce hastalığı olan kişiler aşı olabilir mi?

TAKİP ET

Aşılar ile ilgili merak edilen soruları bu haberimizde bulabilirsiniz; Daha önceden hastalığı olan kişiler aşı olabilir mi? Çocuklar ve ergenler aşılanabilir mi? Grip ve tetenoz gibi aşılarla covit aşısı aynı zamanlarda vurulabilir mi?

Daha önce hastalığı olan kişiler aşı olabilir mi?
Biontech ve Prizer’in Covid-19 aşısı, aşı için herhangi bir kontrendikasyonu yoksa altta yatan hastalığı olan kişilere de verilebilir. Çünkü önceden hastalığı olan kişiler risk grupları arasındadır ve klinik çalışmalara dahil edilmiştir. Faz II/ III verileri, ciddi Covid-19 hastalığı riski yüksek olanlarda dahil olmak üzere, altta yatan hastalıkları olan kişilerde, olmayan kişilerde olduğu gibi benzer güvenlik ve etkinlik profilleri gösterdi.
Çocuklar ve ergenler aşılanabilir mi?
Acil durum onayına göre Kovid-19 aşısının endike olduğu kişiler arasında16-17 yaşları arası ergenlerde yer alıyor. Faz II/ III klinik çalışmasının ara analizine 16-17 yaşları arası 153 katılımcı dahil edildi ve herhangi bir güvenlik endişesi tespit edilmedi. Bu yaş grubunda aşının güvenliği ve etkinliğine ilişkin veriler sınırlı olsa da, güvenlik ve etkinlik profillerinin18 yaş ve üzerindeki kişilerde görülenden farklı olduğuna dair biyolojik olarak makul nedenler bulunmamaktadır. Şimdiye kadar aşı 16 yaşından küçükler için onaylanmadı.

Covid-19’dan korunmak için aşı yaptırırsam tetenoz veya grip gibi aşılarıda yaptırabilirmiyim?

Normal olarak Biontech/ Prizer aşısı dahil inaktif aşılar kullanıldığında, kabakulak,kızamık veya kızamıkçık aşısı gibi canlı aşılar da dahil olmak üzere diğer aşılar arasında herhangi bir aralık yoktur. Ancak eş zamanlı veya zamanında uygulanan diğer aşıların güvenliği ve etkinliği hakkında şu anda herhangi bir veri bulunmadığından, Covid-19 aşısı başlangıçta diğer aşılarla birlikte uygulanmamalıdır.

Kaynak: https://www.adler-apotheke-rosbach.de/pharmacy/content/infos-rund-um-die-corona-impfung-von-biontech-und-pfizer.196.1704.html
 

çocuklar aşılanabilirmi? gençler aşılanabilir mi* daha öncelerihastalığı olanlarda aşı