Yeni çipli kimlik kartlarına ehliyet ve meslek kimlik kartlarını tanımlatabilirsiniz

TAKİP ET

Eski kimliklerini değiştirmeyen çok sayıda kişi için zaman daralıyor. Peki, yeni çipli kimlikler için son tarih ne zaman? Ya da eski nüfus cüzdanları ne zamana kadar geçerli? Yeni çipli kimlik kartı ücreti ne kadar? Yeni çipli kimlik başvurusu nasıl yapılır? Yeni nesil sürücü belgesi çipli kimlik kartına nasıl aktarılıyor?İşte merak edilen soruların yanıtları…

E-imza’nın çipli kimlik kartlarına yüklenmesi ile bürokrasi azaltıldı. Nüfusun büyük bölümü çipli kimliğe geçmiş olsa da nüfusun yüzde 20’si hala eski kimlikle devam ediyor. Ancak bu süreçte çipli kimliklerle de ilgili flaş gelişmeler yaşanıyor.

Çipli kimlik kartları, pasaport, ehliyet gibi belgeler HAVELSAN’ın geliştirdiği yerli parmak izi tanıma sistemiyle hazırlanacak.

Yeni sistem 7 Ocak’ta başladı. 81 ilde kullanıma alınan uygulama kapsamında yaklaşık 2 milyon kimlik belgesi yerli parmak izi tanıma sistemi kullanılarak hazırlandı.

Olay yerinden alınan parmak izlerini de tespit etme özelliği olan yerli parmak izi tanıma sistemiyle yerli sermayenin korunması hedefleniyor.

Uygulama gelecek dönemde avuç içi, damar, yüz, iris, retina, ses gibi diğer biyometrik teknolojilerinin millileştirilmesi açısından büyük önem taşıyor.

Ehliyetten, meslek kartına kadar pek çok tanımlamayı çipli kimlik üzerinden yapabileceğiz. Bu kimliklerinde kullanım süresinin de 10 yıl olacak.
Eski kimlikleri yenisi ile değiştirmek için belirlenen son gün ne zamandır?
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamaya göre eski kimlikleri yenisi ile değiştirmek için belirlenen son gün 31 Aralık 2023 tarihidir.

Yeni çipli kimlik kartı ne kadar?
2022 yılı içerisinde nüfus cüzdanınızı yeni T.C. kimlik kartı ile değiştirecekseniz Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bedel 37,50 TL'dir. Eğer kimlik kartınızı kayıp nedeniyle değiştiriyorsanız ödemeniz gereken bedel 75,00 TL'dir. Nüfus müdürlüklerinde biyometrik fotoğraf çekilmez.

Yeni çipli kimlik başvurusu nasıl yapılır?

Yeni kimlik randevusu alma işlemleri iki yöntemle alınabilir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü https://randevu.nvi.gov.tr/ internet sitesi üzerinden ya da Alo 199 çağrı merkezi üzerinden alınabilmektedir.

Yeni nesil sürücü belgesi çipli kimlik kartına nasıl aktarılıyor?
Yeni tip sürücü belgeleri, ilçe nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunarak yeni çipli kimlik kartlarına yüklenebiliyor. Bu işlem için yurttaşlardan herhangi bir ücret alınmıyor. Fakat eski tip ehliyete sahipseniz bunun için toplam 15 TL harç ücreti ödemeniz gerekiyor. Ayrıca sağlık raporu gibi bazı belgeler istenebilir.

yeni çipli kimlikler için son tarih ne zaman? eski nüfus cüzdanları ne zamana kadar geçerli? Yeni çipli kimlik kartı ücreti Yeni çipli kimlik başvurusu sürücü belgesi çipli kimlik kartına nasıl aktarılıyor çipli kimlik kartı