Cemil Meriç kimdir? Cemil Meriç kaç yaşında neden öldü? Cemil Meriç neden Twitter'da gündem oldu?

TAKİP ET

İsrail'in Filistin halkına yaşattığı zulüm ile sosyal medya uygulaması Twitter'da gündem olan Cemil Meriç'in hayatı merak konusu oldu. En çok araştırılan konular arasına giren Cemil Meriç'in hayatı bir çok kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Peki Cemil Meriç kimdir? Cemil Meriç kaç yaşında, neden öldü? Detaylar haberimizde...

İsrail'in Filistin halkına yaşattığı zulüm ile sosyal medya uygulaması Twitter'da gündem olan Cemil Meriç'in hayatı merak konusu oldu. En çok araştırılan konular arasına gire Cemil Meriç'in hayatı bir çok kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Peki Cemil Meriç kimdir? Cemil Meriç kaç yaşında, neden öldü? Detaylar haberimizde...

İsrail'in Filistinli müslümanlara günlerdir yaşattığı zulüm tüm dünya tarafından endişe ile takip edilirken sosyal medya uygulamalarından bu duruma tepki gösteren vatandaşla emil Meriç'in sözlerini paylaşıyor.Cemil Meriç kimdir? İşte Cemil Meriç'in hayatı...

Cemil Meriç, 12 Aralık 1916'da Hatay'da dünyaya geldi. Balkan Savaşları'nda Dimetoka'dan göçmüş bir ailenin çocuğuydu. Babası Mahmut Niyazi Bey Antakya'da Ziraat Bankası Müdürlüğü ve mahkeme reisliği göevinde bulunmuştur. Yedi yaşına kadar Antakya'da yaşayan Cemil Meriç, babasının memuriyetten ayrılması üzerine ailesi ile birlikte doğum yeri olan Reyhanlı'ya geri döndü.
İlk ve orta öğrenimini Hatay'da tamamlaması sonrasında İstanbul'da Pertevniyal Lisesi'ni okuyan Cemil Meriç, bu sırada Nazım Hikmet ve Kerim Sadi başta olmak üzere dönemin aydınlarıyla tanıştı. Bu okulu bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi'nde Felsefe eğitimi aldı.

Geçim sıkıntısı gereçesiyle 1937'de İskenderun'a geri döndü. İskenderun'da öğretmenlik ve Tercüme Kalemi'nde reislik görevleri yaptı. Türk Hava Kurumu'nda sekreterlik, belediyede katiplik gibi geçici işlerde çalışan Cemil Meriç, 1939 Nisan ayında Hatay hükümetini devirmek iddiasıyla tutuklanıp Antakya'ya götürülüp idam talebiyle yargılandı ve iki ay sonra beraat etti. 1940 yılında tekrar okumaya dönerek İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü tamamlayan Meriç, 1942-1945 yılları arasında Elazığ'da, 1952-1954 yılları arasında ise İstanbul'da Fransızca öğretmenliği yaptı.

1940'ta İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'na burslu kabul edildi, iki yıl burada öğrenim gördü. 1941'den itibaren İnsan, Yücel, Gün, Ayın Bibliyografyası dergilerinde yazıları yayımlandı.
Cemil Meiç, 1983'te eşi Fevziye Hanım'ı kaybetti. Aynı yılın Ağustos ayında beyin kanaması geçirdi ve sol tarafına felç indi. Sağlığında basılan son eserleri Işık Doğudan Gelir (1984) ile Kültürden İrfana (1985) oldu. 13 Haziran 1987'de hayatını kaybetti. Cenazesi, Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.

Başlıca Eserleri

İnceleme


Hint Edebiyatı (1964),
Saint Simon İlk Sosyolog, İlk Sosyalist (1967),
Bir Dünyanın Eşiğinde (1976),
Işık Doğudan Gelir (1984),
Kültürden İrfana (1985)

Deneme


Mağaradakiler (1978),
Bu Ülke (1974, 1985)
Umrandan Uygarlığa (1974)

Günlük


Jurnal I (1992)
Jurnal II (1994)

Diğer Kitapları


Kırk Ambar (1980),
Bir Facianın Hikayesi (1981),
Sosyoloji Notları ve Konferanslar (1993)
 

Ödülleri


1974- Türkiye Millî Kültür Vakfı ödülü
1983- Türkiye Millî Kültür Vakfı ödülü, Ankara Yazarlar Birliği Derneği'nin Yılın Yazarı ödülü
1981- Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Fikir Eserleri ödülü

cemil meriç cemil meriç kimdir twitter cemil meriçin hayatı sosyal medya cemil meriç kaç yaşında öldü